Historia

FC Inter Turku syntyy

Kevättalvella 1990 seuran perustajan, Stefan Håkansin, poika Patrik kavereineen etsi itselleen joukkuetta jalkapalloharrastuksen jatkamiseksi. Pojat olivat pelanneet Turun Nappulaliigan Linnan aluejoukkueessa kotikenttänään Juhana Herttuan koulun viereinen hiekkakenttä. Siihen aikaan Turun Nappulaliigan toiminta loppui E11-ikäluokkaan ja poikien vanhetessa edessä oli näin seuran vaihtaminen.

Turun silloiset jalkapalloseurat, TPS ja ÅIFK, eivät tuntuneet pojista sopivilta. Pojat jatkoivat kuitenkin sinnikästä jankutusta jalkapalloharrastuksen jatkumisen puolesta. Lopulta Stefan Håkans totesikin hänelle ominaiseen tapaan: ”Jos on muka niin vaikeaa löytää uusi seura, niin perustetaan sitten oma.” Näin kesällä 1990 joukko lasten vanhempia kokoontui Linnankadulle perustamaan uuden turkulaisen jalkapalloseuran.

Ensimmäiseksi pohdittavaksi tuli seuran nimi. Nimeksi ei haluttu perinteisistä Palloseuraa tai IFK:ta. FC Turku tuntui houkuttavalta vaihtoehdolta, mutta Turussa tuolloin toiminut FC Turku-82 ei ollut halukas luopumaan nimestään. Niinpä mallia haettiin maailmalta ja uusi seura sai nimekseen FC Inter Turku.

Logon synty

Jalkapallon MM-kisat pelattiin Italiassa kesällä 1990 juuri seuran perustamisen jälkeen. Kisoissa Kamerunin joukkueen tähti Roger Milla ihastutti turkulaiset pikkupohjat. Kamerunin silloisen logon muoto, pallo, tähti ja kolme väriä valikoituvat poikien mielessä FC Interin logon malliksi. Pojat hahmottelivat itse logon raakaversion, jonka Stefan Håkans hyväksyi. Logon sininen ja musta tulivat pojilta, punainen suunnittelijan, Annika Lemströmin, ehdotuksesta. Kehyksen kirjoituksen haluttiin heijastavan seuralle tärkeitä arvoja, kaksikielisyyttä ja kansainvälisyyttä.

Pelipaidat pojille

Joukkueelle hankittavien pelipaitojen sinimusta väri valikoitui useista ehdotuksista poikajoukon selailtua kymmeniä jalkapallolehtiä. Samanlaiset pelipaidat löytyvät muutamilta eurooppalaisilla huippuseuroilta, mm. Milanon Interiltä. Paita ei kuitenkaan valikoitunut milanolaisten esimerkistä, vaan raidallinen sinimusta väritys oli nuorista pojista kaikkein hienoin.

Tarve vieraspelipaidoille nousi vasta myöhemmin edustustasolla. Vieraspelipaidan väriksi valikoitu punainen, jolloin kaikki seuran logot värit olivat edustettuina myös pelipaidoissa.  Aivan ensimmäiset vieraspelipaidat olivat punamustaraidallisia AC Milanin paitojen tapaan, jolloin jälkikäteen luotiin yhteys Milanon seurojen välille. Palloliitto ei kuitenkaan hyväksynyt molempien paitojen olevan raidallisia, joten vieraspelipaidasta tuli kokopunainen.

Edustusjoukkue ammattimaistuu

Kevättalvella 1992 FC Interiin oli tulossa jo kolmas ikäluokka. Samalla huomattiin, että seura sai Impivaaran jalkapallohallista erittäin niukasti vuoroja. Miesten Kolmosta pelannut Nahkakuula ei tarvinnut kaikkia vuorojaan, joten Inter ja Nahkakuula neuvottelivat alkuun muutaman vuoron saamisesta. Keskustelu laajeni ja pian Inter otti koko Nahkakuulan miesjoukkueen hoidettavakseen ja FC Inter sai kolmen juniorijoukkueen lisäksi ensimmäisen miesten joukkueensa.

Kaudella 1993 Interin edustusjoukkue valmistautui pelaamaan Kolmosta tavoitteenaan nousta Kakkoseen. Stefan Håkans oli tykästynyt KaaPon edustusjoukkueen harjoituksia vetäneen Timo Sinkkosen tyyliin ja neuvotteli hänen kanssaan sopimuksen Interin päävalmentajan tehtävästä.

Samaan aikaan talousvaikeuksissa ollut, Kakkosta pelaava, TuTo kävi Interin kanssa neuvotteluja muutaman pelaajan siirtymisestä Interiin. Kolmannella neuvottelukerralla TuTon edustaja totesi, että mitä enää muutamasta pelaajasta neuvottelemaan, ottakoon Inter koko miesten joukkueen ja Kakkosen sarjapaikan.

Joukkue nousi heti kaudeksi 1994 Ykköseen ja jo kaksi vuotta myöhemmin kaudeksi 1996 Veikkausliigaan, jossa se on pelannut yhtäjaksoisesti vuodesta 1999 lähtien. Interin historian voitokkain vuosi oli 2008, jolloin seura nappasi sekä Suomen että Liigacupin mestaruuden. Suomen Cupin mestaruudet seuralla on vuosilta 2009 ja 2018.

Junioritoiminta

Vuonna 1990 seurassa oli yksi joukkue, 1979-syntyneet. Siitä lähtien seuraan perustettiin vuosittain vähintään yksi uusi joukkue ja vuonna 1996 seuralla olikin ensimmäistä kertaa juniorijoukkue jokaisessa ikäluokassa D12-ikäluokasta A-junioreihin asti. Varsinaisesti seuralla ei ollut alkuun valmennuspäällikköä, mutta seuran junioripuolella vastuun kantoi Matti Raho. Hänen jälkeensä tehtävässä ovat toimineet Kari Hautala ja Pasi Hyvätti.

Alta löydät Interin vuosikohtaiset kausikertomukset.