FC Inter grundades år 1990 av Stefan Håkans, VD för Alfons Håkans Ab, som är en av Nordens största bogserbolag. Stefan Håkans är en fotbollskännare som via FC Inter lyft fotbollskulturen i Åbo till nya nivåer. Inter började klättra till högsta serien år 1992, då klubben fick ett representationslag. Laget tog över NaKu:s (Nahkakuula=Läderkulan) plats i division-3 och slutade femte i serien. Det anrika fotbollslaget TuTo (Turun Toverit) som spelade i division-2 hade ekonomiska problem och Inter tog över deras plats i serien år 1993. Klubben värvade en handfull förstärkning (bl.a. ligaspelaren Tero Forss och tre brasilianare). Inter vann överlägset division-2 Västra och steg till division-1.

Inters mål i division-1 var att stiga till ligan inom några år med nya spelarvärvningar. Första året slutade med en tredjeplats, men ett år senare steg Inter upp till Veikkausliiga. 1996, under det första året i ligan, förstärktes Inter bl.a. med Sverige-proffset och erfarna landslagspelaren Erkka Petäjä. Inter var årtiondets sensation och spelade de första tio ligamatcherna utan förlust, för att sluta på sjätte plats.

1997 blev svår för Inter. Skador och otur under säsongen ledde till att Inter degraderades till division-1, ett mycket stort bakslag för den unga klubben. Visiten i division-1 blev ändå kort genom att laget lyckades placera sig bland det tre bästa i division-1, vilket betydde att klubben steg tillbaka till högsta serien. Åren 1999-2003 har Inter placerat sig på platserna 5-7. 2004 blev Inter 4. i ligan, det betydde spel i UEFA Intetoto Cupen i år 2005. I Intertoto Cup vann Inter första omgången mot isländska Akranes och förlorade knappt mot kroatiska Varteks i andra omgången.

År 2008 var den bästa i clubbens historia. Inter vann både Finska fotboll ligan och Ligacup.

Lagets varumärke har alltid varit ett teknisk och fartfyllt spel. Satsningen på juniorfotbollen har burit frukt under de senaste åren och en ny generation av unga egen spelare har kompletterat laget under senaste åren. Som juniorfostrare är Inter en av de bästa klubbarna i Finland.

Inter satsar på att långsiktigt vara en av de ledande klubbarna i Finland och fostra spelare förutom för den egna klubben också för övriga klubbar i Europa.

Klubb info

Grundad: 1990
Klubbens officiella namn: Football Club International Turku
Förkortning: FC Inter
Internationell förkortning: Inter Turku
Färger: Blå, svart och röd
Hemmadräkt: Blåsvart-svart-svart
Bortadräkt: Röd-röd-röd
Tredje dräkt: Vit-vit-vit
Smeknamn: de Blåsvarta
Juniorer: F- till A-juniorer
Serie: Veikkausliiga, namnet översatt till svenska Tipsligan jfr norska Tippeligan (högsta serien i Finland)
Säsonger i Tipsligan: 28 (medräknat år 2024)
Bästa placering: 1 (år 2008)
Mest mål i klubben genom tiderna: Tero Forss 74 mål (1993–2001)
Hemmastadion: Veritas Stadion, Kuppis. Ligger ca 2 km från Åbo centrum
Åskådarplatser: ca. 8900 (alla sittplatser)
Publikrekord: 8437 FC Inter-FC Lahti (2008)

Kontakt

FC Inter Turku byrå
Blombergsplan 4
20720 Åbo, Finland
tel.+358 2 2792700
toimisto@fcinter.fi

Sivu päivitetty 25.03.2024

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit