21.11.2022

Inter kävi seuravierailuilla Ruotsissa ja Hollannissa

Jalkapallokauden loppuessa Suomessa, Interin henkilöstö on käynyt seuravierailuilla Ruotsissa ja Hollannissa tutustumassa paikallisten ammattilaisseurojen toimintaan.

Interin kaupallisesta toiminnasta ja ottelutapahtumista vastaava tiimi oli seuravierailulla Ruotsin Solnassa Pohjoismaiden suurimpiin seuroihin lukeutuvan AIK:n (Allmänna Idrottsklubben), vieraana Ruotsin liigan päätöskierroksen ottelussa AIK – IF Elfsborg 6. marraskuuta. Vierailun aikana päästiin tutustumaan AIK:n myynnin, markkinoinnin ja ottelutapahtumatiimin toimintaan sekä Ruotsin kansallisareena Friends Arenan tiloihin ja tapahtumatoimintaan. Lisäksi saatiin vaikuttava esitys ruotsalaisesta seurakulttuurista, seuralegenda Per Karlssonin jättäessä 455 ottelun AIK-uransa hyvästit 31 000 katsojan edessä.

AIK-vierailu synnytti hyvän määrän kehitysideoita Interin toiminnan kehittämiseen, samalla kun Interin ottelutapahtumia halutaan entistä enemmän kehittää koko seurayhteisön juhlapäiviksi ruotsalaisen jalkapallokulttuurin innoittamana.

Interin 8 hengen tiimi kiittää AIK:ta suuresta vieraanvaraisuudesta. Tack så mycket Stina och Johan!

 

Timo Paasolainen Amsterdamissa pelaajakehitysseminaarin kahvitauolla Ajaxin teknisen johtajan Klaas-Jan Huntelaarin kanssa.

 

FC Inter on yksi suomalaisista seuroista, joka kuuluu European Club Associationiin eli ECA:han. Interin lisäksi ECA:n jäseniä Suomesta ovat HJK ja SJK. ECA:n kautta järjestetään erilaisia seminaareja. Tällä kertaa Interin talenttivalmentaja Timo Paasolainen osallistui pelaajakehitysseminaariin, joka järjestettiin Hollannissa, AFC Ajaxin tiloissa.

Paasolainen kertoo vierailustaan seuraavaa:

– Koska kysymys on pelaajakehityksestä, Ajax on loistava paikka vierailla. Jos ajatellaan suomalaista pelaajakehitystä jalkapallossa, ja valmennuksen kehittämistä, niin Hollanti, Belgia, Tanska, Ruotsi ja Norja ovat hyviä kohteita ja niitä maita joissa kannattaa vierailla. Näissä maissa pelaajakehitys on korkealaatuista ja pelaaminen hyvin vauhdikasta. Suomalaiseen valmennukseen on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut tosi paljon vaikutteita Espanjasta, mikä mun mielestä ei ole suomalaiselle jalkapallovalmennukselle ja pelaamiselle optimaalisin suunta. Sen kautta on tullut liikaa taktista pelaamista liian nuorille pelaajille, ja se ei ole hyvä asia, eikä oikea suuntaus. Lisäksi sillä on ollut varmasti vaikutusta siihen, että esimerkiksi Veikkausliigan pelit voivat tuntua katsojista hidastempoisilta.

– Se mikä miellytti Ajaxin toiminnassa oli että siellä kiinnitetään paljon huomioita teknisiin asioihin. Siellä on kolme peruspilaria, joista yksi on ”Cruyff quality”, joka tarkoittaa teknisten taitojen ylivertaisuutta ja yksi vastaan yksi -pelaamista. Kolmas pilari on ”unique skills”, joka tarkoittaa, että jokaiselta pelaajalta pitää löytyä jotain X-factoria, jolla pelaaja erottuu muista. Nämä kaikki kolme linkittyy hyvin toisiinsa: teknisesti taitavat pelaajat, yksi vastaan yksi-tilanteissa ohituskyky ja joku erottava tekijä. Peruspilareiden lisäksi Ajaxin toiminnassa korostetaan paljon yksilövalmennusta. Näitä asioita korostetaan myös Interin valmennuslinjassa.

– Ajaxissa harjoitteluun kuuluu perinteisten treenien lisäksi myös viikoittain katufutista. Alle 12-vuotiaat juniorit pelaavat siis jalkapalloa erilaisilla alustoilla, esimerkiksi hiekkakentillä ja parkkipaikoilla. Ajatuksena on se, että pelaajat tottuvat muihinkin alustoihin kuin vain priimakuntoiseen nurmeen tai tekonurmeen.  Pallo pomppii eri alustoilla eri tavalla, ja näin tekniset taidot kehittyvät.

– Vierailin seminaarissa, koska aiheena oli pelaajakehitys Ajaxissa, joka on maailman parhaita pelaajahautomoja. Nämä ECA:n järjestämät seminaarivierailut on toki myös Interin tunnettavuuden kannalta ehdottoman tärkeitä, Paasolainen päättää.

 

Vierailut liittyvät Interin seurastrategiassa 2023-2024 määriteltyyn organisaation kehittämiseen liittyvään tavoitteeseen ”Systemaattinen oppiminen parhailta – seuravierailut Euroopassa”. Inter hakee systemaattisesti oppia ja innostusta Euroopan parhailta seuroilta pelaajakehityksen, seuraorganisaation ja -kulttuurin, ottelutapahtumien ja kaupallisen toiminnan kehittämiseen.