2.5.2019

Maalivahtivalmennusta jokaisessa ikäluokassa

Onni Sillanpää on toiminut Interin junioreiden puolipäiväisenä maalivahtivalmentajana viime syksystä asti. (Kuva: FC Inter Turku)

 

FC Interin maalivahtivalmennus on kehittynyt seurassa monen muun asian tavoin harppauksin kuluneen puolivuotisen aikana. Yksi suurimpia konkreettisia muutoksia on ollut lisääntynyt valmentajaresurssi Onni Sillanpään aloitettua marraskuussa seuran puolipäiväisenä maalivahtivalmentajana.

2006 ja 2007 syntyneiden ikäluokkia sekä B-junioreita valmentavan Sillanpään lisäksi seurassa toimii kolme maalivahtivalmentajaa: Jussi Liikanen 2008-2009 syntyneiden ikäluokissa, Kaj Loven 2004-2005 syntyneiden ikäluokissa sekä Jani Meriläinen 2010-2011 syntyneissä sekä reservi- ja edustusjoukkueessa. Meriläinen vastaa myös koko seuran maalivahtivalmennuksesta.

Interissä maalivahtivalmennusta on tarjolla jokaisessa ikäluokassa. Nuorimmat ikäluokat harjoittelevat maalivahtivalmentajan johdolla kerran viikossa, vanhimmat neljästi. Aamuharjoittelun piirissä oleville on tarjolla myös lisäharjoituskertoja. Pelitilanteiden lukuun keskitytään nuoresta asti, mutta valmennuksessa painotetaan nimenomaan ikäryhmien erityispiirteitä ja pelaajien kehityspolkua. Myös videoiden käyttöä valmennuksen välineenä on lisätty etenkin vanhemmissa ikäluokissa.

– Nuoret valmennettavat ovat kuin magneetteja tai imukuppeja, oikeanlaiset nuoret vetävät tietoa puoleensa. On ollut hienoa nähdä, miten oma kädenjälki näkyy joukkueissa. Esimerkiksi 07-ikäluokan edistys on saanut joukkueen jo erottumaan paikallisella tasolla, Sillanpää iloitsee.

Maalivahtivalmennus on Interissä integroitu osaksi muuta valmennusta. Maalivahtivalmentajat toimivat tiiviissä yhteistyössä joukkuevalmentajien, valmennuspäälliköiden sekä seuran fysioterapeuttien ja fyysisen valmentajan kanssa jakaen yhteisen ajatuksen ja tavoitteen seuran pelaajakehityksestä ja valmennuslinjasta. Koko seuran maalivahtivalmennuksesta vastaava Jani Meriläinen näkeekin tämän johdonmukaisuuden seuran vahvuutena.

– Seuralla on selkeä tapa pelata ja maalivahtiprofiili, jonka pohjalta maalivahteja valmennetaan heti alusta asti. Lisäksi yhden puolipäiväisen valmentajan palkkaaminen on tuonut toimintaan lisäarvoa. Maalivahtivalmentajien ja joukkuevalmentajien kommunikointi on parantunut, mikä saa maalivahdit olemaan enemmän osa kollektiivia, Meriläinen kertoo.

Myös Sillanpää näkee valmentajien päivittäisen yhteistyön ja seuran oman valmennuslinjan heijastuvan kentällä tapahtuvaan jokapäiväiseen harjoitteluun.

– Valmentamissani ikäryhmissä joukkueen pelitapa tukee visiota maalivahdin roolista. On ollut helppoa lähteä työstämään jotain uutta, kun olemme kaikki seurassa samalla linjalla siitä, millaista peliä ja millä pelitavalla haluamme pelata. Myös nuorten ongelmakohtia kartoittavien seuran omien fysioterapeuttien ja fysiikkavalmentajan kanssa tehtävä yhteistyö on meille iso etu ja toimii todella hyvin, Sillanpää summaa.

Käynnissä olevan uuden kenttähankkeen myötä myös maalivahtiharjoittelun olosuhteisiin on tulossa suuria parannuksia. Lisätietoa seuran junioreiden maalivahtiharjoittelusta antaa valmennuspäällikkö Kalle Parviainen.

Kalle Parviainen
kalle.parviainen@fcinter.fi
p. 040 762 2982