21.9.2023

Inter koulutti 30 uutta pelinohjaajaa ja kiinnittää huomiota turhaan kentänlaitahuuteluun

 

FC Inter järjesti perinteisen pelinohjaajakoulutuksen Veritas Stadionilla tiistai-iltana. Yhdessä Turun Erotuomarikerhon kanssa pidetty koulutus keräsi paikalle yli 30 innokasta oppilasta. Koulutus antaa hyvät eväät päästä treenaamaan pelinohjaamista melkein saman tien reilun viikon päästä käynnistyvässä Interin omassa junioriturnauksessa, Inter Cupissa.

Sekä teoriaa että käytännön harjoitteita sisältävän pelinohjaajakoulutuksen piti Turun Erotuomarikerhon koulutusvastaava Iiro Leino, joka kehui ”opiskelija-ainesta”.

–Oli kyllä hyvä porukka! Kaikki oppilaat kuuntelivat tunnollisesti, olivat aktiivisia ja noudattivat ohjeita tarkasti mm. kenttäkoulutusosuudessa.
Onneksi voimakas pillien ääni ei häirinnyt viereisellä kentällä pelanneen FC Interin kakkosjoukkueen kolmosen sarjaottelua.
Vaikutti myös, että suurin osa olisi kiinnostunut ja valmis viheltämään pelejä myös jo Inter Cupissa. Uskon, että kentällä nähdään!
Näen, että tällainen pelinohjaajakoulutuksen perinne ja aktiivinen oma erotuomaritoiminta voisi olla osa laadukkaan jalkapalloseuran toimintaa. Se varmuudella tukee jalkapalloseurojen kokonaisvaltaista pelaajakehitystoimintaa, toteaa konkarikouluttaja ja siviilissä rehtorina toimiva Leino.

Pelinohjaajia tai erotuomareita ei kuitenkaan kasva joka oksalla. Turun seudulla on itse asiassa huutava pula jalkapallon erotuomareista.

–Interissä pelinohjaajakoulutusta onkin järjestetty juuri oman syksyisen turnauksen kynnyksellä, ja tavallaan oma palvelutuotanto pelinohjaajien osalta on näin saatu turvattua, naurahtaa junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen.

–Erotuomarikoulutuksille on kova tarve ja onneksi myös kysyntä. Tällä hetkellä osaavia tuomareita haalitaan varsinkin viikonlopun peleihin ympäri maakuntaa. Kaikkiin otteluihin ei aina löydy kolmea vaadittavaa erotuomaria, harmittelee tiistain pelinohjaajakoulutuksessakin paikalla ollut Turun Erotuomarikerhon kunniajäsen ja erotuomarilegenda Timo ”Tinde” Vihersaari.

Inter järjestää jatkossa pelinohjaajakoulutuksia oman seuran sisällä ikäluokkakohtaisesti. Koulutukset pyörähtävät käyntiin ensi vuoden kevään aikana. Pelinohjaaminen vaatii monenlaisia taitoja eikä aina ole palkitsevimmasta päästä. Viime aikoina on jälleen kiinnitetty huomiota kriittiseen kentänlaitahuuteluun nuorille pelinohjaajille ja tuomareille.

–Toivottavasti mahdollisimman moni juniori innostuu pelinohjaamisesta. Se tarjoaa mainion mahdollisuuden lisätienesteihin suht vaivattomasti oman pelaamisenkin ohessa.
Inter Cupissa tulemme myös kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että uusien aloittelevien pelinohjaajien on mahdollista tehdä työtään turvallisesti, ilman turhaa kentänlaitahuutelua, muistuttaa Eveliina Hulkkonen.