15.12.2022

InterFaces: Ville Vastamäki

Ville Vastamäki päällään isänsä Mikko Vastamäen vuoden 1996 maalivahtivalmentajan takki.

InterFaces esittelee henkilökuvia toiminnan ytimessä ja taustalla. Interissä jokainen lenkki on yhtä tärkeä. Yhteistä sinimustien toimijoille on kyky ja halu ottaa vastuuta yhteisen hyvän saavuttamiseksi.

Ville Vastamäki on ollut ensimmäisiä kertoja lähellä sinimustien toimintaa jo 90-luvulla lapsena, ja seuran kirjoille pelaajana hän on siirtynyt vuonna 2006. Interin pelaajavuosilta 2006-2010 Vastamäelle on jäänyt hauskoja muistoja ja paljon hyviä ystäviä. Maalivahtivalmennusuransa hän on aloittanut vuonna 2014, kun hän perusti Eemeli Reposen kanssa oman firman nimeltään Maalivahtiklubi. Vuonna 2018 Vastamäki siirtyi Vantaan Jalkapalloseuran maalivahtivalmennuspäälliköksi, ja kolmen kauden jälkeen tie vei FC Honkaan, jossa Vastamäki pääsi ensimmäistä kertaa työskentelemään ammattilaisorganisaatiossa ammattilaisjalkapalloilijoiden kanssa. Ennen Interiin saapumista Vastamäki on toiminut myös Palloliitolla valmentajana ja kouluttajana. Vastamäki siirtyi Interin edustusjoukkueen maalivahtivalmentajaksi kaudelle 2022, ja hän kertoo viihtyneensä seurassa erinomaisesti.

– Vuoden alussa tuli pyyntö tänne ja ei ole tarvinnut katua, että tähän tarjoukseen tartuin silloin. Ihan erinomaisesti olen viihtynyt, tämä on ihan loistava paikka harjoittaa omaa ammattiaan. Meillä on täällä ihan mahtavat työkaverit ja seuran henkilöt yleisesti, niin pelaajat kuin vapaaehtoisetkin ovat ihan mahtavaa porukkaa. Sitten myös nämä meidän olosuhteet, meillä on oma stadion, omat harjoituskentät ja ravintolat ja kaikki mahdolliset. Kyllä täällä on hyvä paikka ihmisen olla töissä ja harjoittaa ammattiaan, Vastis kertoo tuntemuksiaan ensimmäisestä kaudestaan sinimustissa.

Vastamäen työtunnit kuluu pääasiassa edustusjoukkueen parissa, mutta hän on mukana myös junioreiden valmennuksessa.

– Olen junioreiden kanssa kaksi-kolme kertaa viikossa aamuharjoituksissa. Päätyö menee edustusjoukkueen mukana ja siihen ne työtunnit menee. Vähän junioreiden kanssa koitetaan, jos pääsisin hieman enemmän olemaan junioreiden mukana. Koitetaan tälle kaudelle, jos pääsisin hieman enemmän auttamaan myös seuran muita maalivahtivalmentajia, Vastamäki avaa työnkuvaansa.

Valmentajan ura on ollut aina Vastamäen mielessä. Myös Villen isä Mikko Vastamäki toimi Interin maalivahtivalmentajana 90-luvulla.

– Aina se valmennus on siellä ollut. Nappulaliigassa kun pelasin, niin muistan jo sieltä, että ollaan kavereiden kanssa mietitty, että pelataan jalkapalloa ja sitten 40-vuotiaana kun pelaajaura loppuu, niin siirrytään valmentamaan. Mutta ihan 40-vuotiaaksi en sitten pelannut, mutta on se valmentaminen aina ollut läsnä omassa ajatusmaailmassa, Vastis muistelee.

Edustusjoukkue palasi treenien pariin marraskuun lopussa kolmen viikon treenijaksolle. Vastis kertoo odotusten olevan tapissa kaudelle 2023.

– On ollut huikea päästä taas hommiin ja päästä tekemään töitä näiden ihmisten kanssa ketä meillä täällä on. Vaikka oli kaksi finaalipaikkaa ja viides sija, niin kyllä me parantamaan sitä lähdetään ja se europaikka nyt ainakin hoidetaan tällä kaudella. Ehdottomasti odotan myös tulevalta kaudelta kotipelejä, meidän kannattajaryhmän aivan huikeeta meininkiä, mitä meidän kotimatseissa viime kaudella oli, ja sitä ottelupäivien tunnelmaa. Se on tässä työssä hienoa, mitä ei hirveen monessa ammatissa kuitenkaan ei kuitenkaan koe. Niitä isoja tunteita ottelupäivinä. Iso osa näitä on myös se meidän hieno kannattajaosasto, jolla on erittäin hyvä meininki, Vastamäki kertoo.

 

Katso Ville Vastamäen haastattelu kokonaisuudessaan videolta alta.