16.9.2020

Interin junioreille ohjausta opintopolkuun kentän laidalta

Rainer Svens (vas.) ja Matti Raho ovat interiläisille tuttuja kasvoja kentän laidalta.

 

FC Inter käynnistää junioripelaajilleen uuden tukimuodon, jolla ratkotaan opintoihin ja työelämään liittyviä kysymyksiä. Seura tarjoaa keskustelutukea ja ohjausta niille pelaajille, jotka joutuvat pohtimaan, minne mennä opiskelemaan, miten hallita ajankäyttöä urheilun ja koulun kesken tai millaisia valintoja tehdä työelämän suhteen.

Taustalla on seuran tahto tukea nuorten pelaajien opintopolkua pelaamisen ja harjoittelun ohella. Riippumatta pelaajan tavoitteista jalkapalloilijana tarkoituksena on saada tuettua jokaista nuorta löytämään itseään kiinnostava opiskelupaikka.

Kokeilun vetäjiksi on löytynyt osaavat henkilöt Inter-perheen sisältä. Peruskoulun ja toisen asteen nivelvaiheessa oleville junioreille tarjottavasta tuesta vastaavat Matti Raho ja Rainer Svens. Vanhempien pelaajien kanssa vastaavanlaista palvelua on jo käynnistetty yhteistyössä työelämäpalveluihin erikoistuneiden yritysten Momentous-Crescon ja Baronan kanssa (lue lisää yhteistyöstä).

Toimintaa käynnistävillä Matti Raholla ja Rainer Svensillä on vankka ammattikokemus aiheesta. Raho on tehnyt siviiliuran opettajana ammatillisessa koulutuksessa ja toimii tällä hetkellä työelämälehtorina Turun kaupungin sivistystoimessa. Svens taas toimii siviilivirassaan sekä opettajana että opintojen ohjaajana kaupungin sivistystoimialalla. Kaksikolle ovat siis enemmän kuin tuttuja ne haasteet, joita nuoret ja erityisesti urheilu-uraansa toteuttavat nuoret opintoasioissaan ja työelämään suuntautuessaan kohtaavat.

Interiläisille kaksikko on kuitenkin tutumpi kentän laidalta. Matti on toiminut Interissä valmentajana eri joukkueissa jo 1990-luvulta asti ja vastasi alkuvaiheissa seuran junioritoiminnan käynnistämisestä. Rainerin samettisen äänen tuntevat varmasti kaikki turkulaiset Veikkausliigan ottelujen kuuluttajana ja juontajana Interin omista tapahtumista.

Halu lähteä auttamaan juuri Interin pelaajia opintopolun pulmissa olikin luonteva lisä kaikkeen muuhun vapaaehtoistyöhön, jota miehet seurassa jo nyt tekevät. Sekä Matti Raho että Rainer Svens tarjoavat työpanostaan Interin junioreille oman toimensa ohella ja varsinaisen työajan ulkopuolella siltä osin ja silloin kuin se on mahdollista.

Käytännössä opintopolkutuessa on kyse siitä, että nuoren kanssa keskustellaan luottamuksella kahden kesken ja pohditaan eri vaihtoehtoja opintovalintoihin, urheilun ja koulun yhdistämiseen ja tulevaan työelämään liittyen.

– Pyrimme siihen, että nuoren itsetuntemusta saataisiin kaivettua esille. Autamme heitä funtsimaan vähän enemmän itseään kuin arjen kiireissä tulee tehtyä ja sen pohjalta rakentamaan kunkin ihan omaa opintopolkua. Tarkoitus olisi, että valinnat olisivat mahdollisimman harkittuja, realistisia ja omia, ei itsestäänselvyyksiä tai vanhempien tai kavereiden mielipiteitä, Rainer Svens pohtii.

– Olemme nuorten käytettävissä, koetamme antaa aikaamme ja oppia tuntemaan pelaajia. Omien kiinnostuksen kohteiden löytyminen ja omiin valintoihin uskominen on olennaista, ei niinkään ulkopuolisten neuvojen jakaminen. Toki myös tarjoamme pelaajille kaiken tietotaitomme ja verkostomme, kerromme eri vaihtoehdoista sekä teemme tarvittaessa tutustumiskäyntejä vaikkapa liikunta-alaan suuntautuviin oppilaitoksiin, jatkaa Raho.

– Vaikka toiminnassa pohditaan samoja kysymyksiä kuin opinto-ohjauksessa, tarkoitus ei ole missään nimessä kilpailla koulujen asiantuntevien opinto-ohjaajien kanssa. Kyseessä on seuran tarjoama lisäpalvelu niille pelaajille, joilla ei ole tietoa eri koulutusvaihtoehdoista tai ei ole ollut aikaa tai kiinnostusta tähän saakka edes pohtia sitä, mitä elämältä haluaa, junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen tarkentaa.

Jalkapalloon liittyy vahvoja tunteita ja suuria unelmia. Useimmille futarin ammattiurasta haaveilevista todellisuus on kuitenkin toinen, sillä kaikista ei voi tulla ammattilaisia kovimpiin ulkomaan sarjoihin.

– Emme ole missään nimessä torppaamassa kenenkään haaveita vaan tuomassa mukaan erilaisia vaihtoehtoja. On tärkeää opetella kunnioittamaan kaikenlaista työtä ja kaikenlaisia uria, muutakin kuin vain jalkapalloilijan, Rainer Svens ja Matti Raho sanovat, ja uskovat, että saavat myös entisiä Interin pelaajia mukaan kertomaan omista kokemuksistaan nuorille.

Opintopolkuohjausta annetaan mahdollisimman luontevissa tilanteissa ja pelaajille tutuissa ympäristöissä, vaikkapa kentän laidalla. Muun vapaaehtoistyönsä myötä Raho ja Svens ovat helposti tavoitettavissa Veritas Stadionilla. Toiminta aloitetaan B-juniori-ikäisistä pojista. Matti Raho tuleekin toimimaan tulevalla kaudella tiivisti juuri B-junioreiden taustoissa, joten hän on mukana juuri niiden pelaajien arjessa, joille opintoihin ja työelämään valinnat ovat eniten pinnalla.

– Me uskomme, että tästä yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta tulee sellaista, jota jatketaan Interissä vielä pitkään, kaksikko toteaa.

Opintopolkuohjaus on osa Interin rakenteilla olevaa yhteiskuntavastuutoimintaa.

Palvelua tarjotaan aluksi B-juniori-ikäisille pelaajille. Pelaajiin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä.

 

Lisätiedot:

junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen, eveliina.hulkkonen@fcinter.fi