6.5.2022

FC Interin Kapteenikoulussa tuetaan ja tutkitaan nuorten johtamista

(Kuva: Andy Giler)

Interin Kapteenikoulun valmennukseen osallistui torstaina 5.5. jälleen seuran vanhempien juniorijoukkueiden kapteenistot. Yhteensä 26 nuorta kapteenia sai osallistavassa koulutuksessa mentorointiapua myös edustusjoukkueen kokeneilta kollegoilta, kapteenikoulun rehtorilta Henri Lehtoselta sekä Henrik Moisanderilta ja Benjamin Källmanilta.

Interin muutama vuosi sitten aloittaman ja valtakunnallisesti ainutlaatuisen koulutusmallin vaikutusta nuorten johtamiseen ja minäpystyvyyden tunteeseen selvitetään nyt myös erillisessä tutkimushankkeessa.

Lasten ja nuorten johtamista ja johtamistaitoja on tutkittu ja kehitetty vain vähän. Aikuistenkaan kohdalla urheilujoukkueen kapteenien johtamista ei ole aiemmin tarkasteltu systemaattisesti, vaikka kapteeneja ja ns. johtavia pelaajia arvostetaankin.

–Ehkä ajatellaan, että varsinkin lapset ja nuoret ikään kuin itsestään oppisivat kaikkia tärkeitä elämäntaitoja kuten johtamista pelkästään liittymällä urheiluseuraan. Näinhän se ei kuitenkaan mene muidenkaan taitojen osalta vaan tarvitaan treeniä ja tietoa siitä, millainen treeni on vaikuttavaa, kapteenikoulusta Turun yliopiston kasvatustieteen laitokselle tutkimusta tekevä seuran junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen taustoittaa.

Tämän kevään Kapteenikoulun teemana oli itseluottamus, tieteellisemmin minäpystyvyys, jonka ympärille seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjä Mika Hemmilä oli rakentanut erilaisia toiminnallisia työpajoja.

–Näemme tärkeänä aktivoida ja kannustaa nuoria kapteeneja tarkastelemaan omaa kapteenina toimimistaan tietoisesti. Emme pyri antamaan valmiita vastauksia, millainen on hyvä kapteeni, sillä tiettyä yhtä tapaa johtaa ei ole. Jokaisesta voi kehittyä hyvä kapteeni omalla persoonallisella tavallaan, kuten tiedämme oman seurammekin kapteeneista, Mika Hemmilä muistuttaa.

Koulutuksessa oli paikalla 26 juniorikapteenin lisäksi Kapteenikoulun rehtori Henri Lehtonen ja FC Interin kapteenina toiminut ja maalivahdin uransa viime kauteen lopettanut Henrik Moisander sekä nykyisen edustusjoukkueen kapteenistoon kuuluva Benjamin Källman. Kokeneet pelaajat johdattelivat juniorikapteenien keskustelua sekä vastasivat heidän kysymyksiinsä.

Seuran pitkäaikaisin kapteeni Henri ”Pänä” Lehtonen on toiminut Kapteenikoulun rehtorina heti alusta eli vuodesta 2019 lähtien.

–Yksi tarkoitus Kapteenikoulussa onkin ollut nuorten pelaajien johtamisvalmiuksien kehittämisen ohella vahvistaa seuran sukupolvien välistä yhteyttä ja hiljaisen tiedon siirtymistä. Siksi on arvokasta, että kokeneet kapteenit ovat edelleen mukana uusien sukupolvien kasvatustyössä, Eveliina Hulkkonen iloitsee.

–Kapteenikoulussa kokeneiden kapteenien esimerkillä ja kokemuksilla on todella suuri vaikutus. Uskon, että näillä ns. kokemusasiantuntijoilla olisi jaettavaa johtamisen rintamalla paljon, mutta asiaan ei vain ole jalkapallossa kiinnitetty riittävästi huomiota, Mika Hemmilä toteaa.

Maaliskuussa FC Interin valmentajille pidettiin kapteenivalmennuksen infotilaisuus. (Kuva: Mika Hemmilä)

Päivitetyssä Interin Kapteenikoulussa on vahvistettu myös valmentajien roolia. Seuran junioripuolen valmentajille onkin kevään aikana pidetty omaa valmennusta asiaan. Tavoitteena on, että nuorten kapteenien kehittymiseen kiinnitetään tietoisesti huomiota ja heidän johtamistaitojaan tuettaisiin yhtä lailla kuin pelitaitoja osana normaalia arkea.

 

Lisätiedot: junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen, eveliina.hulkkonen@fcinter.fi