4.3.2019

FC Inter Marbellassa 1: Taktisia liikkeitä

Keväinen meren tuoksu leijailee bussiin avonaisesta ovesta ja matkaväsymys alkaa muuttua innostukseksi. Myös Interin espanjalaisnelikon välimerellinen riemu palaa kasvoille tuttujen maisemien kiitäessä ikkunan takana ja ympärillä sorisevan puheen temmon tuplaantuessa.

Pelaajien kaihot katseet vaaleiden hiekkarantojen suuntaan haihtuvat nopeasti Marbella Football Centerin lähestyessä. Joukkueen ohjelmassa on jo ensimmäisestä päivästä saakka tiukkaa harjoittelua, mikä ei vaikuta pelaajia painavan. Energiaa tuntuu löytyvän aikaisesta herätyksestä huolimatta.

Joukkueen harjoituksissa keskitytään tuttuun tapaan heti ensimmäisenä leiripäivänäkin teknistaktisiin seikkoihin. Espanjan auringosta löytyy malli myös useille elementeille Interin pelitavassa. Jo päävalmentaja Rivieron ensimmäisissä haastatteluissa toistuivat viittaukset moderniin jalkapalloon. Alkuvuoden aikana joukkueen otteet kentällä ovatkin antaneet osviittaa tästä Interin uudesta tavasta pelata.

Interin harjoittelumetodin perusteena ovat pelaajien vahva havainnointi ja ajattelu sekä itse oivaltaminen ja pelin kautta oppiminen. Interin otteluesityksissä ja alkuvuoden harjoituksissa ovat toistuneet kyky lukea peliä. Yksittäisiä harjoituksia on ollut alkukaudesta määrällisesti jopa aiempaa vähemmän, mutta harjoitteissa yhdistyy useita osa-alueita uudella tavalla. Pelaajilta vaaditaan myös kaikissa harjoituksissa vahvaa ajatustyötä harjoitteiden painottuessa taktisiin seikkoihin. José Riveiro paljastaa mitä pelaajien päässä harjoituksissa ja otteluissa liikkuu:

– Pelin avaamisvaiheessa Inter pyrkii ensin organisoitumaan siten, että kenttä on täytetty oikein. Perusperiaatteet sijoittumiselle ovat olemassa, mutta vastustajasta riippuen sijoittumista muutetaan. Pyrimme aktiiviseen pallonhallintaan luomalla ylivoimatilanteita, liikuttaen vastustajaa haluttuun suuntaan ja löytämällä näin omalle joukkueelle vapaata tilaa ja pelaajia, Riveiro avaa ja jatkaa:

– Kiinnitämme paljon huomiota tilanteenvaihtoihin. Interin riistäessä pallon vastustajalta, joukkue pyrkii nopeaan tilanteenvaihtoon, koska vastustaja ei silloin ole täysin organisoitunut puolustamaan. Joukkueella on vastustajasta riippuen sovittuja tilanteenvaihtomalleja. Mikäli joukkue ei pysty tekemään nopeaa tilanteenvaihtoa, joukkue organisoituu ensin ja aloittaa hitaamman hyökkäyksen. Harjoittelemme myös lukuisia eri hyökkäyserikoistilannevariaatioita sekä eri malleja puolustaa erikoistilanteita. Käytettävät erikoistilanteet valitaan ottelukohtaisesti vastustajan mukaan.

Teknistaktisilta piirteiltään Inter harjoittelee siis hyvin samantapaisesti kuin espanjalaisseurat. Samaa teknistakista harjoittelu- ja pelitapaa voi seurata Euroopan kentillä myös hollantilaisjoukkueissa. Ei siis liene sattumaa, että Interin joukkue on tänä vuonna saanut vahvistusta runsaan espanjalaiskaartin lisäksi myös tuulimyllyjen maasta.

Pysyvätkö pelaajien ajatukset harjoituksissa myös auringon alla vai käyvätkö jalat päätä nopeammin? Ensimmäisen leiripäivän harjoituksia ja muuta menoa seurataan koko päivän ajan Interin somekanavissa. Laita siis seurantaan #fcintermarbellassa sekä tili @FCInterTurku Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

Hasta mañana!


Marbellan leirillä mukana olevat pelaajat:

Boakai, Hanson
Furuholm, Timo
Heinonen, Jan
Hoskonen, Arttu
Hämäläinen, Juuso
Järvistö, Joona
Kamy, Daniel
Klinkenberg, Daan
Kuningas, Mikko
Louhela, Mikke
Markkula, Niko
Marttinen, Aati
Moisander, Henrik
Muñiz, Álvaro
Mäenpää, Niilo
Ojala, Mika
Paananen, Aleksi
Tamminen, Eero
Tenho, Miro
Valenčič, Filip
Viholainen, Lassi