16.1.2018

Jani Meriläiselle UEFA GK A-valmentajalisenssi

Interin edustusjoukkueen maalivahtivalmentaja ja koko seuran maalivahtivalmennuksesta vastaava Jani Meriläinen suoritti vuoden 2017 aikana UEFA GK A –maalivahtivalmennuksen kurssin. Kyseinen kurssin suorittamisen myötä saatava lisenssi on korkein mahdollinen, mitä maalivahtivalmennuksessa on maailmassa saatavilla tällä hetkellä.

– Todella opettavainen vuosi on viime vuodelta takana. Paljon tuli opittua uutta ja nyt pyrin tuomaan niitä asioita parhaalla mahdollisella tavalla edustusjoukkueen ja myös koko seuran maalivahtivalmennukseen, sanoo Meriläinen, joka UEFA GK A –lisenssin lisäksi suoritti loppuun myös UEFA B-tutkinnon.

Maalivahtivalmennusta on pitkään pidetty täysin yksilövalmennuksena. UEFA GK A-kurssilla keskityttiin Meriläisen mukaan isompaan kokonaisuuteen.

– Nykyään tiedostetaan paremmin, että maalivahti on osa joukkuetta. Kurssilla keskityttiin toimimaan enemmän osajoukkuevalmentajan ominaisuudessa. Se on hyvä, sillä meillä on paljon annettavaa joukkueelle omasta näkökulmastamme, korostaa Meriläinen.

Meriläinen on kurssin jälkeen käynyt vetämässä harjoituksia myös Interin P20-joukkueelle. Nuo harjoitukset ovat antaneet paljon.

– Jos haluat kehittyä missä tahansa asiassa, niin sinun pitää astua pois mukavuusalueelta. Vaikka olen ollut pitkään valmennuksessa mukana, ei kokemusta koko joukkueen valmentamisesta ole hirveästi. Harjoitukset P20-joukkueen mukana ovat olleet todella opettavaisia ja vieneet jo lyhyessä ajassa minua eteenpäin, myöntää Meriläinen.

Meriläisen mukaan kurssin nimekäs osallistujalista takasi jo laadukkaat lähijaksot, missä maamme maalivahtivalmennuksen kerma pääsi jakamaan ajatuksia toistensa kanssa. Tämän lisäksi vierailevilla luennoitsijoilla oli paljon annettavaa.

– Meillä oli kurssilla todella hyvä ryhmä oppilaita. Jo pelkkä ajatusten vaihto lähijaksojen aikana antoi paljon varmasti jokaiselle osallistujalle. Tämän lisäksi luennoitsijoina kurssin aikana vieraili osaajia omien alojensa ehdottomalta maailman huipulta. Ei pelkästään jalkapallon parista, vaan myös muista lajeista. Se oli tärkeää, sillä muista lajeista voi ammentaa paljon lisää osaamista jalkapalloon, päättää Meriläinen.

Jani Meriläinen on vastannut Interin edustusjoukkueen maalivahtivalmennuksesta kaudesta 2004 lähtien. Tämän lisäksi hän on toiminut vuodesta 2006 asti poikien eri ikäluokkien maajoukkueiden maalivahtivalmentajana.