FC Interin syntytarina - lisää väriä, lisää voimaa

1990-luvun alussa Suomen jalkapallokartalle ilmestyi uusi nimi: FC Inter Turku. Tämä historiikki käsittelee seuran alkuvuosia, identiteetin rakentumista ja sen merkitystä suomalaisessa jalkapallokulttuurissa.

Interin tarina ei ole pelkästään tarina jalkapalloseurasta; se on tarina ennakkoluulottomuudesta, periksiantamattomuudesta ja uudenlaisesta tavasta ajatella kotimaisessa urheilussa.

Interin syntytarina ja sen kehitys nykypäivään asti on todiste yhteisöllisyyden, itseensä uskomisen ja jalkapallon voimasta yhdistää eri taustoista tulevia ihmisiä. FC Inter Turku loi 1990-luvulla perustan, jolle se on rakentanut menestyksensä ja joka elää seuran sydämessä tänäkin päivänä.

Interin perustamisen tausta ja ensiaskeleet

Vuonna 1989 Juhana-herttuan pienellä hiekkakentällä oli vilinää. Kentällä pelasi Nappulaliigan joukkue “Linna”, Linnankadun asuinalueen mukaan nimetty poikaporukka. “Linnakundeja”, kuten Interin perustaja Stefan Håkans tapasi sanoa pilke silmäkulmassaan. Pojat olivat täyttämässä 12 vuotta, mikä tiesi Nappulaliigan urheilupolun päättymistä ja siirtymistä seurojen D-junioreihin. Tämä olisi tarkoittanut tiiviin ystäväporukan hajoamista eri seuroihin kunkin perheen taustan ja taloudellisen tilanteen mukaan.

Perinteisesti urheiluseuroja Suomessa on perustettu paikkakuntien tietyille väestöryhmille. Sadan vuoden ajan suomalaiset lapset ja nuoret ovat aloittaneet pelaamisen seurassa sen mukaan, olivatko heidän perheensä suomen- tai ruotsinkielisiä, tai olivatko heidän vanhempansa porvareita tai työväenluokkaa. Vielä vuonna 1990 vanha kulttuuri oli voimissaan, ja Turun seurakenttä oli jakautunut.

Pojat kuitenkin halusivat jatkaa pelaamista nimenomaan yhdessä. Niinpä pelaajien vanhemmat päättivät yhdessä poikien kanssa perustaa uuden joukkueen.

Perustajapojat saivat itse keksiä seuran nimen ja logon. Ensimmäiseksi tehtäväksi tuli keksiä joukkueelle nimi. FC Turku oli jo olemassa, eikä nimeksi haluttu perinteistä “Palloseuraa” tai “IFK:ta”. Lopulta, kuin johdatuksesta, pojat ehdottivat nimeksi: INTER TURKU. Nimi, joka merkitsee ihmisten yhdistämistä.

Seuraavaksi oli vuorossa seuran logon suunnittelu. Kuten koko jalkapalloa rakastava maailma, myös pojat olivat seuranneet televisiosta Italian MM-kisoja vuonna 1990. Piskuinen Kamerun oli voittanut avausottelussa maailmanmestari Argentiinan. Roger Millan taianomaiset otteet hurmasivat Linnankadulla ruokapöydän ääressä uuden seuran logoa luonnostelleet pojat. Pojat inspiroituivat Kamerunin kolmivärisestä vaakunasta ja hahmottelivat seuran ensimmäisen logon värikynillä. Mainostoimistossa työskennellyt pelaajavanhempi Annika Lemström piirsi ehdotetun logon valmiiksi. Vaakunan reunoihin kirjattiin seuralle tärkeitä, kansainvälisyyttä ja kaksikielisyyttä kuvaavia arvoja. Pojat halusivat sinistä ja mustaa, ja Lemström lisäsi punaista.

Näin syntyi lasten ennakkoluulottomasta ajattelusta uusi seura kotimaiseen jalkapalloon. Interin perustajavanhempina ja yhdistyksen perustajajäseninä toimivat Stefan ja Anneli Håkans, Göran Wikstedt, Frank Schauman, Olli Elomo, Jouko ja Barbro Sipilä sekä Taina Lehtimäki.

Junioritoiminta kasvaa

Seuran alkuvuosina keskityttiin vahvasti junioritoimintaan. Vuoden 1992 kevättalveen mennessä FC Interillä oli joukkueita jo kolmessa juniori-ikäluokassa. Tavoitteeksi oli asetettu junioritoiminnan perustaminen jokaiseen ikäluokkaan aina D12-junioreista A-junioreihin asti. Seuran junioritoiminnan kehityksestä vastasivat seuran alkuvaiheissa Matti Raho ja myöhemmin Kari Hautala sekä Pasi Hyvätti. Seuran puheenjohtaja, toimitusjohtaja Stefan Håkans toimi oman työnsä ohella D-junnujen valmentajana.

Edustusjoukkue syntyy

Seuratoiminnan kasvaessa Inter kohtasi uudenlaisen ongelman. Kaupungin liikuntapaikoista ei löytynyt pelivuoroja nuorelle seuralle. Samaan aikaan kolmosdivisioonassa menestynyt Nahkakuula, kaveriporukan vetämä jalkapallojoukkue, ei tarvinnut kaikkia vuorojaan. Vuoroja enemmän Nahkakuulassa tarvittiin varoja. Seuran pyörittäminen pelaajien talkootyöllä ja niukoin varoin oli haastavaa.

Stefan Håkans oli käynyt katsomassa Nahkakuulien pelejä Turun Parkin kentällä, ja pian hänet pyydettiinkin mukaan tukemaan toimintaa taloudellisesti. Vaihtokaupassa Nahkakuulat saivat palloja ja pelipaitoja, ja Interin juniorit saivat vuorostaan pelivuoroja. Ajatus edustusjoukkueen perustamisesta Interin väreissä heräsi. Lopulta yhteistyö Nahkakuulien kanssa johti seurojen yhdistymiseen. Tavoitteena oli luoda ympäristö, joka mahdollistaisi sen, että seuran nuorten motivaatio ja tavoitteet pelaamisessa eivät hiipuisi. Oma edustusjoukkue toimisi hyvänä esikuvana.

Näin syntyi FC Inter Turun ensimmäinen edustusjoukkue.

Kakkoseen - vauhti kiihtyy

Inter pelasi kaudella 1992 Kolmosessa kohtalaisen menestyksekkäästi, mutta ei onnistunut nousemaan seuraavalle sarjatasolle. Vuonna 1993 Timo Sinkkonen, joka aiemmin oli vastannut Interin juniorijoukkueiden valmennuksesta, asetti uutena päävalmentajana edustusjoukkueelle tavoitteeksi sarjanousun.

Samaan aikaan Kakkosessa pelannut TuTo, joka oli nipin napin säilyttänyt sarjapaikkansa, kamppaili talousvaikeuksien kanssa.

 

Mitä muutamalla pelaajalla?

Päävalmentaja Sinkkonen houkutteli tuttuja pelaajia TuTosta sinimustiin. Pelaajat innostuivat ja halusivat siirtyä Interiin. Uudessa vakavaraisessa seurassa he saivat hyvät pelipaidat, pallot ja joskus jopa kahvitkin ilmaiseksi.

Stefan Håkans tapasi Impivaaran kahviossa TuTo:n jalkapallopuolen edustajan. Taloudelliset vaikeudet olivat kasvaneet TuTolaisilla suuriksi. Ajatuksena oli neuvotella muutaman pelaajan siirtymisestä Interin riveihin. TuTo:n edustaja tokaisi tähän: ”Mitä sä muutamalla pelaajalla teet? Ota koko joukkue.”

Seurojen keskinäisellä sopimuksella TuTo:n paikka Kakkosessa siirtyi Interille, ja TuTo ajoi jalkapallotoimintansa alas, käynnistäen sen uudelleen seitsemännestä divisioonasta.

Interin ympärillä kasvava mielenkiinto toi joukkueeseen useita vahvistuksia. Nuori Inter houkutteli pelaajia avoimuudesta kumpuavan maineensa ansiosta. Interin ryhmä koostui seuran kolmosdivarimiehistöstä, TuTo:n raunioista tulleista pelaajista, kokeneemmista hankinnoista kuten Tero Forssista – sekä kahdesta brasilialaispelaajasta, Marcelosta ja Niccasta. Paikallisuutisissa päävalmentaja Timo Sinkkonen kuvaili Interin pelifilosofiaa: ”Toivon, että Interin pelaaminen kestää vertailun jazzin soittamiseen. On tietty perusraami, jonka puitteissa jätkät improvisoivat tilanteen mukaan.” Pelaajahankinnat olivat onnistuneita, ja nousu Ykköseen varmistui hyvissä ajoin ennen kauden päätöstä.

Tähtäimessä Veikkausliiga

Inter harjoitteli iltaisin, koska sekä valmentajat että pelaajat kävivät palkkatöissä. Amatööritoiminta ei ollut kovin kurinalaista. Saunailtoja järjestettiin paljon, ”jotta kipinä säilyisi.”

Ykkösessä tavoitteeksi asetettiin nousu liigaan muutamassa vuodessa. Pelaajahankinnat olivat vahvoja: Jami Wallenius toi kovuutta ja kokemusta puolustukseen. Nuori, vasta 18-vuotias Samuli Lindelöf oli lupaava ja tuntematon pelaaja, jonka Stefan Håkans oli itse löytänyt Hangosta.

Pinnan alla kytee

Ensimmäinen kausi Ykkösessä ei johtanut vielä nousuun. Paikka liigassa jäi vain haaveeksi Interin jäädessä sarjassa kolmanneksi. Veikkausliigaan nousivat VPS ja Ponnistus. Pinnan alla kuitenkin kyti. Turkulainen yleisö alkoi tuntea ja löytää seuran nimeltä FC Inter, ja kotiottelussa Ponnistusta vastaan katsojamäärä ylitti selvästi tuhannen rajan. Inter esitti kauden aikana teknistä ja taistelevaa peliä. Räiskyvästä Interistä tuli puheenaihe sekä nurmella että sen ulkopuolella. Interin tavaramerkiksi muodostui seuran bussi, “Iso-musta”. Amerikkalaisen rock-yhtye Aerosmithin kiertuebussi oli palanut moottoritiellä yhtyeen keikkaillessa Suomessa. Stefan Håkans oli ostanut bussin vakuutusyhtiöltä nimellisellä summalla ja maalauttanut sen seuran väreihin. Rekisterikilvessä luki FC-1.

Päämäärätietoinen työ palkittiin vuonna 1995. Kauden ainoa tavoite oli nousu Veikkausliigaan. Ennen kautta tehtiin joukkueeseen merkittäviä pelaajahankintoja. Inter eteni sarjassa tasaisen varmasti, ja kuohuviini kupli Kupittaalla, kun Inter varmisti nousunsa pari kierrosta ennen sarjan loppua voittamalla GBK:n lukemin 7-0. Inter voitti sarjan ylivoimaisesti, 14 pisteen erolla toiseksi tulleeseen KTP:hen

Interissä tiedettiin hyvin, että liigaan ei kannata lähteä alasarjojen pelaajilla. Joukkuetta vahvisti 84 A-maajoukkueottelua pelannut Erkka Petäjä, mutta muita varsinaisia huippuhankintoja ei tehty. Seura luotti ensisijaisesti Turun ja lähiympäristön sekä oman junioriputkensa kasvatteihin. Vuoteen 1996 mennessä Inter oli onnistunut luomaan pelaajapolun D-junioreista liigaan kuudessa vuodessa.

Jalkapallosta tulee Turun ykköslaji

Päävalmentaja Hannu Paatelo ja puheenjohtaja Stefan Håkans tekivät periaatepäätöksen: Joukkue rakennettaisiin syksyllä, ei kauden aikana. Mahdolliset vahvistukset tulisivat omista junioreista. Inter aloitti kauden mahtavasti. Ensimmäiset 10 ottelua ilman tappioita olivat isku perinteisten jalkapalloseurojen kasvoille. Nousijajoukkue johti sarjaa kahdeksan pisteen erolla. Kabineteissa ei liiemmin iloittu sinimustasta raketista. Stefan Håkans muisteli myöhemmin lehdistölle vastaanottoa ensimmäisissä liigahallituksen kokouksissa: ”Sieltähän se perhanan piru tulee”.

 

Itsevarma nuori seura

Vastakkainasettelu Turussa sähköisti tunnelmaa nousijajoukkueen ympärillä entisestään. Turussa oli nyt kaksi kovan luokan joukkuetta pääsarjassa. Naapuriseuran valmentaja Juha Malinen kommentoi Turun Sanomille: ”Mitä nopeammin Inter tippuu, sen parempi”.

Inter haastoi perinteikkään kilpailijan jokaisella alueella. Nuori ja dynaaminen Inter ei kumarrellut vanhoja. Turku alkoi tunnustaa väriä, edustusjoukkueesta aina nuorimpiin junioreihin asti. Tunnelma tiivistyi ja markkinointi värittyi.

 

Kaksi ensimmäistä Kupittaan paikalliskamppailua vetivät kumpikin paikalle yli 8000 katsojaa. Urheilupuisto täyttyi ihmisistä. Jalkapallohuuma yllätti järjestäjät, ja innokkaimmat nuoret roikkuivat kentän laidalla kasvaneiden puiden oksilla nähdäkseen omin silmin Turun ensimmäiset derbyt. Interin kannattajien paikalle tuomat savupommit ja soihdut toivat otteluihin suuren urheilujuhlan tuntua.

Paikallispeleihin liittyy myös tarustoa kentän ulkopuolelta. Valtava yleisömäärä ensimmäisessä paikallisottelussa yllätti puheenjohtaja Stefan Håkansin. Autoletka ulottui pitkälle Kupittaanpuiston päähän, ja seurapomo ymmärsi, että hän oli vaarassa myöhästyä ottelun avauspotkusta. Hätätilanteessa Håkans ajoi autollaan läpi Kupittaanpuiston kävelypolun päästäkseen täpötäydelle Kupittaan jalkapallostadionille

 

Toinen legenda liittyy kulttipelaajaksi muodostuneeseen Samuli Lindelöfiin. Inter valmistautui toiseen paikallispeliin, mutta Lindelöfiä ei näkynyt pukukopissa. Epätoivo kasvoi ottelun alun lähestyessä. Valmentajat soittivat hänelle toistuvasti, kunnes viimein saivat yhteyden päiväunilta heränneeseen Lindelöfiin. Muutaman vaihdetun voimasanan jälkeen pelaaja hyppäsi autoonsa, ja muun joukkueen ollessa jo kentällä, kurvasi Lindelöf kentän laidalle avoautollaan. Viiden peliminuutin jälkeen Lindelöf vaihdettiin kentälle, kunhan ehti ensin pukea pelivaatteet ylleen. Interin historian toinen paikallisottelu päättyi tappiolukemiin 2-1. Sinimustien ainoan maalin teki Samuli Lindelöf.

Vaikeudet Veikkausliigassa

Seuran historian toinen kausi liigassa osoittautui sinimustille yllättävän vaikeaksi. Kauden aikana joukkuetta piinasivat loukkaantumiset sekä epäonni kentällä ja sen ulkopuolella, mikä johti lopulta siihen, että Inter jäi sarjan häntäpäähän

 

Putoaminen takaisin Ykköseen

Viimeisessä ottelussa Inter voitti Jaron Pietarsaaressa, paikalle matkustaneiden Inter-kannattajien tuella. Lohtu jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä TP-Seinäjoki onnistui tasoittamaan ottelunsa RoPS:ia vastaan rangaistuspotkusta viimeisellä minuutilla, mikä lopulta ratkaisi Interin putoamisen. Katkera putoaminen liigasta ei kuitenkaan lannistanut sydämeltään sinimustaa joukkuetta. Inter rakentui intohimoisten persoonien ympärille, jotka olivat seuran puheenjohtajalle Stefan Håkansille kuin omia poikia. Eräs pelaaja luonnehti joukkueen henkeä paikallissanomissa: ”Olemme kaikki valmiita syömään vaikka pallon Interin väreissä!” Inter putosi liigasta, mutta joukkue pysyi koossa

 

Putoaminen takaisin Ykköseen oli suuri takaisku nuorelle seuralle, joka oli hakemassa paikkaansa Suomen jalkapallokartalla. Sarjan jumboksi jääminen opetti seuralle kuitenkin nöyryyttä tuleville vuosille: Veikkausliigassa mikään ei tule ilmaiseksi.

Tavoitteeksi asetettiin paluu takaisin liigaan. Pelaajat pysyivät uskollisina seuralle, ja ainoa merkittävä lähtijä oli Erkka Petäjä, joka palasi takaisin Ruotsiin uraansa jäähdyttelemään.

Pelaaminen Ykkösessä ei ollut helppoa, sillä monet joukkueet puolustivat tiukasti Interiä vastaan, ja voitot irtoilivat usein vasta otteluiden viime hetkillä.

Paluu Ykköseen

Kohtalon hetket Kemissä

Viimeinen ottelu Kemissä ratkaisi kaiken. KPT-85 oli koko kauden ollut vierasjoukkueille linnake, josta harva oli iloisin mielin etelään palannut. Tero Forss vei Interin johtoon unelmavaparilla 30 metristä suoraan yläkulmaan. KPT-85 onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun, mutta Inter iski heti perään voittomaalin, jälleen Tero Forssin toimesta. Vuosien jälkeen seuran kunniapuheenjohtaja Stefan Håkans kuvaili tuota ottelua edelleen “koskettavimmaksi jalkapallomuistokseen”.

Inter nousi takaisin liigaan, tällä kertaa jäädäkseen.

Veikkausliigassa nykypäivään

FC Inter teki vahvan paluun Veikkausliigaan sijoittuen viidenneksi. Interin ensimmäinen kannattajaryhmä järjestäytyi Ultraboyz-nimen alle. Samaan aikaan taustalla kytivät suunnitelmat omasta kodista Kupittaalla. Vuodesta 1999 lähtien Inter on pelannut yhtäjaksoisesti Suomen korkeimmalla sarjatasolla, saavutus, jossa Interin lisäksi ainoastaan Helsingin HJK on onnistunut.

Inter kasvoi 1990-luvulla pienestä poikaporukasta moderniksi, räiskyväksi ja menestyväksi suomalaisen jalkapallon suurseuraksi. Seurayhteisön ensiaskeleet loivat vahvan perustan tuleville vuosikymmenille, joissa yhteisön ainutlaatuinen syntytarina ja historia loivat pohjan vahvoille, toimintaa ohjaaville arvoille.

FC Inter erottui muista seuroista monimuotoisuudellaan ja avoimuudellaan. Seura houkutteli eri taustoista tulevia pelaajia ja kannattajia. Vahva yhteisöllisyyden tunne ei katsonut syntymäpaikkaa. Sinimustia värejä tunnustamalla kuka tahansa saattoi tuntea ylpeyttä kotikaupungistaan.

Seuran identiteetti ja kulttuurin muovautuminen

Inter tänään

Interiläisyys ei perustunut varallisuuteen, kielelliseen tai sosiaaliseen taustaan, vaan sen perustana oli ajatus jalkapallon yhdistävästä voimasta. FC Interin tarina ja sen jatkuminen nykypäivänä ovat todistus siitä, että jalkapallo ylittää rajoja ja yhdistää ihmisiä rakkaudesta maailman kauneimpaan lajiin.

Historiikissa on käytetty lähdeaineistona seurassa vuosien varrella toimineiden henkilöiden haastatteluja sekä FC Interin ja Håkansin suvun perhearkistoja.

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit