4.4.2021

Riveiron kommentit Suomen Cupin puolivälierävoitosta

(Kuva: Henrik Siiskonen)

FC Interin ja Seinäjoen Jalkapallokerhon pelaamasta Suomen Cupin puolivälieräottelusta tuli odotetun tiukka. Interin päävalmentaja José Riveiron mukaan Kupittaa 5:n tekonurmikentän peliolosuhteet toivat oman mausteensa ei vain oman joukkueen pelaamiseen, vaan koko ottelulle.

– Kenttä on todella kuiva ja pallo siellä ei kulje nopeasti. Joka kerta tarvitaan ylimääräisiä kosketuksia pallon kontrolloimiseen. Pelaajille on todella vaikea loistaa tämänkaltaisella kentällä, Riveiro myöntää.

Espanjalaisvalmentajan mukaan myös joukkueiden lähestymistapojen takia ottelussa ei varsinaisesti maalipaikoilla juhlittu.

– SJK pelasi varmistellen, enimmäkseen keskikorkealla tai matalalla blokilla. He eivät ottaneet missään vaiheessa riskejä pallon kanssa ja meille ei syntynyt mahdollisuuksia nopeisiin hyökkäyksiin tai transitioihin pallonmenetyksistä.

– Peli oli minusta aika taktinen. Me esittelimme joitain uusia variaatioita hyökkäysvaiheessa ja tavassamme puolustaa. Se varmasti vaikutti peliin. Me emme myöskään luoneet kovin paljon paikkoja ja pelasimme varsinkin ensimmäisen tunnin myös varmistellen, mutta saimme minusta pidettyä ottelua kontrollissamme ilman suurempia ongelmia.

Riveiro oli erityisen tyytyväinen Interin puolustuspelaamiseen, jonka ansiosta vastustaja jäi maaleitta myös kauden neljännessä kilpailullisessa ottelussa.

– Muistan heiltä vain yhden vaarallisen kulman ensimmäiseltä puoliajalta, mutta pelitilanteista en muista heiltä yhtään maalipaikkaa. Se kertoo paljon, koska vastassamme oli tämän liigan huippupelaajista koostuva joukkue. Siinä mielessä puolustuspelimme oli jälleen tänään jotain erityistä. Pelikentästä johtuen yritimme luoda uhkaa enemmän suoraviivaisesti ulkokautta laitahyökkääjiemme ”Piben” ja ”Benin” kautta kuin keskeltä, Riveiro kommentoi Agustin Pastorizan ja Benjamin Källmanin muuttuneita rooleja.

Ottelun alkaessa moni ottelua seurannut yllättyi Interin muuttuneesta kenttäryhmityksestä. Tutuksi tulleen kolmen topparin sijaan Inter pelasi kahdella topparilla ja laitapuolustajilla. Edellisen kerran liki kaksi vuotta sitten FC Lahtea vastaan Interin käyttämä 4-3-3-muoto valikoitui Riveiron mukaan osin karanteenijakson takia.

– Pelasimme nyt 4-3-3 ja toisella puoliajalla Noah Nurmen pelipaikka siirtyi laitapuolustaksi. Tiesimme, ettei meillä ollut tarpeeksi aikaa valmistautua peliin ja se oli vastustajalle eduksi. Jos olisimme pelanneet tavallisella ryhmityksellämme, kentälle olisi muodostunut parit joukkueiden samanlaisten ryhmitysten takia.

– Heidän joukkueellaan on paljon ehdollista lahjakkuutta ja tässä ottelussa paremman rytmin tuoma etu, joten ajattelin, ettemme halua tässä tilanteessa lähteä hakemaan mies miestä vastaan -kamppailuja. Päätimme tehdä muutoksen noiden parien rikkomiseksi ja saadaksemme kaksi pelaajaa sellaisille alueille, että he joutuvat miettimään tilanteiden puolustamista wingbackeillään ja toisaalta saamaan ”Pibe” ja ”Beni” meille edullisiin kaksinkamppailuihin heidän toppariensa kanssa.

Riveiron mukaan Inter saatetaan nähdä myös tulevaisuudessa kentällä tutuksi tulleesta 3-4-3-ryhmityksestä poikkeavassa muodossa.

– Olemme miettineet tällaista muutosta jo pidemmän aikaa, koska meidän täytyy myös rikastuttaa vähän hyökkäysvaiheen pelaamistamme jollakin muutoksella. Vaikka jokaisessa ottelussa on jonkinlaista variaatiota, meille on hyödyksi, ettei vastustaja tiedä tarkalleen, mitä on tulossa. Useamman muodon hallitseminen on meille hyödyllistä myös tulevaisuudessa, espanjalaisvalmentaja arvelee.

Puolivälieräottelun ratkaisu syntyi vasta 115 minuutin pelin jälkeen jatko-ottelussa Arttu Hoskosen puskettua Matias Ojalan sivuvaparin maaliin. Vaihdosta kentälle tulleet Ojala ja Jesper Engström saivatkin päävalmentajan kehut ottelun kulun muuttamisesta.

– Jatko-ottelussa laitapuolustajiemme sijoittuminen oli parempaa. ”Jeppen” tultua sisään onnistuimme löytämään hänet pariin otteeseen keskityspaikassa, mitä emme aiemmin olleet kyenneet tekemään. ”Mati” ja ”Jeppe” pelasivat vähän syvemmällä hyökkäyspäässä ottelun lopussa. ”Matin” hyvän pelaamisen ansiosta onnistuimme löytämään myös Juho Hyvärisen useammin viimeisestä linjasta.

– Näistä hetkistä eteenpäin jätkät uskoivat, että pystymme tekemään sen. Puolustimme hyvin ilman vaikeuksia, pystyimme luomaan enemmän ja uskoimme pelaamiseemme enemmän. Minusta maali oli seurausta siitä. Olimme lähellä pariin kertaan aiemminkin ja pelin lopulla meillä oli myös enemmän erikoistilanteita, jotka aiheuttivat heille ongelmia, Riveiro kertoi ottelun kääntymisestä Interin eduksi.

Paikka Suomen Cupin välierissä on Interille kolmas neljän viime kauden aikana. Tällä kertaa HJK:ta vastaan pelattavan välierän runkopäivä on 10.4.2021, mutta tarkemmin ajankohta varmistuu myöhemmin.