2.2.2022

Matias Tamminen ja Roope Kantola läpimurrot mielessä liigakauteen

Matias Tamminen HIFK-pelaajien puristuksessa. (Kuva: Tara Jaakkola)

Hyökkääjä Matias Tamminen ja keskikenttäpelaaja Roope Kantola viettivät kauden 2021 peliajan perässä lainalla FC Interin sopimuspelaajina. Tamminen pelasi viime kaudella Veikkausliigassa kotkalaisen KTP:n paidassa ja Kantola mikkeliläisen MP:n riveissä Ykköstä. Kumpikin nuorukaisista on asettanut kovat tavoitteet tälle kaudelle.

Pelaajien lähtökohdat kauteen ovat kovin erilaiset. Kantola nautti vastuusta MP:ssä, kun taas Tammisen kausi oli varsin rikkonainen. Hyvällä potkutekniikallaan hurmannut Kantola oli tyytyväinen sesonkiinsa 2021.

– Ensimmäinen miesten sarjakausi meni minulla ihan kohtuullisesti, maalihanat kun saisi auki vielä. Syöttöpisteitä ja erikoistilannevastuuta kertyi. Vastuuta ylipäänsä tuli paljon, mitä lähdettiin hakemaan ja olin tyytyväinen siihen, 19-vuotias Kantola kertoo.

Hän kertoo kehittyneensä pallollisessa pelaamisessa.

– Pelikokemuksen lisäksi syöttövalikoima laajentui ja pelikäsitys kehittyi. Kaudelta 2022 odotan läpimurtoa: vastuuta ja tehoja, Kantola painottaa.

– Treeneissä tulee paljon keskitys- ja syöttötilanteita, niin niissä pyrin keskittymään ihan täysillä, jotta kehitys on takuuvarma. Vetoja treenataan harjoitusten jälkeen, jos tarvetta.

Vedoista puheen ollen, mikä onkaan Roopen mieluisin paikka ampua vapareita?

– Lempparipaikka ampua on varmaan reilun 20 metrin kohdalta, viime kaudella kuusi maalisyöttöä haalinut Kantola kertoo.

Roope Kantola taistelee pallosta Liigacupin avausottelussa. (Kuva: Tara Jaakkola)

Loukkaantumiset ja korona varjostivat Tammisen kautta

Marraskuussa 20 vuotta täyttänyt Tamminen kertoo rehellisesti olleensa pettynyt viime kauteensa. Ehjät jaksot jäivät harvinaiseksi herkuksi.

– Tosi huono kausihan se oli omalta osalta, pre-seasonista lähtien. Pääsin ihan hyvään pelikuntoon kauden alkuun mennessä polvivaivan jäljiltä. Vastuuta tuli vaihtelevasti, jolloin muutamat ensimmäiset pelit sujuivat ihan hyvin. Sitten meni etureisi, joka revähti 25 senttimetrin alueelta, eli tosi iso repeämä. Se oli kuitenkin niin pinnassa, että sen toipumiseen meni ”vain” kaksi kuukautta, Tamminen valaisee.

– Tämän jälkeen olin pari viikkoa kunnossa, kunnes sairastuin koronaan. Sen jälkeen kausi olikin aika lailla ohitse. Tosi rikkonainen kausi oli, josta jäi pettyneet fiilikset. Mitään ei jäänyt käteen, mutta olen yrittänyt keskittyä jo uuteen kauteen, kärkimies jatkaa.

Liigapelejä kertyi sarjasta pudonneen kotkalaisryhmän vihreävalkoisessa paidassa 11. Maalitili jäi näissä peleissä avaamatta, ja nuorukaisen uran kaikki viisi liigamaalia ovat kahdelta edeltävältä kaudelta ropsilaisena.

– Yli puolet kaudesta pois. Vaikea siinä on saada niin isoa roolia joukkueessa. Välillä olin avauksessa ja välillä tuntui, että ei tule yhtään peliaikaa. Henkisesti kasvoin tosi paljon. Välillä oli aika vaikeata, mutta sitä kun työsti, niin tuli henkisesti vahvemmaksi. Nyt aion nauttia vain pelaamisesta ja pysyä kunnossa. En aio stressata liikaa, Tamminen miettii.

Hän uskoo, että pystyi jonnin verran parantamaan peliään, vaikka pelit jäivät kaavailtua pienempään määrään.

– Target-pelaaminen kehittyi vuoden aikana. Olimme joukkue, joka otti paljon vastaan, jonka myötä jouduin pitämään niitä pitkiä palloja, jotta muut ehtivät mukaan. Se oli varmaan se pelillinen parannus minun osaltani.

Myös Miguel Graun palapelissä target-osaamisella tulee olemaan käyttöä.

– Valmentajan kanssa olemme puhuneet, että hän haluaa minulta laadukkaan syötön haltuunoton jälkeen, ennen kuin lähden liikkeelle. Teen yhden asian kerrallaan. Eli ei heikkoja tiputuksia sen varjolla, että pääsee saman tien lähtemään pystyyn. Perusasiat pitää olla kunnossa. Jos saan myös maalinteon ja pääpelin kuntoon, niin eiköhän tästä tule ihan hyvä kausi, Tamminen pohtii toiveikkaana.

– Tavoite on nousta avauskokoonpanoon ja tehdä mahdollisimman paljon maaleja sekä auttaa jengiä. Haluan, että menestymme joukkueena. Kiva, että myös europelejä on luvassa, hyökkääjä toteaa samaan syssyyn.

Tamminen ei ole Interin ainoa isokokoinen sentteri, sillä myös Joonas Lepistö osuu tuohon profiiliin tuoreena hankintana.

– Pystyn pelaamaan targettia ja pystyn juoksemaan linjan taakse. Olen yllättävän nopea ja monipuolinen hyökkääjä näin isoksi kaveriksi.
Lepistö on enemmän ehkä target ominaisuuksiltaan. Olemme erilaisia, mutta on meissä paljon samaakin. Kummatkin ovat isokokoisia ja nälkäisiä tekemään maaleja. Lepistö on tosi hyvä boksissa ja tykkää paljon myös rakentaa peliä. Minulta nähdään ehkä enemmän sitten niitä pystyliikkeitä, jos pelaamme samaan aikaan kentällä, Tamminen kertoo.

KTP-kasvatti tietää, että hyökkääjän pitää käyttää näyttöpaikat edukseen menestykseen tottuneessa ympäristössä.

– Jos vastuuta tulee, niin uskon, että myös maaleja syntyy. Meillä on sellainen jengi, joka tulee luomaan paljon maalipaikkoja. Nyt pitää pysyä kunnossa, ja hankkia niiden treenien ja pelien avulla se vastuu. Jos avaukseen pääsee, niin tilaisuus pitää käyttää ja laittaa palloa pussiin, Tamminen päättää.