13.2.2019

​FC Inter mukana Palloliiton kotoutumisen edistämisen hankkeessa

Hankkeen aikana seuroissa käynnistetään kulttuuritulkkitoimintaa, lisätään matalan kynnyksen toimintoja ja laaditaan seurojen yhteistyönä seuratoimintaopas. Tavoitteena on lisätä sekä seurojen että monikulttuurisen taustan omaavien perheiden osaamista seuratoiminnasta. Tällä ennaltaehkäistään kulttuurieroista tai tiedon ja osaamisen puutteesta johtuvaa syrjäytymistä suomalaisesta seuratoiminnasta.

Monikulttuurinen FC Inter

– FC Inter on tällä hetkellä vetovoimainen junioriseura. Viime vuonna seuraan tuli ennätykselliset yli sata uutta junioripelaajaa. Nimemme mukaisesti meillä on myös runsaasti eri kulttuuritaustoista tulevia pelaajia, mistä olemme erityisen ylpeitä. Jo noin neljäsosalla pelaajistamme on maahanmuuttajatausta. On siis yhä tärkeämpää, että kaikkien mukanaoloa osataan tukea parhaalla mahdollisella tavalla, kertoo FC Interin juniorikoordinaattori Eveliina Hulkkonen, joka on erittäin tyytyväinen Palloliiton kehittämistukeen.

Yhteisen ymmärryksen ja yhteisen kielen löytäminen pelaajien, pelaajien vanhempien ja joukkueiden toimijoiden kesken ei ole aina itsestään selvää. Monikulttuurisessa toimintaympäristössä vaikeudet johtuvat usein tiedon ja ymmärryksen puutteesta.

– Kulttuurierojen tuntemisen merkitys kasvaa yhteiskunnassa yleisesti, eivätkä jalkapalloseurat voi olla tässä poikkeus, päinvastoin, painotti hankkeesta kansallisesti vetovastuussa oleva Palloliiton monikulttuurisuusasiantuntija Maurizio Pratesi hankkeen avaustilaisuudessa Helsingissä 5.2.

Kotoutumiseen konkreettisia tukimuotoja

– Hankkeen kautta kehitettävän ns. kulttuuritulkkitoiminnan kautta pyritään parantamaan monikulttuurisuuteen liittyvien asioiden ymmärrystä, taustoittaa FC Interin psykologi Nina Forsten-Lindman, joka on tiiviisti mukana hankkeen toteutuksessa.

Yksi hankkeessa pilotoitava konkreettinen parannus liittyy nuorten aktivoimiseen ja taloudelliseen tukeen. Hankkeen myötä kokeillaan Welcome Bro -toimintamallia, jossa taloudellista tukea jalkapalloharrastukseensa tarvitsevalle nuorelle järjestetään seuran toimesta erilaisia työkokeiluja, joiden avulla hän voi itse osallistua harrastuskustannusten kattamiseen.

– Tämä kotoutumista edistävä tukimuoto on tärkeä osa FC Interin laajempaa yhteiskuntavastuun kokonaisuutta. Olemme avaamassa kevään aikana myös seuran oman stipendirahaston taloudellista tukea tarvitsevien junioreiden tukemiseen. Stipendirahasto yhdessä Palloliiton maahanmuuttajataustaisten pelaajien kotouttamisen kehittämistuen kanssa ovat askeleita haluamaamme suuntaan, Hulkkonen iloitsee.

Hankkeessa laaditaan seurojen yhteistyöllä myös seuratoimintaopas.

– Selvät ja kaikille ymmärrettävät pelisäännöt ovat toiminnan A ja O. Monet isommatkin väärinymmärrykset ja pulmat olisivat vältettävissä, jos pieniä arkisia asioita saataisiin hoitumaan jouhevammin. Alkuvuonna valmistuva seurakäsikirja parantaa tilannetta kaikkien osalta. Hankkeen myötä tulemme myös käännättämään seuran toimintaohjeet muutamalle eri kielelle, kertoo Eveliina Hulkkonen.

Hankkeessa mukana olevat seurat:

Esbo Bollklubb
Espoon Palloseura
Etelä-Espoon Pallo
FC Inter Turku
FC Kontu
Ilves
Korson Palloseura
Kuopion Palloseura
Musan Salama
Tikkurilan Palloseura
Tervarit Juniorit
Turun Nappulaliiga
Vaasan Palloseura
Vantaan Jalkapalloseura

Lue Suomen Palloliiton uutinen aiheesta: https://www.palloliitto.fi/jalkapallouutiset/ymmarretaan-toisiamme-kotoutumisen-edistaminen-seuratoiminnassa-vauhdilla-kayntiin