13.4.2018

Ensin on ”Enemmän yhdessä”. Sitten tulevat muut asiat.

– Pitää ensin luoda tunne ja yhteisö. Vasta sen jälkeen tulevat kaikki muut asiat, päävalmentaja Fabrizio Piccareta sanoo.

– Yhdessä oleminen tarkoittaa meillä Interissä yhteistä tekemistä ja jakamista, ja sitä, että tunnet kuuluvasi joukkueeseen – olet yhteisössämme kuin kotonasi. Olemme pelaajia ja valmentajia, mutta lähtökohtaisesti olemme ihmisiä, Piccareta alleviivaa.

– ­Kun ihminen jakaa jotain toiselle, hän saa enemmän takaisin. Tämä pätee niin pelitilanteeseen kuin kentän ulkopuolellakin. Jos minä autan sinua, sinä tulet auttamaan minua, kun sitä tarvitsen. Opin luottamaan siihen. Ja voin luottaa siihen. Tätä tapahtuu kaikissa ryhmissä, koska ryhmädynamiikka toimii niin.

Piccaretalle on hyvin tärkeää, että Interissä jaetaan paljon muutakin kuin vain jalkapallo.

– Emme ole enemmän yhdessä ainoastaan urheilutilanteissa. Interissä olemme nyt enemmän kuin koskaan yhdessä myös yksityiselämässämme ja vapaa-ajallamme. On esimerkiksi tärkeää, että pelaajien vaimot, tyttöystävät ja lapset myös tapaavat toisensa ja ovat yhdessä. Sillä tavoin syntyy uusia sosiaalisia suhteita, jotka kantavat kauas.

Enemmän yhdessä ei ole pelkästään edustusjoukkueen punainen lanka. Tiivis yhteisöllisyys pätee koko organisaatioon ja sen ulkopuolellekin.

– Enemmän yhdessä on juuri niin kuin se on kirjoitettu: Voitamme ja häviämme yhdessä. Yhdessä joukkueena, seurana ja laajempana Inter-yhteisönä, johon kuuluvat kaikki – junioreiden vanhemmista yhteistyökumppaneihin ja kannattajiin, Piccareta sanoo.

– Jotta voisimme luoda voittavan joukkueen ja voittavan seuran, meidän täytyy ensin luoda se kotoisa ja turvallinen ilmapiiri ja ympäristö, johon kaikki haluavat kuulua. Kun kaikki tuntevat kuuluvansa tähän yhteisöön, syntyy harmonia. Sitä meillä on nyt joukkueessa ja seurassa. Vasta tämän jälkeen minä päävalmentajana voin saada kaiken pelaajistani ulos. Saan siis pelaajan toimimaan paremmin kysymällä ”miten vaimosi voi?” tai ”mitä lapsellesi kuuluu?” kuin antamalla hänelle kymmenen käskyä tai ohjetta.

– Tämä vaatii minulta, että olen rehellinen, avoin, läsnä, ja hyvin selkeä. Teen valmennusjohdolle ja pelaajilleni hyvin selväksi mitä heiltä odotan. Mutta samalla delegoin ja olen läsnä ja läheinen. Voittavaa joukkuetta ei voi johtaa yksin. Senkin takia olemme nyt enemmän yhdessä.

Piccaretan ajatusmaailmassa ihminen tulee aina ensin:

– Delegoin, luotan tiimiini ja kunnioitan kaikkia. Jokainen ihminen, jokainen interiläinen, on ensikädessä ihminen, jolla on oma tarinansa ja historiansa. Vasta sen jälkeen tulee urheilija, valmentaja, toimihenkilö, kannattaja jne.

”Enemmän yhdessä” tulee näkymään ja tuntumaan kaikkialla Interissä. Tietenkin myös junioreiden toiminnassa.

– Edustusjoukkueessa on nyt monta nuorta pelaajaa. Ei ole muuta tapaa luoda kestävää ja voittavaa seuraa kuin antaa meidän hyville nuorille pelaajillemme mahdollisuuksia kehittyä maan korkeimmassa sarjassa.

– Pitää toki muistaa, ettei juniori ole vielä valmis. Juniori haluaa tietenkin aina näyttää ansaitsevansa pelipaikkansa. Sen takia nuoria pelaajia ei myöskään saa rasittaa liikaa. Juniorin kasvaminen suurempaan rooliin kestää yleensä parisen vuotta. Mutta yhdessäolomme Inter-yhteisössä tarkoittaa, että nuoret pelaajat ovat kokeneiden pelaajiemme opissa. On hienoa nähdä, että jokaisessa nuorten maajoukkueessa on Interin junioreja. Se tarkoittaa, että tämä yhteisö toimii. Junioreiden nostaminen ja panostaminen junioreihimme on meillä tietenkin keskeinen avaintekijä.

Piccaretalle ”Enemmän yhdessä” tarkoittaa myös sitä, että kaikki pitävät huolta toisistaan:

– En ole taikuri. Minä luon vain sen yhteisön, jossa pelaajat tuntevat olevansa kuin kotonaan. Tämä tunne sisältää sen myös sen oivalluksen, että kun toimitaan tässä yhteisössä, ja Inter-yhteisöä vahvistaen, johtaja myös pitää huolta minusta. Olet osa jotakin suurempaa. Se on juuri se tunne, joka kantaa. Se on ”Enemmän yhdessä”.