3.6.2019

Welcome Bro -hanke tukee maahanmuuttajataustaisia pelaajia

(Kuva: Nina Forsten-Lindman)


FC Inter on mukana seurakehityshankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien kotoutumista ja seuratoimintaan osallistumista. Interille hankkeen teema on tuttu, sillä seuran junioreista ja toimihenkilöistä noin neljäsosalla on maahanmuuttajatausta.

Yksi hankkeessa pilotoitavista parannuksista liittyy nuorten aktivoimiseen ja vastikkeelliseen taloudelliseen tukeen. Interissä kokeillaan Welcome Bro -toimintamallia, jossa seura järjestää pelaajille erilaisia palkallisia työkokeiluja. Pelaajat voivat toimia esimerkiksi nuorempien pelaajien tukihenkilöinä, joukkueiden apuvalmentajina tai samaa taustaa olevien uusien pelaajien ns. kulttuuritulkkeina. Myös Junior Loungessa ja pelitapahtumissa riittää monenlaisia töitä.

– Ajatus on samalla sekä tukea pelaajia että osallistaa heitä seuran toimintaan ja lisätä myönteisiä kokemuksia työelämästä, junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen kertoo.

Vähintään kymmenen seuran psykologin Nina Forsten-Lindmanin haastattelemaa pelaajaa tulee toimimaan Bro-tukipelaajina nuoremmille saman kulttuuritaustan omaaville pelaajille. Interin tukipelaajilla on kulttuuritaustaa ainakin Algeriasta, Kosovosta, Marokosta ja Kongosta.

– Tukioppilaspelaajat ovat olleet tyytyväisiä saadessaan itselleen omaa taustakulttuuria tuntevan ”isoveljen”. Osalla tukioppilaspelaajista saattaa olla erityistä tarvetta lisätuelle, jos perheessä on esimerkiksi vaikeuksia suomen kielen osaamisessa tai omia vanhempia ei ole ollenkaan maassa. Koulunkäynnin pulmat, urheilun ja arjen yhteensovittaminen sekä erilaisten kulttuuriympäristöjen välillä toimiminen saattavat aiheuttaa myös usein stressiä, johon Bro-tukipelaaja voi tarjota vertaistukea, Forsten-Lindman avaa tukipelaajan roolista.

Osa pelaajista toimii valvojina Veritas Stadionilla 2. kerroksessa Junior Loungessa, joka on pääsääntöisesti auki arkipäivisin klo 13–16. Lounge tarjoaa treeneihin valmistautumisen ja yhdessäolon ohella mainion paikan läksyjen tekoon koulun jälkeen.

– Tukioppilaspelaajat voivat saada Bro-tukipelaajilta Loungessa apua myös läksyjen tekoon. Loungessa on paikalla pääsääntöisin pari tukipelaajaa. Kesällä osa hankkeeseen osallistuvista pelaajista tulee toimimaan myös seuran jalkapallokoulussa apuvetäjinä, kertoo valmennuspäällikkö Kalle Parviainen.

Bro-tukipelaajat saavat tukihenkilö-, apuvalmentaja-, kulttuuritulkki-, Veikkausliigan ottelutapahtuma- ja valvontatöistä rahallisen korvauksen, jonka voi käyttää seuran harrastusmaksuihin tai varusteisiin. Kaksivuotinen seurakehityshanke toteutetaan yhdessä Suomen Palloliiton, Opetushallituksen ja Walter ry:n kanssa.

Tukipelaajaksi tai kulttuuritulkiksi voi ilmoittautua seuran toimistoon. Myös yhteydenotot tukipelaajien tarpeesta voi osoittaa toimistoon.

Lisätietoa ja yhteydenotot:
junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen, eveliina.hulkkonen@fcinter.fi