14.9.2022

FC Inter jahtaa kolmatta Cup-mestaruuttaan – Seuralegenda Timo Furuholm muistelee omat finaalikokemuksensa

FC Inter juhli Suomen Cupin voittoa viimeksi kaudella 2018. (Kuva: Henrik Siiskonen)

 

FC Interillä on lauantaina edessään historiansa kuudes Suomen Cupin finaali, kun se kohtaa legendaarisella Helsingin olympiastadionilla Kuopion Palloseuran. Turkulaisilla on haussa järjestyksessään kolmas Cupin voitto.

Ensimmäistä Cupin voittopokaalia Inter nosti vuonna 2009 ja toisen kerran vuosikymmenen päästä kesällä 2018. Tappion kitkerää hopeakalkkia sinimustat ovat nielleet kausilla 2014, 2015 ja 2020. Se että Inter on nyt viidettä kertaa yhdeksän kauden sisään mukana finaalissa, on kieltämättä kova suoritus.

Seuran kaikkien aikojen maalitykki Timo Furuholm pääsi peliuransa aikana kokemaan Cupin finaalihuuman kolmesti. Hän oli mukana molempina mestaruusvuosina ja viimeisimmässä tappiossa. Interin finaalikausina 2014-2015 hyökkääjä vietti Saksa-vuosiaan, jossa hän pääsi maistamaan suuren jalkapallomaan tarunhohtoista cupia.

Furuholm kertoo arvostavansa suuresti kyseistä kilpailuformaattia.

– Kyllä aina henkilökohtaisesti olen arvostanut Suomen Cupin todella korkealle. Viime aikoina cupin arvostusta on itseaiheutetusti tuhottu. Mulle se on aina ollut iso peli, kun pytty on kentän laidalla. Muistan aina, että ennen niitä kolmea finaalia olen asettanut itselleni isot paineet. Finaali oli voitettava, sitä ei hävitä, ”Furkka” muistelee.

– Saksassa cup on törkeän iso tapahtuma aina vitosdivarista Bundesliigaan. Cupiin pääsystä karsitaan ja se on kuin mestaruus joillekin seuroille, jotka edes selvittävät tiensä mukaan, viisi vuotta Saksassa pelannut Furkka jatkaa.

Hän muistaa hyvin kaikki pelaamansa finaaliottelut. Vuonna 2009 Furuholm iski voittomaalin, kun vastassa oli Tampere United.

– Välierissä olimme pelanneet trillerin Lahtea vastaan. Voitimme vieraissa 4-3 ja Mika Ojala teki hattutempun. Se oli itsessään jo hyvä peli.

– Finaalissa vastassa oli sitten Tampere United, jonka käyrä osoitti jo alaspäin. Olimme hienoinen ennakkosuosikki, vaikka meidän kausi hallitsevana liigamestarina ei ollut mennyt nappiin.

– Muistan, että ennen ottelua Itseluottamukseni oli tapissa nuorena miehenä. Ottelu alkoi huonosti, kun TamU siirtyi johtoon silloisella Finskillä. Olimme hallitseva osapuoli ja saimme pelin tasoihin ekalla puokilla Kennedyn maalilla.

– TamU-fanien Sinikaarti piti toisessa päädyssä kauheeta mökää ja meidän faneja oli valtavasti toisessa päässä. Muutoin ottelu ei ollut mikään yleisöryntäys. Toinen jakso oli ihan yhtä päätä ja Mikko Kavén torjui kaiken. Finaalin loppupuolella pääsin ohjaamaan kuitenkin ulkoterällä kulmapotkusta melko kaukaa yläkulmaan. Sillä saimme seurahistorian ekan Cupin nimiimme. Sitä juhlittiin monta päivää, Furuholm fiilistelee.

2018 finaalissa Inter suuri altavastaaja

Vuoden 2018 finaaliin Inter lähti massiivisena altavastaajana. Alla oli pelillisesti vaikea ajanjakso seurahistoriassa. Kaksi edellistä kautta Inter oli voinut vain haaveilla sijoituksista liigan kärkipäässä, tai edes kuuden parhaan joukossa, ja myös 2018 kevät oli sujunut mollivoittoisesti. Seitsemän liigapeliä oli tuonut vain viisi pistettä sarjataulukkoon.

Tuolloin Interin kapteenina toiminut Furuholm muistaa, kuinka kunnianhimoisimmat pelisuunnitelmat oli aika heittää yhdeksi otteluksi syrjään.

– Meillä oli kriisi päällä. Oltiin hävitty Kuopiossa edeltävä peli 5-1 ja olimme mukana putoamistaistelussa. Viikon alkuun oli kriisipalaveri. Finaalin lähestymistavasta oli jonkin verran näkemyseroja. Me kokeneemmat pelaajat toivoimme dösän maalin eteen laittamista ja halusimme selviytyä.

– Vastassa oli Klubi heidän omalla kotikentällään (tuolloin Telia 5G Areena). Asetelma oli 100:1. Se dösä oli lopulta ainoa tapa, jolla pystyimme voittamaan. Tuo oli yksi urani ikimuistoisimmista peleistä, Timo toteaa.

Ottelu päättyi punaisissa vieraspaidoissa pelanneen Interin maalin voittoon. Henrik Moisander torjui nollapelin.

– Klubilla oli muutama tontti ekalla jaksolla. Mä ja Källman saatiin jotain uhkaa luotua röyhimisillämme, mutta aika köysissä olimme.

– Toka jakso näytti sen, että tulemme saamaan tasan yhden maalipaikan, ja se pitää käyttää.

– Muksu (Mika Mäkitalo) juoksi Rafinhalta karkuun ja mä pääsin keskellä jostain syystä Obilorilta karkuun. Pääsin vetämään Muksun syötöstä, mutta Rudakov torjui sen. Kunkku (Mikko Kuningas) ehti irtopalloon ensimmäisenä ja teki tyhjiin, Furkka kertasi tuonkertaisen voittomaalin.

– Muut tuuletti rajusti ja itse aloin lähinnä miettimään, miten selviämme loppuun asti ja aloin jakamaan ohjeita. Pelin aikana meidän fanaattinen uhrautuvaisuus kasvatti voittomahdollisuuksia, Furkka jatkaa.

Ottelun lopussa meinasi käydä kylmät.

– Filip Valencic veti viimeisellä sekunnilla 15 senttiä ohi yläkulman, Henkalla ei olisi ollut mitään saumaa. Se oli aikamoista. Olimme putoamistaistelussa ja yhtäkkiä samalla Euroopassa.

Kolmas Cup-voitto ei vielä kaudella 2020 nähnyt päivänvaloa

Furuholm ja Inter pääsivät tavoittelemaan kolmatta Cupin voittoaan kotona rakkaalla Veritas Stadionilla, kun vastassa oli jälleen HJK. Voittopokaali matkasi kuitenkin Helsinkiin, kun Roope Riskin kaksi osumaa riitti HJK:n 0-2 -voittoon.

– Se oli hyvä opetus siitä, että finaalit ovat lopulta pienistä asioista kiinni. Kyllä mä muistan omissa laskuissa miettineeni, että me sen kotona voitamme.

– Nukuimme kuitenkin alun ja teimme asioita joita ei pitänyt tehä. Riski teki aikaisen maalin. Sen jälkeen olimme dominoivampi osapuoli, mutta jäimme maaleitta. Olimme joukkueena sekoitus uutta ja vanhaa. Ei ketään osoiteta sormella, mutta pelkkä psyykkaus ei aina riitä. Olimme liian dieseliä siihen hetkeen. Siinä mielessä se oli Klubille ihan ansaittu voitto.

Vuoden 2022 painoksessa vastassa hallitseva Cup-mestari KuPS

Interin lauantain vastustaja Kuopion Palloseura on myös kokenut finaalikävijä. Heidän saldonsa Cupin finaaleista on kolme kultaa ja kolme hopeaa. Viimeisin kulta tuli viime kaudella, kun HJK kaatui olympiastadionilla rankkarikisan päätteeksi.

Pelipaikkana olympiastadion olisi maistunut myös Furuholmille.

– Olisi kyllä kieltämättä. Olen käynyt siellä maajoukkueen vaihtopelaajana muutaman minuutin veivaamassa. Stadionin koko ei sitä tunnelmaa tuo, mutta on onhan se suomifutiksen se paikka.

Furkka tulee lauantaina paikan päälle asiantuntijan roolissa.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut fanipäädyssä, mutta tällä kertaa töissä. Hienoa nähdä suomalaista huippufutista, jossa on iso panos kunnian ja talouden näkökulmasta.

KuPS on ollut tulosten valossa tällä kaudella vahvempi kuin Inter, mutta kuten todistettua, finaaleissa ei ole menneiden viikkojen formilla merkitystä.

– Finaali, luonnonnurmi, toivon koko sydämestäni Interin voittoa. Tulee olemaan vaikea päivä, joten nappisuoritusta vaaditaan.

Finaalikaksikko testasi toistensa vireitä elokuun lopulla, kun joukkueet pelasivat Turussa vastakkain Veikkausliigaa. Ottelu kääntyi kuopiolaisten voitoksi, kun Inter joutui vajaalukuiseksi.

– Se oli Interin kannalta rohkaiseva matsi. Matsi oli tasainen, Interillä oli omat hetkensä ja Kupsilla hyvin vähän omia hetkiä. Peli ratkesi lopulta Interin punaiseen ja huonoon puolustamiseen, seuralegenda kertaa.

Toimittajan aloitteesta nostetaan esiin finaalia silmällä pitäen kummastakin joukkueesta yksi tärkeä puolustuspään lenkki esiin, joilla voi olla sanansa sanottavana finaalissa. Ensiksi on pakko udella, millä miettein Furuholm on KuPS-toppari Diogo Tomasista, joka sai aikanaan hänen kanssaan hyvät ja näyttävät väännöt aikaiseksi.

– Hän on nykyään kovin rauhallinen ja keski-ikäistyminen on tullut näin aikasin. Hän keskittyy ihan liikaa nykyään pelaamiseen eikä show’hun, porilainen kaskuilee kieli poskessa.

Interin puolesta hyvänä nostona toimii Juuso Hämäläinen, joka on tehnyt kerrassaan väkevän paluun pelikentille pitkän kuntoutusjakson jäljiltä.

– Pidän häntä pelaajana, joka tuollaisessa pelissä pitää oman tasonsa ja hän tuo kokemuksensa esiin. Hän toimii myös linkkinä Interin menestymisen aikaan. Toivottavasti mies pysyy kunnossa, sillä hän voi nousta tärkeäksi pelaajaksi loppukaudesta, Furuholm kehuu loppuvuodesta 29 vuotta täyttävää topparia.

Inter on ennen tulevaa lauantaita pelannut historiansa aikana kuudesti olympiastadionilla. Edellisestä kerrasta on jokseenkin vierähtänyt aikaa, sillä viimeksi Inter esiintyi kyseisellä estradilla 3. päivä toukokuuta vuonna 2000. Tuolloin vastassa oli Veikkausliigassa FC Jokerit ja ottelu päättyi tasalukemiin 1-1. Kotijoukkueen maalista vastasi Shefki Kuqi ja Interin osuman teki Mika Walldèn.