2.2.2023

Saltex Oy:n tekemällä kentällä liikutaan läpi vuoden

Suomalainen Saltex Oy hoiti alkuvuonna 2021 valmistuneen Turku Energia Areenan kentän suunnittelun sekä FIFA Quality Pro -tekonurmen valmistuksen ja asennuksen. Saltex asensi kentän alle myös eristävän joustokerroksen integroidulla lämmitysputkistolla, joka mahdollistaa kentän ympärivuotisen käytön energiatehokkaasti.

Kupittaan Turku Energia Areenalla pääsee pelaamaan FC Interin ja Saltexin yhteistyön ansiosta kotimaisella korkeimman FIFA Quality Pro -laatuluokan lämmitettävällä tekonurmella, jonka energiatehokkuus on perinteisiä ratkaisuja selvästi parempi. Tässä ratkaisussa lämmitysputkisto on nostettu eristävän jouston päälle, suoraan tekonurmen alapintaan, jolloin putkisto lämmittää kenttää tehokkaammin alapuolisen maakerroksen sijaan.

– Turun kaupunki ja Inter olivat Saltexiin yhteydessä jo suunnittelun aikaisessa vaiheessa, jolloin pääsimme kartoittamaan yhdessä hyvin eri vaihtoehtoja. Yhteistyö sujui koko tiiviin projektin ajan erittäin hyvin ja kaikki osapuolet olivat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, hankkeen suunnittelu- ja toteutusvaiheen projektipäällikkö Jari-Pekka Niskanen kertoo yhteistyöstä.

Unisport-konserniin kuuluva suomalainen Saltex Oy on tunnettu maailmalla jo pitkään korkealuokkaisten ja ympäristöystävällisten tekonurmirakenteiden kehittäjänä ja valmistajana. Yrityksen tekonurmet valmistetaan Alajärvellä, Etelä-Pohjanmaalla ja Saltex on pohjoismaiden ainoa tekonurmivalmistaja. Saltex on myös yksi FIFA:n suosittelemista tekonurmivalmistajista (FPP) ja Euroopan tekonurmijärjestö ESTC:n perustajajäsen.
 
Yritys on päättänyt pysyä askeleen edellä nimenomaan alan kestävän kehityksen innovaatioissa ja pyrkii kehittämään tekonurmirakenteita, jotka täyttävät ja jopa ylittävät pelaajien ja urheilukenttien omistajien vaatimukset ympäri maailmaa.
 

– Vastuullisuus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen on yrityksellemme erittäin tärkeää. Vastuullisuusohjelmamme mukaan suurten unelmien saavuttaminen niin urheilussa kuin elämässäkin vaatii turvallisen ja tukevan perustan. Niin juniorit kuin huippu-urheilijatkin ansaitsevat parhaan mahdollisen pelialustan, jolla heidän lahjakkuutensa saa kasvaa ja kukoistaa. Mutta vaikka heidän pelialustanaan olisi maailman paras tekonurmi, ei se silti ole mitään ilman tervettä ja puhdasta maapalloa sen alla. Saltexin tekonurmiratkaisut kehitetään aina sekä pelaajien että ympäristön tarpeita ajatellen. Emme koskaan tee kompromisseja tuotteidemme turvallisuuden, erinomaisen suorituskyvyn tai ympäristövaikutusten välillä. Otamme huomioon tuotteidemme koko elinkaaren ympäristövaikutukset aina materiaalivalinnoista tuotantoon ja kentän asennuksesta kierrätykseen asti, projektipäällikkö Niskanen kertoo.
 
– Yhteiskunnan ykköspelaajana haluamme myös varmistaa, että pelaamme reilusti markkinoilla ja rohkaisemme kaikkia ihmisiä aktiiviseen ja liikunnalliseen elämäntyyliin mottomme ”liiku elääksesi – elä liikkuaksesi” mukaan. Haluamme edistää kaikkien ihmisten osallistamista, syrjimättömyyttä sekä voimaantumista urheilun kautta ja olemme mukana sponsoroimassa mm. junioritoimintaa ympäri maailman, Niskanen tiivistää.

 
Interin oma kenttä on mahdollistanut seuran toiminnan kehittämisen ja sen laajentamisen viime vuosien aikana.
 

– Turku Energia Areena on itsessään yksi merkittävä InterAction-ohjelma. Se mahdollistaa muun muassa meidän juniorijoukkueiden harjoittelun läpi vuoden. Sitä käytetään lisäksi monissa muissa InterAction-ohjelmissa, kuten perhe- ja eskarifuksen tapahtumissa, lastensuojelun tukijoukkueen tapahtumissa, koulujen lajikokeiluissa sekä tulevissa Perheiden Liikuntamaailma-tapahtumissa, joita järjestetään kaudella 2023 Interin valittujen Veikkausliigan kotiotteluiden yhteydessä. Turku Energia Areenan ansiosta pystymme tarjoamaan käytännössä jokaiselle jotakin, InterAction-päällikkö Jani Meriläinen kertoo tyytyväisenä.

 
Interin junioritoiminnan valmennuspäällikkö Jani Mäenpää on ollut tyytyväinen kentän tuomiin mahdollisuuksiin junioripuolella.
 

– Kentän auettua saimme ensimmäistä kertaa joukkueiden viikkorytmit sellaisiksi kuin on haluttu. Se on tukenut joukkueiden kehitystä. Kentän valmistumista edeltävinä vuosina ei ollut hyvissä ajoin selkeitä aikoja harkkoihin. Niitä ripoteltiin sinne ja tänne. Nykyään pystymme antamaan vuoroja suunnitelmallisesti etukäteen. Tämä on iso parannus kaiken kaikkiaan. Lisäksi kentän käyttöaste on korkea aamun akatemiatreeneistä juniorijoukkueiden iltaharjoituksiin asti,  Mäenpää kertoo.

Kentän käyttöasteen ollessa korkea, kentän käyttöiällä on merkitystä. Saltex kertoo kentän käyttöiän riippuvan käyttöasteen lisäksi siitä, millaisena sen ominaisuudet halutaan säilyttää. Tässä nimenomaisessa ympäristössä, säännöllisellä ja asianmukaisella hoidolla kenttä todennäköisesti säilyy erittäin hyvänä noin 10 vuotta, jonka jälkeen se voidaan hyvin uusiokäyttää vielä esimerkiksi koulun kenttänä.

Suomessa on tällä hetkellä yli 400 tekonurmikenttää ja uusia rakennetaan noin 20 vuosittain, jonka lisäksi noin 20 kenttää uusitaan pinnoitteiltaan vuosittain. Jos ajatellaan tekonurmirakenteita kokonaisuutena, mm. lämmitysjärjestelmät ovat kehittyneet viimeisimpien vuosien aikana hurjasti. Seuraavien vuosien aikana suurimmat muutokset tulevat koskemaan kenttien täyttöaineita. Esimerkiksi EU:ssa pohditaan parhaillaan lainsäädäntöä mikromuovien varalle, jolloin ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot tulevat yleistymään.
 

– Koko yrityksemme olemassaolo ja tuotekehitys perustuu nimenomaan siihen, että pohjoisissakin olosuhteissa kaikenikäisillä pelaajilla olisi tasaiset ja parhaat mahdolliset olosuhteet ympärivuotiseen harjoitteluun. Saltex kiittää lämpimästi Turkua ja Interiä projektista ja on hienoa päästä jatkamaan yhteistyötä edelleen. Käyttäkää kenttää ahkerasti ja nauttikaa ulkoliikunnasta myös talvella, Saltexin projektipäällikkö Niskanen lähettää terveisensä.

 
Inter kiittää Saltexia ja Turun kaupunkia yhteistyöstä ja satojen ihmisten liikuttamisen mahdollistamisesta omalla kentällä. Saltexin työt Kupittaan alueella jatkuvat edelleen, sillä yritys on myös keväällä valmistuvan Veritas Stadionin uuden kentän urakoitsija.