24.5.2019

Otteluennakko: HIFK – FC Inter

(Kuva: Tero Wester)

FC Inter pelaa kauden kymmenennen Veikkausliigan ottelunsa huomenna Telia 5G Arenalla Helsingissä. Kello 17.00 alkavaa ottelua isännöi sarjanousija HIFK.

FC Interin vastustaja HIFK on pelannut viimeisimmissä kolmessa ottelussaan pelkkiä 1-1 -tasapelejä. Niin IFK Mariehamnia ja KuPS:ia vastaan kotikentällään kuin KPV-vierasottelussaankin HIFK on mennyt ensimmäisellä puoliajalla johtoon. Yhdelläkään kertaa johto ei kuitenkaan ole pitänyt, vaan jokaisessa ottelussa vastustaja on pystynyt kääntämään takaa-ajoaseman pistejakoon. Viimeksi maanantaina Hassan Sesay pyssytti helsinkiläiset johtoon Kokkolassa, mutta KPV:n tasoitus tuli varttia ennen täyttä aikaa.

Veikkausliigassa FC Inter ja HIFK ovat kohdanneet kaikkiaan vasta yhdeksän kertaa. Viidestä keskinäisestä kotiottelustaan FC Inter on voittanut neljä ja kerran joukkueet ovat pelanneet tasan. Sen sijaan neljän Helsingissä pelatun ottelun osalta pisteet ovat jakautuneet tasaisemmin. HIFK voitti ensimmäisen liigakautensa molemmat kotiottelut kaudella 2015, kun taas Inter oli voitokas Töölössä sekä kaudella 2016 että 2017.

Ennen Veikkausliigan alkua Ykkösestä takaisin noussut HIFK ei vakuuttanut sarjaennakkojen kirjoittajia. Joukkue pelasi Suomen Cupin lohkovaiheen pisteittä ja muun muassa Urheilulehden ennakkolehti arvioi HIFK:n sarjan viimeiseksi. Norjalaisen Tor Thodesenin valmentama joukkue on kuitenkin aloittanut Veikkausliigan näitä odotuksia paremmin ja alkukaudesta HIFK on esimerkiksi kaatanut kotikentällään Hongan.

Inter kaatoi HIFK:n cupin lohkovaiheessa, mutta tuon jälkeen vastustaja on vahvistunut muun muassa maalivahti Arnold Origilla sekä hyökkäyspään Jakob Dunsbylla ja Tiquinholla. Interin päävalmentaja José Riveiro tietääkin, etteivät pisteet lähde huomenna helpolla Turkuun.

– Tällä hetkellä HIFK ei ole sarjassa korkealla, mutta sarja on vasta alkupuolellaan ja heillä on kyky saada pisteitä vaikeistakin otteluista. Kukaan ei saa heiltä pisteitä helpolla. Minulle he ovat yksi positiivisista yllätyksistä ja joukkueena he ovat kasvaneet paljon viimeisten kuukausien aikana. Erityisesti kotijoukkueena he ovat varmasti yksi sarjan kovimmista, Riveiro kuvailee.

Inter ei ole vielä jäänyt yhdessäkään ottelussaan maaleitta, mutta toisaalta HIFK ei ole päästänyt yhdessäkään ottelussa enempää kuin yhden maalin. Huomisen ottelussa vastakkain ovatkin sarjan tehokkain hyökkäys ja Ilveksen jälkeen liigan toiseksi paras puolustus. Inter on tehnyt Timo Furuholmin, Mika Ojalan ja Filip Valencicin johdolla alkukaudella jo 17 maalia. Sen sijaan vielä viime kaudella Interissä pelannut Tero Mäntylä on ollut tukkimassa HIFK:n omaa päätä ja joukkue on päästänyt vain seitsemän maalia alkukauden otteluissaan. Myös Riveiro on huomioinut HIFK:n puolustuksen pitävyyden.

– Heidän puolustustyyliään ei ole helppoa käsitellä. He käyttävät paljon energiaa puolustamiseen ja ovat todella aggressiivisia prässissään. Se luo paljon ongelmia vastustajajoukkueille pelin kontrolloimisessa, kuten esimerkiksi heidän KuPS- ja HJK-tasapeleissään olemme viime aikoina nähneet. Kun näilläkin huippujoukkueilla on ollut vaikeuksia pelin kontrolloinnissa hyökkäysvaiheessa, uskomme kohtaavamme jotain samanlaista lauantaina. Superaggressiivinen joukkue, joka ei jää odottelemaan meitä maalin lähellä vaan prässäävät kovaa, Riveiro kertoo huomisen vastustajasta.

FC Interin tuloksellisesti vaihteleva alkukausi on kääntynyt oikeaan voittoputkeen, sillä KuPS-ottelu toi jo neljännen peräkkäisen voiton. Liigassa pelattujen 22 kokonaisen kauden aikana Inter on pystynyt aiemmin vain seitsemän kertaa vähintään neljän ottelun voittoputkeen. Viime kesää aiempi edellinen vastaava voittoputki oli kauden 2012 alussa. Saman kauden aikana Inter on pystynyt parhaimmillaan viiteen peräkkäiseen voittoon vain kaudella 2011 ja peräkkäisten liigaotteluiden voittoputki Interillä on kausien 2007 ja 2008 taitteesta. Tuolloin joukkue päätti kauden kolmeen peräkkäiseen voittoon ja aloitti seuraavan neljällä voitolla.

Kaikissa neljässä peräkkäisessä voitto-ottelussaan Inter on tehnyt maalin joko kulmapotkusta tai suoraan sen jälkitilanteesta. Topparikolmikko Juuso Hämäläinen, Daan Klinkenberg ja Miro Tenho ovat onnistuneet Mika Ojalan keskityksistä, minkä lisäksi Timo Furuholm on iskenyt kertaalleen kulmapotkun jälkitilanteesta. Riveiro pitääkin erikoistilanneonnistumisia tärkeänä tekijänä joukkueen voittoputkessa.

– Erikoistilanteet ovat aina tärkeitä. Monet ottelut eri liigoissa aukenevat erikoistilanneonnistumisen ansiosta. Tietysti, mitä enemmän hyökkäämällä päästään vastustajan maalin lähelle, sitä enemmän tulee yleensä myös kulma- ja vapaapotkuja ja se parantaa mahdollisuuksia maalintekoon. Monesti siis ikään kuin ilmaisemme erikoistilanteilla sitä, mitä olemme tekemässä ennen sitä erikoistilannetta. Erikoistilanteet ovat yksi asia, joiden harjoittelemiseen käytämme paljon aikaa viikoittain ja yritämme valmistella jokaista vastustajaa ajatellen jotain erilaista. Joskus onnistumisia tulee suoraan ja toisinaan kakkospallojen kautta tulee uusi tilanne. Mitä tasaisempi ottelu on, sitä tärkeämpiä erikoistilanteet ovat, espanjalaisvalmentaja toteaa.

Edellisessä ottelussa korttitilin täyttymisestä johtuneita pelikieltojaan sovittaneet Timo Furuholm ja Niko Markkula ovat jälleen valmennuksen käytettävissä. Kun Albion Ademia lukuun ottamatta myös kaikki muut joukkueen pelaajat ovat jälleen nimettävissä kokoonpanoon, on Riveiron tehtävä hyvin vaikeita valintoja ennen ottelua.

– Oikeiden pelaajien valitsemisesta Helsinkiin tulee meille valmentajille hyvin vaikeaa. Täytyy myöntää, että tällä viikolla jokainen pelaaja on tehnyt harjoituksissa hullun lailla töitä ja todella antanut kaikkensa. Haluaisimme joka viikolle tällaisen tunteen, että kokoonpanon valitseminen on näin vaikeaa. Ei ole ollenkaan sanottua kuka on avauskokoonpanossa, mutta vielä vaikeampaa on valita 18 mukaan lähtevän lista. Se on fantastinen merkki meille, Riveiro päättää.


VEIKKAUKSEN PITKÄVETO

Huominen ottelu on mukana Veikkauksen Pitkävedossa. Kaikki kohteet löydät täältä.


RUUTU+

Mikäli et pääse otteluun paikalle, voit seurata ottelua suorana lähetyksenä Ruutu+ -palvelusta: https://www.ruutu.fi/ohjelmat/veikkausliiga

Jos et ole vielä Ruutu+:n asiakas, saat palvelun ensimmäisen kuukauden veloituksetta koodilla SC19INTER Aktivoi lahjakortti osoitteessa https://kauppa.ruutu.fi/lahjakortti(Tilaus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana hintaan 9,95 €/kk)


INTER TV

Keskikenttäpelaaja Niilo Mäenpää ennakoi huomista HIFK-ottelua InterTV:n haastattelussa: