9.12.2018

Inter odottavainen uuden sarjajärjestelmän suhteen

Veikkausliigan seurat päättivät lokakuussa uudesta sarjajärjestelmästä, jonka Palloliiton liittohallitus vahvisti marraskuussa. Nyt Veikkausliigan hallitus on hyväksynyt uutta sarjajärjestelmää varten päivitetyt säännöt otteluohjelman rakentamista koskien.

Sarjajärjestelmäuudistuksen valmisteluun osallistunut FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki näkee uuden sarjajärjestelmän palvelevan etenkin urheilullisia tavoitteita:

– Sarjajärjestelmän muutoksen keskeisin syy on ollut ajatella Veikkausliigaa urheilupuoli edellä. Otteluiden intensiteetti ei ole ollut riittävällä tasolla, mikä ei ole kehittänyt pelaajia eikä kiinnostanut yleisöä riittävästi. Kuten muissakin liigoissa tärkeää on hyvä viikkorytmi, joka sisältää optimaalisen harjoitusjakson ja yhden ottelun. Tämä rytmi mahdollistaa harjoittelun ja pelaamisen tuoreena ja loukkaantumisriski pienenee oleellisesti. Näin valmentajilla on käytössä useimmiten kaikki pelaajat, jolloin myös kommunikointi eli joukkuepelaaminen kehittyy koko ajan.

– Tuoreemmat pelaajat enemmän yhdessä mahdollistaa paremman pelaamisen, mikä puolestaan auttaa pelaajia kehittymään, joukkuetta menestymään ja peleistä tulee paljon vauhdikkaampia ja viihdyttävämpiä. Uuden sarjajärjestelmän mukana tulee myös viisi eri huippukohtaa, jolloin ns. merkitykselliset pelit lisääntyvät. Kaiken kaikkiaan uusi sarjajärjestelmä tuo uutta mielekkyyttä Veikkausliigaan ja ennen kaikkea laatua pelaajakehitykseen, Mäki taustoittaa.

Veikkausliiga 2019 pelataan seuraavasti:

1) Kahdentoista joukkueen kaksinkertainen runkosarja (132 ottelua);

2) kuuden joukkueen yksinkertainen mestaruussarja ja kuuden joukkueen yksinkertainen haastajasarja (30 ottelua);

3) viiden joukkueen lopputurnaus yhdestä EL-paikasta (5 ottelua).

Yhteensä Veikkausliigassa 2019 pelataan 167 ottelua. Kausina 2011–18 käytössä olleessa 33 kierroksen kolminkertaisessa sarjassa pelattiin yhteensä 198 ottelua. Jatkossa 22 kierroksen runkosarjan jälkeen joukkueet jaetaan mestaruussarjaan ja haastajasarjaan. Joukkueet jatkavat näissä loppusarjoissa niistä pisteistä, jotka ovat runkosarjan aikana keränneet.

Mestaruussarjan voittaja voittaa Suomen mestaruuden ja saa paikan Mestarien liigan karsinnoissa. Toinen joukkue saa hopeaa ja paikan Eurooppa-liigan karsinnoissa. Kolmas joukkue saa pronssia ja pääsee toiseksi joukkueeksi mestaruussarjan jälkeen viimeisestä Eurooppa-liigan paikasta pelattavan lopputurnauksen finaaliin. Muut mestaruussarjan joukkueet pääsevät osallistumaan lopputurnaukseen, kuten myös haastajasarjan ensimmäinen joukkue.

Lopputurnauksessa joukkueet sijoilta 4.–7. pelaavat ensiksi yksinkertaiset pudotuspelit. Voittaja pääsee kohtaamaan pronssijoukkueen kaksiosaisessa finaalissa, jonka voittaja saa viimeisen jaossa olevan paikan seuraavan kauden Eurooppa-liigaan. Haastajasarjan viimeinen joukkue putoaa Ykköseen. Toiseksi viimeinen joukkue osallistuu Ykkösen joukkuetta vastaan pelattavaan karsintaottelupariin sarjapaikasta seuraavan kauden Veikkausliigassa.

Sarjajärjestelmän muutokset saavat tukea myös Interin valmennusjohdolta:

– Vanhalle sarjajärjestelmälle oli tehtävä jotakin. Uudistus luotiin suojelemaan jalkapallon viihdyttävyyttä. Jos meillä on enemmän aikaa harjoitteluun ja tuoreimmat pelaajat otteluissa, seurauksena tulisi olla parempitasoisia otteluita. Olemme ensisijaisesti omistautuneet ihmisten viihdyttämiselle, joten olen tyytyväinen kaikkiin toimiin, jotka tuovat suomalaisille stadioneille lisää katsojia. Samaan aikaan annamme nuorille pelaajillemme enemmän tilaa kehittyä useampien kunnollisten harjoitusten myötä. Tuleva kausi tulee olemaan ensimmäinen kokemukseni tällaisesta sarjajärjestelmästä. Toivon, että odotukseni täyttyvät, Interin päävalmentaja José Riveiro kertoo.

Myös tulevaan kauteen valmistautuva joukkue on odottavainen uuden sarjajärjestelmän suhteen:

– Vanhassa järjestelmässä pelejä oli yksinkertaisesti liikaa liian lyhyessä ajassa. Uuden järjestelmän pudotuspelit ovat ihan uusi juttu ja syksyllä sitten näkee miten ne toimivat. Joka tapauksessa uusi systeemi on parempi kuin 33 peliä, Timo Furuholm kommentoi.

Veikkausliigan otteluohjelman rakentamisen säännöt kaudelle 2019 ovat luettavissa Veikkausliigan materiaalipankista.