30.3.2021

Interin ensimmäiset tytöt jo täydessä vauhdissa

Lilja Kemppaisesta (vas.), Jade Mirelistä (kesk.) ja Minea Räihästä (oik.) jalkapallossa mukavinta on treenit, ja ennen kaikkea se, kun onnistuu maalin teossa.

 

Inter käynnistää uuden toimintasuunnitelmansa mukaisesti keväällä tyttöjalkapallotoimintaa ensimmäistä kertaa seuran historiassa. Innokkaimmat tytöt eivät tätä kuitenkaan ole malttaneet odottaa, vaan he treenaavat jo täyttä päätä poikien joukkueiden mukana.

Jade Mirel (8 v.), Minea Räihä (7 v.), Lilja Kemppainen (6 v.) ja Saga Laaksonen (7 v., puuttuu kuvasta) ovat tulleet mukaan Interiin viime syksyn perhe- ja eskarifutiksen myötä. Kun varsinaisia tyttöjoukkueita ei vielä oltu ehditty perustaa, tytöt hyppäsivät mukaan poikien joukkueisiin – eikä ongelmaa ole ollut.

– Parasta Interissä on ollut treenaaminen. Ja tietty se, kun tekee maalin. Ja kaverit, kertovat tytöt.

– Tai kun kehutaan! Joo, se on parasta, korjaavat kaikki.

– Tyttöjen mukaantulo on ollut hienoa ja haastaa meidän perinteistä äijärinkiä oikein tervetulleella tavalla, nauraa valmennuspäällikkö Jani Mäenpää.

– Tytöt ovat sopeutuneet poikien keskelle nopeasti ja toiminta on käynnistynyt erinomaisesti, lisää Mäenpää.

Tyttöjä toivotaan ja houkutellaan jatkossa mukaan Inter-perheeseen suunnitelmallisesti. Keväällä käynnistyy UEFA:n kanssa yhteistyössä toteutettava Playmakers-ohjelma, joka on Frozen-elokuvien teeman mukaisesti räätälöity tytöille.

– Palloliiton strategiatyön yhtenä visiona on, että jalkapallosta tulee suosituin harrastus tytöille ja naisille vuoteen 2027 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta onneksi Interkin on ottanut haasteen vastaan, iloitsee toiminnanjohtaja Pasi Hyvätti.

Tilausta futarityttöjen kasvattamiselle on. Suomen jalkapallon 136 051 lisenssipelaajasta tyttöjä ja naisia on 32 404 eli 24 %. Ero on suurin pienempien lasten kohdalla: siinä missä 9–14-vuotiaista pojista 24 % on mukana lajin parissa, on tytöissä osuus vasta 9 %.

– Paitsi tasa-arvon, myös pelaajamäärän kasvattamisen näkökulmasta, tyttöjen mukaan saaminen on seuralle ensisijaista. Olemmekin priorisoineet tyttöjalkapallon käynnistämisen vahvasti. Tämän vuoden seuratukihakemuksessa tyttötoiminnan kehittäminen on Interin ykköstavoite ja haluamme saattaa sen äkkiä poikien toiminnan kanssa vähintään samalle tasolle, painottaa junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen.

Kehitystyön tuloksena saattavat nyt ihka ensimmäiset Interin tytöt Jade, Lilja, Minea ja Saga olla joskus tulevien jalkapallosukupolvien esikuvia. Vielä on kuitenkin tyytyminen perinteisempiin idoleihin. Tämä selvisi, kun tiedusteltiin tyttöjen mielipidettä maailman parhaasta jalkapalloilijasta.

–Tietenkin Timo!*

(*Furuholm, toim. huom.)