26.3.2020

Joukkueharjoittelu pysähtyi, valmennus ei

Kuva: Risto Nummela

 

FC Interin joukkueharjoittelu on ollut vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi tauolla pian kaksi viikkoa. Aktiivisille nuorille ja yhteisöllisyyteen perustuvalle lajille joukkueharjoittelun pysähtyminen on ollut kova paikka. Interin valmentajat ovat laittaneet kaikkensa likoon huolehtiakseen pelaajistaan.

Seuran junioripelaajat saivat omatoimisen harjoittelun ohjeet heti joukkueharjoittelun päätyttyä. Harjoitteet sisältävät lihaskuntoharjoitteita sekä juoksu- ja taitoharjoittelua. Pelaajille on myös laadittu yhteistyössä Turun Urheiluakatemian kanssa ravinto-ohjeet, jotka auttavat perheitä päivärytmin ollessa poikkeuksellisen ja kouluruokailun puuttuessa. Myös erilaiset julkiset ja joukkueiden sisäiset haastevideot ovat pitäneet pelaajien ja valmentajien kilpailuhenkeä yllä.

Kaikki seuran juniorivalmentajat on ohjeistettu etävalmennukseen, ja he saavat työhönsä tukea valmennuspäälliköiltä. Esimerkiksi valmennuspäällikkö Jani Mäenpään valmentama joukkue 2006 Mustat on ollut vauhdissa myös viimeviikot. Joukkueessa keskitytään nyt niihin tekijöihin, jotka jäävät arjessa muuten vähemmälle huomiolle. Pelaajat on mm. haastettu suunnittelemaan oma harjoitusviikkonsa harjoittelun kuormittavuutta ja unen määrää koskevien ohjeiden mukaisesti. Pelaajat ovat myös analysoinet aiemman ottelunsa videotallennetta.

Joukkueen yhteishenkeä pidetään yllä monin tavoin. Joukkueen pelaajilla ja valmentajilla on yhteinen Whatsapp-ryhmä, jossa käydään aktiivista keskustelua. Myös vanhempiin ollaan aktiivisesti yhteydessä. Joukkueharjoittelun puuttuessa pelaajat näkevät toisiaan Teamsin välityksellä. Joukkueen valmentaja Jani on myös puhelimitse yhteydessä jokaiseen pelaajaansa käyden läpi pelaajien terveystilanteen sekä omatoimisen harjoittelun onnistumiset ja haasteet.

– Soittokierros pelaajilleni oli viikon kohokohta itselleni monestakin syystä. Tiedostin puheluiden aikana konkreettisesti sen, kuinka paljon pelaajat tarvitsevat juuri nyt tukea ja välittämistä vanhempien lisäksi erityisesti valmentajilta. Huomionarvoista oli myös se, miten hienosti pojat olivat toteuttaneet viikko-ohjelmaansa. Suhtautuminen soittokierrokseen pelaajilta oli ehdottoman positiivinen. He tarvitsevat ja ansaitsevat tätä tukea, Jani kertaa.

Vallitseva tilanne haastaa jokaista omalla tavallaan, niin perheitä, pelaajia kuin valmentajiakin. Vaikeasta tilanteesta ja fyysisestä etäisyydestä huolimatta jalkapalloharrastuksen luoma yhteisöllisyys on vain korostunut viime päivinä.

– Tärkeintä mitä valmentajamme voivat juuri nyt tehdä, on välittää ja pitää huolta pelaajistamme. Pelaajat ovat kaikkein tärkein asia toiminnassamme. Tärkeintä ei ole se, kuinka hienoja harjoitussuunnitelmia laadimme erilaisine työkaluineen vaan se, miten konkreettisesti osoitamme aidon välittämisen pelaajistamme, heidän hyvinvoinnistaan ja terveydestään, unohtamatta perheiden hyvinvointia ja olosuhteiden asettamia haasteita, Jani päättää.

Enemmän yhdessä, myös erillään.

Mikäli haluat tukea Interin toimintaa poikkeusoloissa, löydät vinkkimme tästä.