Otteluraportti: HIFK – FC Inter 1-4 (1-2)

1-1 Taiki Kagayama 25. min
1-2 Taiki Kagayama 44. min
1-3 Benjamin Källman 88. min
1-4 Agustin Pastoriza 90+2 min.

FC Inter jatkaa Veikkausliigassa voittojen tiellä. Neljäs peräkkäinen voitto irtosi lauantaina Helsingistä maalein 1-4. Vaikka lukemat olivat selvät, antoi kotijoukkue Helsingin IFK turkulaisille kovan vastuksen. Peli ratkesi käytännössä vasta viimeisen viiden minuutin aikana.

Ensimmäinen puolisko tarjosi Töölössä varsin vauhdikasta peliä. Tilanteenvaihtoja ja orastavia hyökkäyksiä nähtiin paljon. Maalien lisäksi konkreettisia maalipaikkoja ei silti juurikaan ollut, ainakaan kotijoukkueella.

Maalivahti Henrik Moisander ei saanut ensimmäisellä puolikkaalla tilastoihin yhtään torjuntaa. Hän joutui antautumaan ottelun 24. minuutilla, kun IFK:n kapellimestari ”Mosa” (Yaghoubi) pamautti pallon pilkulta sisään. Rangaistuspotku oli seurausta rikkeestä, jonka Inter teki sivuvaparia puolustaessaan.

Inter ei antanut helsinkiläisten johto-osuman jäädä takaraivoon harmittamaan, vaan peli tuotiin tasoihin heti suoraan aloituksesta. Inter lähti suoraviivaisesti pitkällä pallolla ylöspäin, ja voitti pari ilmataistelua. Pallo tuli kuin varkain boksin rajoilla Timo Furuholmille, joka toimitti “syöttölaukauksen” kohti takatolppaa. Siellä palloon ennätti ensimmäisenä Taiki Kagayama, joka pussitti pallon tyhjään rysään.

Kagayama onnistui toistamiseen oivaan aikaan, kun hän vei Interin johtoon vain minuutti ennen taukovihellystä. Maalia edelsi Benjamin Källmanin puolittainen läpiajo. Källman pääsi tykittämään matalan laukauksen, mutta Markus Uusitalo onnistui torjumaan tämän. IFK:n purku epäonnistui kuitenkin irtopallosta pahoin ja Lassi Järvenpää pääsi palloon, kun kotijoukkueen puolustus oli organisoimaton. Toisen pelinsä putkeen oikealla laidalla avannut Järvenpää syötti pallon hyvässä paikassa olleelle Kagayamalle, joka sijoitti pelivälineen hallitusti takakulmaan.

Toisella jaksolla IFK sai pitkään hyvää painetta Interin maalille vahvan pallonhallinnan kautta. Monet keskitykset tuottivat Moisanderin maalilla hankaluuksia, mutta takaiskuilta vältyttiin. Lähimmäksi onnistumista kotijoukkueen pelaajista pääsi Jusif Ali, jonka lähietäisyydeltä tulleen puskun Moisander torjui maaliviivalta vaivoin pelin 66. minuutilla.

Interin päävalmentaja José Riveiro reagoi IFK:n paineistukseen ottamalla Aleksi Paanasen sisään Taiki Kagayaman tilalle. Hän tuli tukemaan keskikentällä uurastaneita Anthony Annania ja Alejandro Sanzia. 80. minuutilla espanjalasiluotsi teki toisen peliliikkeen suojellakseen johtoasemaa. Kapteeni Timo Furuholm tuli kärjestä penkille ja Matias Ojala toi lisää jalkoja alemmas. “Furu” pääsi lauantain ottelussa yhteen hyvään maalipaikkaan toisen jakson alussa, kun hän oli nokikkain Uusitalon kanssa. Kotijoukkueen veskari vei kuitenkin tällä kertaa pidemmän korren näyttävällä reaktiotorjunnallaan.

Riveiron peliliikkeet tuottivat tulosta. Inter ei ollut reiluun puoleen tuntiin kunnolla hätyytellyt IFK:n maalia. Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Paananen ja Källman pääsivät kokeilemaan hyvistä paikoista, mutta yritykset päätyivät päin veskaria. Heti perään 88. minuutilla nähtiin kuitenkin ottelun ratkaisuniitti. Källman pääsi läpiajoon, kun IFK:n pakka oli avoimempi tavoitellun loppukirin seurauksena. Källman ei tästä paikasta enää erehtynyt, vaan sijoitti maltilla pallon etualakulmaan. Osuma oli hänelle kauden kolmas, jolla hän jakaa lauantain kierroksen jälkeen maalipörssin piikkipaikkaa Ilveksen Eetu Vertaisen kanssa.

Loppulukemat 1-4 pääsi tulostaululle ohjaamaan Agustin ”Pibe” Pastoriza. Argentiinalainen pääsi rokottamaan repaleista IFK-puolustusta Källmanin poikkisyötöstä. Loukkaantumisen jäljiltä kehiin palannut Pibe ehti olla kentällä vain viitisen minuuttia ennen osumaansa.

Päävalmentaja Riveiron mukaan ottelun avainhetkiä oli Interin 1-1-tasoitusmaali.

– IFK oli meitä parempi ottelun alussa. Jos emme olisi saaneet ottelua noin nopeasti tasoihin, siitä olisi tullut meille huomattavasti vaikeampi, Riveiro pohti.

Valmentaja ei yllättynyt, että IFK sai pallonhallinnan vahvasti itselleen toisella jaksolla.

– Olimme johdossa ja tiesimme, että jos muotomme on hyvin organisoitu, saamme hyviä paikkoja tilanteenvaihdoilla. Niitä me täten odotimme.

Inter osasi varautua myös IFK:n vahvaan keskityspelaamiseen, mutta Riveiro myöntää hieman yllättyneensä, kuinka monen pelaajan voimin IFK näihin tuli puolustuslinjasta lähtien. Kokonaisuutena espanjalaisluotsi oli hyvin tyytyväinen voittoon.

– Aina löytyy parannettavaa, mutta olemme voittaneet nyt neljä ottelua putkeen. Saamme olla iloisia siitä.

Interin kaikki neljä maalia olivat “Riven” mieleen.

– Taiki ja Pibe saivat tärkeät maalit. Ne olivat heille ensimmäiset tällä kaudella. Myös Benin maali oli tietysti tärkeä hänelle. Se oli palkinto siitä, että hän jaksoi tehdä töitä koko 90 minuutin ajan, Riveiro kehui.

Voitto vahvisti Interin asemia sarjan kärkitaistelussa. Joukkue on nyt sarjataulukossa kakkosena pisteen päässä HJK:sta. Kuudesta ottelusta Inter on saanut viiden voiton myötä yhteensä 15 pistettä. Sarjapisteissä kymmenen pisteen rajan on rikkonut HJK:n ja Interin lisäksi vain Ilves. Tamperelaisilla on kasassa tasan kymmenen pistettä.