8.7.2021

FC Interin eurotaival alkoi tasapelillä

(Kuva: Tara Jaakkola)

Otteluraportti:

Euroopan Konferenssiliiga 8.7.2021
FC Inter – Puskás Akadémia 1-1 (0-0)

Maalit:
1-0 Benjamin Källman 59. min
1-1 Jacub Plšek 67. min

Euroopan Konferenssiliigan ensimmäisen karsintakierroksen avausosa päättyi Turussa FC Interin ja Puskás Akadémian välillä maalilukemin 1-1. Paikalla ollut yleisö sai todistaa viihdyttävän ottelun. Etenkin toisella puoliajalla tilanteita riitti kummankin maalin edustalla.

Maaliton avausjakso meni pelitapahtumien perusteella unkarilaisvieraiden nimiin. He pääsivät vastaiskuista muutamaan vaaralliseen maalipaikkaan. Kerran Interin pelasti tolppa ja kertaalleen Henrik Moisander näytti ponnistusvoimaansa, kun unkarilaishyökkääjä yritti nostaa pallon tämän yli.

Interin alun pelaamista leimasi rahtusen jännittyneisyys. Kaikki perussyötöt eivät riittävän tasaiseen tahtiin onnistuneet ja viimeiset ratkaisut jättivät toivomisen varaa. Tästä huolimatta kentältä välittyi katsomoon fiilis, että mitään isompaa hätää ei myöskään ollut. Ensimmäisen puolikkaan Interin paras tilanne tuli 38. minuutilla, kun joukkue pelasi pitkän hyökkäyksen. Benjamin Källman pääsi antamaan boksin oikeasta reunasta pienen noston keskustaan, johon Noah Nurmi pääsi päineen väliin. Hän ei päässyt kuitenkaan tarpeeksi pallon päälle, joten viidestä metristä lähtenyt pusku suuntautui kaaressa yli Puskás Akadémian maalin. Tätä ennen Inter oli saanut rakenneltua muutaman aihioksi jääneen yrityksen.

Toisella jaksolla Inter aloitti pelaamisen räväkästi. Ensimmäinen kymmenen minuuttia tuotti kolme maalintekoyritystä. Ensimmäisenä Källman pääsi mielijuoksuunsa laidasta, kun Matias Ojalan ulkosyrjäsyöttö osui täydellisesti raiteelle. Källman leikkasi keskustaan, ja laukoi vasurillaan kohti etukulmaa, mutta maalivahti venyi hyvään torjuntaan. Myös Nurmi ja Alejandro Sanz pääsivät kertaalleen laukomaan, mutta Nurmen kuti jäi suutariksi, ja Sanzin potentiaalinen pommi blokattiin puolestaan kulmapotkuksi.

Kotijoukkueen johto-osuma näki päivänvalon vajaan tunnin kohdalla. Timo Furuholm tarjoili maukkaan syötön Källmanille, joka ei enää paikastaan erehtynyt. Tulinen kuti löysi etualakulmaan. Liekö miehen edellinen laukaus vasurilla toiminut pelotteena, kun vierasjoukkueen toppari lähti peittämään selvästi kyseistä jalkaa keskustan puolelta.

Peli tuntui olevan Interin kontrollissa, mutta vartti ennen täyttä aikaa palloa kaivettiin kuitenkin omasta repusta. Puskás Akadémia pelasi pitkän pallon, jonka hyökkääjä tiputti alaspäin. Vaarattoman näköinen kuti ohitti matalana Moisanderin. Tilanteessa oli kuitenkin torjuntatyötä häirinnyt kimmoke, peittämään tulleen Inter-puolustajan jalasta.

Osuma sekoitti hieman Interin pakkaa ja bensa tuntui olevan lopussa lisämaalien tavoitteluun. Puskás Akadémia sai vielä viimeisen vitosen aikana pari vaarallista yritystä, mutta Moisander sai torjuntansa lisäksi jälleen apua pystypuulta. Lisämaaleja ei nähty, joten peli on täysin auki, kun toinen osa pelataan viikon päästä torstaina Unkarissa lähtötilanteesta 1-1.

Interin päävalmentaja José Riveiro oli tyytyväinen omiensa esitykseen.

– Olen iloinen. Jos olisimme saaneet pidettyä johdon, olisin vielä iloisempi. En voinut pyytää pelaajilta enempää. Tuntui, että olimme parempi joukkue joka puolella kenttää.

– Toisen puoliajan lopussa olimme vähän huonompia, kun he saivat paikkansa. Tämä johtui siitä, ettemme tehneet pitkiä syöttöketjuja, vaan pelasimme pitkiä palloja, joista noin laadukas joukkue osaa kääntää pelin katkon jälkeen vauhdilla. He pääsivät parilla, kolmella syötöllä boksiimme ja pakottivat meidät ahtaalle, Riveiro arvioi.

Espanjalaiskoutsin mukaan Turun taisto antoi toiveikkaat lähtökohdat toiseen osaan.

– Toinen puoliaika oli meiltä arvostettavaa jalkapalloa ja saamme olla iloisia siitä. Toinen peli on jäljellä, ja meillä tämän päivän esityksen jälkeen syytä uskoa, että voimme pelata hyvin sielläkin. Kuka ikinä tietää, mitä Unkarissa voi tapahtua, valmentaja heittää.

Kapteeni Furuholm oli samoilla linjoilla Riveiron kanssa.

– Toinen puoliaika oli erittäin mallikas. Mikään muu ei mennyt pieleen kuin heidän tasoitusmaali. Pelitapahtumiin nähden turha juttu. Sinne päin silmät kiinni, ja pallo vaihtoi meidän pelaajan jalasta suuntaa, Furuholm harmittelee.

– 1-1 oli ihan oikeudenmukainen tulos. En koe, että se imartelisi meitä mitenkään. 1-0 olisi ollut parempi, mutta Unkarissa on taas 90 minuuttia aikaa voittaa peli. Johtoasemassa tuntui, että voitamme pelin, kun he eivät saaneet takaa-ajoa päälle, hyökkääjä jatkaa.

Furuholm kertoo, mitä valmennusjohto oli joukkueelle ennen peliä painottanut.

– Teema oli ilmaista itseään ja tehdä niitä asioita, jotka olemme hallinneet jo monta vuotta. Se vähän puuttui avausjaksolla. Hätäilimme, pelasimme palloa yhdellä tatsilla hieman tyhmissä paikoissa. Annoimme vastustajalle intoa ja motivaatiota hyökätä ja hyökätä lisää. Tämä ei saa tapahtua Unkarissa tai tulee pitkä ilta.

Hän myös ilmaisee arvostuksensa vastustajaa kohtaan.

– Sen minkä vauhdissa ja voimassa häviämme, meidän pitää paikata järjellä. Oikeastaan vasta toisella puoliajalla teimme niitä juttuja, jotka sopivat meidän vahvuuksille. Ensimmäinen puoliaika oli sellaista juoksukilpailua, jossa vastustaja oli vahvoilla. Ihan hyvä nippu. Pitää muistaa, että he ovat vasta pre-seasonilla, ja me olemme pelanneet jo parikymmentä matsia, mikä antaa meille etua.

Katso kooste ottelusta:


Kokoonpano

12 Moisander Henrik
4 Ketting Rick
5 Nurmi Noah (78. min 6 Annan Anthony)
8 Sanz Alejandro
10 Källman Benjamin
11 Järvenpää Lassi (varoitus) (78. min 26 Yrjas Jasper)
15 Furuholm Timo (varoitus)
16 Kagayama Taiki
20 Hyvärinen Juho
21 Ojala Matias
22 Hoskonen Arttu

Vaihtopelaajat

1 Kallio Milo
13 Marttinen Aati
2 Engström Jesper
3 Hämäläinen Juuso
19 Paananen Aleksi
23 Bakkar Mohammed
24 Mahuta Ryan
30 Siltanen Jaakko