10.5.2021

Interin naisvalmentajien määrä hienossa kasvussa

Kuvassa vasemmalta takana: Siiri Sorjanen, Rabab Abi Mosleh, Jessica Rantanen, Marjut Finska-Bezerra, Jasmin Kari, Alisa Manninen, alhaalla Maria Kölhi ja Salla-Maria Kinnunen.

 

FC Interin käynnistämän tyttöfutiksen myötä seurassa toimii jo kahdeksan innokasta naisvalmentajaa. Tämä on noin 16 prosenttia seuran junioritoiminnan valmentajista. Suhteessa tyttöpelaajien määrään (n. 10 %) luku on hyvällä tasolla.

Suomessa jalkapallon rekisteröityneistä harrastajista noin 23 % on tyttöjä ja naisia (v. 2018). Naisten määrä seurojen muissa jalkapallotehtävissä ei kuitenkaan ole samalla tasolla suhteessa harrastajamäärään. Palloliiton strategiassa 2016–2020 onkin kirjattu harrastaja- ja toimijamäärän kasvutavoitteen oheen, että seurojen toiminnassa ”kiinnitetään huomiota keinoihin, joilla voidaan lisätä erityisesti naisten määrää eri jalkapallotehtävissä – etenkin valmennuksessa sekä johtotehtävissä”.

– Naisten määrän lisäämiseksi seurojen toiminnassa on käytetty periaatteellista tavoitetta, jonka mukaan naisia tulisi olla mukana vähintään samassa suhteessa tyttöjen ja naisten harrastajamäärään. Interissä olemme nopeassa ajassa saaneet rekrytoitua seuraan innokkaan ja nuorekkaan naisvalmentajien joukon ja samalla saavuttaneet tuon tavoitteen. Toisaalta sukupuolen sijaan olennaisempaa on se, että kaikilla uusilla valmentajilla on vahva halu kehittää omaa osaamistaan ja seuran uutta tyttötoimintaa, iloitsee junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen.

Interin ja UEFA:n yhteistyössä toteuttamaa ja pääosin tytöille suunnattua Playmakers-ohjelmaa vetävä Marjut Finska-Bezerra kertoo, että tytöt ovat lähteneet mukaan toimintaan superinnokkaasti.

– Tarvetta monenlaiselle tyttötoiminnalle selvästi on. Uudessa Playmakers-ohjelmassa houkutellaan tyttöjä jalkapallon pariin tarinallisin keinoin, mutta osa tytöistä kaipaa jo lajinomaisempaa harjoittelua. Toivottavasti pystymme tähän pian vastaamaan ja käynnistämään varsinaisen tyttöjoukkuetoiminnan, Finska-Bezerra toivoo.

Interin tyttöfutiksen suunnitelmat tosin kokivat vastikään takaiskun, kun opetus- ja kulttuuriministeriö päätti olla myöntämättä seuralle seuratukea juuri uuden tyttötoiminnan aloittamiseen, sillä seura oli saanut harkinnanvaraista tukea jo usean edellisen vuoden ajan.

– Päätös oli iso yllätys, varsinkin kun sekä Palloliiton ennakkoarvioissa että ministeriön päätöksen perusteissa todettiin, että hankehakemus oli todella tarpeellinen ja erittäin hyvin laadittu, harmittelee Eveliina Hulkkonen.

Alfons Håkans Oy Ab on kuitenkin luvannut tukea tyttötoiminnan käynnistymistä seuran strategisten linjausten mukaisesti.

– Tämä turvaa jo tehtyjen suunnitelmien toimeenpanon ja varmistaa, että jatkossakin tytöt tulevat olemaan kiinteä osa Interin junioritoimintaa, vakuuttaa toiminnanjohtaja Pasi Hyvätti.

Lue lisää Playmakers-toiminnasta