26.10.2021

Kapteeni Timo Furuholm päättää upean pelaajauransa kauteen 2021

Inter-kapteeni Timo Furuholm ripustaa nappikset naulaan. (Kuva: Tero Wester)

FC Interin kapteeni Timo Furuholm on päättänyt lopettaa uransa jalkapalloilijana tämän kauden päätteeksi. Kerrassaan upeaa uraa on jäljellä kaksi ottelua, kun Furuholm pukee sinimustan paidan ylleen vielä keskiviikon Ilves- ja sunnuntain SJK-otteluissa.

Furuholm on Interin kaikkien aikojen paras maalintekijä. Veikkausliigassa hän on osunut Interille 85 kertaa, ja kun laskee mukaan myös osumat eri cupeissa, niin verkot ovat pöllynneet toistasataa kertaa. Liigaotteluita kärkimiehelle on kertynyt yhteensä 228. Näistä neljä ensimmäistä tulivat FC Jazzin paidassa, mutta vuodesta 2005 lähtien hän on edustanut Suomen kentillä vain Interiä.

Upeiden Inter-vuosien väliin mahtui myös viisi kautta Saksan kentillä, jonne Furuholm siirtyi kauden 2011 jälkeen, kun hän oli voittanut Veikkausliigassa sarjan maalikuninkuuden hurjalla 22 osumallaan. Saksassa Furuholm pelasi Fortuna Düsseldorfin ja Hallescher FC:n organisaatioissa.

Furuholm murtautui viime vuosikymmenen alkuvuosina myös Suomen A-maajoukkueeseen, jossa otteluita kertyi pyöreät kymmenen. Maaliverkko heilui Huuhkajien paidassa kahdesti.

Interin paidassa Furuholm oli voittamassa Suomen mestaruutta kaudella 2008. Tämän lisäksi häneltä löytyy Suomen Cupin mestaruudet kausilta 2009 ja 2018 sekä kolme liigan hopeamitalia.

Furuholm kertoo nyt lopettamispäätöksensä taustoja.

– Ei se helppoa ollut. En oikein keksinyt, millä tästä enää jaksaisi eteenpäin tarpoa. On se fiilis, että kaikki on annettu pieneltä ihmiseltä.

– Viime kauden lopulla oli ensimmäinen kerta, kun meinasi kallistua lopettamisen puolelle, mutta José jatkoi vielä kaudella, ja ilmoitti haluavansa minut vielä projektiin mukaan. Se keikautti päätöksen. Kyllä kauden alusta asti on ollut se fiilis, että viimeistä kautta viedään. Yllättävän haastavaksi päätöksen myöntäminen on itselle kuitenkin käynyt, kun on pienestä asti tehnyt tätä, ”Furkka” toteaa.

Jalkapallo on ollut hyökkääjälle elämäntapa, ja Inter on ollut siinä valtavassa keskiössä.

– En usko, että missään toisessa seurassa olisin jatkanut näin pitkään. Tämä on ollut minulle koti missä olen saanut aina olla oma itseni.

– Interin menestys on ollut minulle kunnia-asia, mistä olenkin sitä voimaa paljon ammentanut. Epäilen sitä, että minulla olisi enää annettavaa uuteen projektiin, mikä on vääjäämättä uuden valmentajan myötä edessä.

Furuholm haluaa kiittää menneistä pelivuosista vastustajiaan, vanhoja tiimikavereitaan sekä jopa puolueettomia.

– Osaltaan kaikki ovat tehneet tämän urani.

– Isoimmat kiitokset haluan antaa kuitenkin äidille Poriin ja Stefanille Turkuun. Stefan on rakentanut seuran, missä minun on aina ollut hyvä olla. Mutsi on puolestaan pienestä asti elänyt vieressäni. Edelleen hän laittaa viestejä pelien jälkeen, Timo kertoo.

Vaikka miehen palkintokaapista löytyy paljon arvometallia, niin uran päätösviikolla hän ei osaa vielä sanoa yksittäisiä asioita, joita tulee aikanaan kiikkustuolissa muistelemaan lämpimimmin.

– Kaikki hetket, kun voittaa jotain, pystyy elämään vain kerran siinä hetkessä. Muistot niistä jää, mutta ihmiset on se on suurin konkreettinen asia, mitä jalkapallouralta tulee jäämään käteen. Loistavien ihmisten kanssa olen saanut toimia, ja joihinkin tutustunut erittäin läheisesti. Ihmisten lisäksi jalkapallo on opettanut minulle todella paljon oikeasta ja väärästä. Se on antanut työkaluja elämää varten, Furuholm pohtii.

Hän on iloinen, että sai tehdä lopettamispäätöksen puhtaasti jalkapallon tähden. Mikään ei tullut lajin ja Furuholmin väliin tekemään ratkaisua.

– Elämä ja identiteettini perustui siihen, että heräsin aamulla jalkapalloilijana ja menin iltaisin nukkumaan jalkapalloilijana. Jännä kysymys, miten tästä identiteetistä pääsee irti.

– En tarkalleen tiedä, mikä tulevaisuuteni on, mutta puuhaa on varmasti. Olen avoin ehdotuksille ja jatkossa silmät ja korvat auki.

Furuholm uskoo vahvasti, että hän tulee olemaan mukana jalkapallossa myös tulevaisuudessa.

– Liian aikaista puhua mistään tavoitteellisesta valmentamista ja tässä kohtaa pieni etäisyys kenttätoimintaan ei haittaa. Mukana olen silti varmasti jossain kohtaa.

Maalipyssy pelasi siihen nähden mittavan uran, että miehen polvet olivat jo parikymppisenä kokeneet kovia. Furuholm myöntää, ettei olisi tuolloin uskonut pelaavansa vielä 34 vuoden iässä.

– En hemmetissä olisi uskonut. Käytännössä ensimmäisen kerran lopetin 2011 alkuvuodesta. Aika haastavan tilanteen olen kääntänyt edukseni. En uskonut, että olisin vielä tämän ikäisenä tolpillani ja pystyn tekemään vielä maalejakin, Furkka naurahtaa.

– Se on kenties urani suurin voitto, että olen näin pitkään saanut pelata. Tekonurmikentät ja loppuun ajettu kroppa on huono yhdistelmä. Onneksi olen pysynyt viime kaudet kunnossa ja saanut pelata, seuralegenda jatkaa.

Furuholm kertoo peleistä palautumisen kestävän hänellä päiväkausia, mutta silti hän on saanut viimeiseksi jäävällä kaudella kasaan liigassa ”tehot” 7+4. Uran toistaiseksi viimeinen maali syntyi viime viikonloppuna Helsingissä furkkamaisella tyylillä, irtopallosta tökättiin maaliin reidellä vain pari metriä maaliviivasta.

– Siinä oli kyllä kaikki nyanssit kohdallaan, kun miettii, minkälaisilla maaleilla olen urani tehnyt. Sen kanssa on kyllä hyvä lähteä eläkkeelle, Furuholm päättää.

Timo Furuholm nähdään viimeistä kertaa kotiyleisön edessä su 31.10., kun Inter kohtaa kauden päätösottelussa SJK:n klo 17.00 alkaen Veritas Stadionilla. Otteluliput ovat myynnissä tuttuun tapaan Tiketissä.