20.1.2022

Nuoret topparit Jan Heinonen ja Markus Arsalo aikovat taistella peliajasta

Jasper Yrjas (vas.) ja Jan Heinonen kaksinkamppailussa. (Kuva: Tara Jaakkola)

 

Jan Heinonen ja Markus Arsalo olivat jo kaudella 2021 FC Interin sopimuspelaajia, mutta pelasivat muualla lainalla, kun sinimustilla oli laaja joukko pelaajia topparin pelipaikalle.

19-vuotias Heinonen pelasi Ykkösessä KPV:n paidassa mukavat 24 ottelua. Näistä esiintymisistä varsin iso osa oli täysiä ”ysikymppisiä.” Pelaaja itse oli varsin tyytyväinen sesonkiinsa.

– Omalta osalta viime kausi meni tosi hyvin. Pääsin pelaamaan pitkästä aikaa säännöllisesti, ja siitä johtuen luotto omaan tekemiseen kasvoi tosi paljon. Olin tosi tyytyväinen vastuuseen, että olin eniten pelejä pelanneiden joukossa koko joukkueessa, joten kyllä olen tosi tyytyväinen, Heinonen kertoo.

Hän kokee olevansa nyt parempi pelaaja kuin vuosi sitten.

– Oma peli meni eteepäin sillä, että luotan enemmän siihen, mitä teen. Eniten varmaan parani taktinen ajattelu, ja muutenkin pelin ja treenien aikana ajattelu. Teknisesti meni aika lailla kaikki eteenpäin juuri sen takia, että pääsin pelaamaan paljon.

Niin ikään 19-vuotias Arsalo siirtyi toukokuussa Kakkoseen porilaisen FC Jazzin paitaan. Otteluita kertyi vyölle 16 kappaletta, mutta näistä vain kaksi täysillä minuuteilla. Muutoinkin hän tuli usein hajaminuuteiksi vaihdoista sisään, kun avauskokoonpanon paikka oli kiven alla.

– Meni aika vihkoon koko kausi minulla, voisi sanoa, että ohikausi. Alkukaudesta tuli loukkaantuminen ja sitten Porissa tuli muutama pieni loukki kesken kauden pari kertaa, Arsalo harmittelee.

– Vastuuta olisi voinut ja – uskallan sanoa – myös pitänyt tulla paljon enemmän, Arsalo heittää.

Arsalo pyrkii kehittämään itseään kokonaisvaltaisesti. Muun muassa pelikäsitys ja sijoittuminen ovat asioita, joissa hän haluaa parantaa. Nyt kehitysaskelia on jälleen aika ottaa heikomman kauden jälkeen.

– Mitään valtavia steppejä tuskin ainakaan eteenpäin tuli viime kaudella. Ehkä enemmän sitä toivoi, että kunhan ei taaksepäin olisi mennyt. Ainakin nyt tähänastisten treenien perusteella uskallan sanoa, että taso on säilynyt. Onhan siinä jo joukkueiden perustekemisessä treeneissä järkyttävä ero, toppari aprikoi.

Arsalo valaisee odotuksiaan kauteen 2022.

– Minuuttejahan sitä totta kai lähtee hakemaan liigasta. Kyllä nälkää riittää, mutta ei oikeestaan ole mitään suurempia tavotteita henkilökohtasesti viime kauden sukelluksen jälkeen. Lähinnä mukava olla takaisin Interin mukana ja päästä haastamaan paikkaa tuosta jengistä, nuorukainen toteaa.

Päävalmentaja jutellut rooleista rahtusen

Sekä Heinonen että Arsalo ovat käyneet pienoisia keskusteluja Miguel Graun johtaman valmennusryhmän kanssa.

– Joo ollaan me jotakin koutsien kanssa vähän käyty läpi, ja juteltu mahdollisista rooleista. Hyvät fiilikset kyllä sen suhteen, luottoa saa jos on sen arvoinen, joten eiköhän se rooli ole vaan omissa käsissä nyt, Arsalo kommentoi.

Heinonen ei ole valmentajien kanssa muuta jutellut kuin tulevasta pelipaikastaan. Se on lukittu toppariksi. Hänelle on kertynyt kokemusta myös keskikentältä, mutta nyt rooli on pelipaikan suhteen selvä. Heinosen oma tavoite on kehittyä ja päästä pelaamaan.

– Totta kai aina on kehitettävää tekemisessä ja itsellä varmaan isoimmat asiat, mitä lähden työstämään, ovat vasemman jalan käyttö ja puolustaminen. Totta kai ihan kaikkea voi hioa paremmaksi, Heinonen tietää.

Hän on nauttinut viimeisen parin viikon meiningistä treenikentällä.

– Kilpailutilanne on kova tietenkin, niin kuin kuuluukin olla. Se on juuri se asia, mikä motivoi kehittymään ja treenamaan aina niin hyvin kuin pystyy. Meno treeneissä on yleisesti ollut hyvä. Paljon uusia pelaajia, joten tässä vielä tutustumme toisten pelityyleihin ja pikku hiljaa yhteispeli ja toisten ymmärtäminen alkaa sujumaan, Heinonen miettii.

Markus Arsalo (oik.) katselee Benjamin Källmanin kanssa Noah Nurmen ja Ryan Mahutan rehkimistä. (Kuva: Tara Jaakkola)