25.11.2022

InterFaces: Ville Peltonen

InterFaces esittelee henkilökuvia toiminnan ytimessä ja taustalla. Interissä jokainen lenkki on yhtä tärkeä. Yhteistä sinimustien toimijoille on kyky ja halu ottaa vastuuta yhteisen hyvän saavuttamiseksi.

Interin edustusjoukkueen fysioterapeuttina vuoden 2017 lopusta asti työskennellyt Ville Peltonen on aloittanut Inter-matkansa juniorivalmennuksen parissa jo vuonna 2010.

– Hovin Jari kyseli silloin tulisinko junnupuolelle hänen avuksi valmentamaan, ja valmensin siinä viisi – kuusi vuotta aika pienessä roolissa. Siinä näki mitä se maailma on. Olin silloin liian nuori, että olisin tehnyt sitä silloin täysin tosissaan ja antaumuksella. Mutta oli kiva nähdä, mitä valmennustyö on ja Inter tuli tutuksi. Samalla tietyllä tavalla kiinnyin seuraan todella voimakkaasti. Kun valmistuin vuonna 2015 fyssariksi, tein eri yksityisillä firmoilla töitä Turun alueella pari vuotta, mutta sitten tuli olo että haluan tehdä töitä futiksen parissa. Olin silloin seuraan yhteydessä ja joku seurasta saattoi nimeni muistaakin. Aloitin ensiksi osittain junioripuolella ja osittain edustuksen apua, ja siitä pikkuhiljaa muodostui mun nykyinen rooli sitten kokopäiväisenä.

– Työnkuva on muuttunut ja elänyt tässä vuosien varrella, koska myös fysioterapian rooli urheilussa on muuttunut merkittävästikin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä mun työtehtäviin kuuluu enimmäkseen pelaajien kuntoutus vammasta ja tietynlainen riskianalysointi. Joukkueen kanssa kun on päivittäin mukana kuuluu työhön tietysti paljon muutakin, lähtien siitä että valmistetaan pelaajat treeneihin ja peleihin, ja niin sanotusti niistä pois, Peltonen avaa työnkuvaansa.

Monipuolisen työkentän lisäksi Peltonen on aloittanut urheilufysioterapian maisterin opinnot.

– Opiskelu vaatii aika paljon työtä tähän töiden ohelle, mutta monen asian pystyy yhdistämään työhön. Se on mielenkiintoista ja sellaista mikä oikeasti tukee omaa työtä ja pystyy kehittämään omaa toimintaa.

Pelaajat palaavat hetken päästä lomalta töihin, mutta loma-aikana myös fysioterapeuteilla on töitä.

– Kaikilla pelaajilla on omat ohjelmat, joita voi toteuttaa itsenäisesti. Muutama kuntoutuja tekee töitä loman aikana, ja heidän kanssa pidetään vähän tiiviimpää yhteistyötä. Hekin treenaavat omilla tahoillaan, eikä fyysisesti tarvitse olla stadionilla. Kuntoutujille teen viikko-ohjelman kerrallaan ja pidetään yhteyttä parin päivän välein heidän kanssaan. Kun tulee uusia pelaajia, niin minun vastuulla on niin sanotusti tervetuliaistarkastus, Peltonen naurahtaa.

Monipuolinen työnkuva pitää sisällään monenlaista, myös haasteita. Peltonen kertoo haastattelussaan työnsä haastavimmat, sekä parhaimmat puolet.

– Haastavinta on tietynlainen muistuttaminen siitä, että pitää katsoa isoa kuvaa ja siitä, että pelaaja on ensin minulle asiakas tai potilas, ennenkuin hän on pelaaja. Se välillä unohtuu, kun tavoitellaan niitä ”pikavoittoja” ja tehdään riskiarviota siitä pelaako pelaaja. Balanssin löytäminen siinä asiassa on yksi haastava asia. Myös jos pelaajalla on pitkä krooninen vaiva, ja päivittäin tehdään sen kanssa töitä, ja itse tiedostaa että kuntoutumisessa tulee menemään aikaa, eikä tarkkaa aikataulua voi antaa. Ne on välillä vaikeita hetkiä, kun tiedät ettet pysty antamaan pelaajalle tässä hetkessä niin paljon kuin haluaisit.

Työn parhaiksi puoliksi Peltonen listaa pelaajan palaamisen kuntoutusjaksolta, sekä tietysti joukkueena voittamisen.

Katso Ville Peltosen haastattelu kokonaisuudessaan videolta alta.