VOK:n viikoille mahtuu koulutuksia, tutorointeja ja kehittämistä

Valmennusosaamisen kehittäjä Mikä Hemmilä.

Interin seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjän viikkoihin kuuluu koulutusta, tutorointeja ja kehittämistä.

Interin seurayhteisöön kuuluu Interin lisäksi Turun Nappulaliiga, Piikkiön Palloseura, Pargas IF ja Kimito Sport Förening. Tällä kaudella myös Turun Tovereiden valmentajat ovat mukana seurayhteisön valmentajakoulutuksissa tiiviimmin kuin aikaisemmin. Valmentajia seurayhteisössä on n. 400 ja pelaajia n. 4000. Näiden valmentajien kehittämisestä vastaa valmennuspäälliköiden kanssa yhteistyössä päätoiminen valmennusosaamisen kehittäjä (VOK) Mika Hemmilä.

VOK:n tehtävä on kehittää seurayhteisön valmentajia, mutta sen lisäksi Interin järjestämiin valmentajakoulutuksiin voivat osallistua kaikki alueen valmentajat kaikista seuroista. Tavoitteena on mahdollistaa kaikenikäisille futareille mahdollisimman laadukas futisarki. Alkanut vuosi 2024 on Palloliiton tukeman VOK -toiminnan viides vuosi Interin seurayhteisössä.

Viime viikolla VOK:n arkeen kuului mm. koulutuksia, valmentajien tutorointeja sekä harjoitusten seurantatyökalun kehittämistä.

 

Paraisilla kehitettiin valmentajien jalkapallotekniikoiden valmentamista seuran omassa Futistekniikat -koulutussarjan kolmannessa koulutuksessa. Tässä osassa kehitettiin potkutekniikan kehittämistä erityisesti 1v1-tilanteissa. Teoriaosuuden jälkeen harjoiteltiin laukauksia 28 vikkelän pikkufutarin toimiessa malliryhmänä.

 

Turussa ja Piikkiössä keskityttiin harjoitusten suunnittelun saloihin. Tehokkaan harjoituksen suunnittelu nosti esiin paljon keskustelua ja herätti useampia oivalluksia laadukkaasta jalkapalloharjoituksesta. Turun Ikävaihekoulutuksessa ehdittiin myös keskustelemaan videoklippien avulla alle 11 vuotiaiden teknis-taktisista osaamistavoitteista.

 

Piikkiössä puolestaan käytännön osuudessa jalkauduttiin saliin ja leikitettiin 7-8 vuotiaita tyttöfutareita. Tavoitteeseen päästiin, kun tytöillä näytti olevan hauskaa ja kaikki pääsivät kuljettamaan palloa todella paljon treenien aikana. Turun ja Piikkiön koulutukset olivat osa Palloliiton valmentajien koulutuspolkua. Viikon koulutuksiin osallistui yhteensä 31 valmentajaa kuudesta eri seurasta.

“Kyllä nämä sinun koulutukset on hyviä! Vaikka oon käynyt koulutuksia aikaisemminkin niin silti taas oppii jotain uutta.”
– kommentoi valmentaja koulutuksesta.

 

Viime viikolla VOK:n tutorointikalenterissa oli maalivahtivalmennuksen sparrausta ja UEFA B -koulutukseen kuuluva harjoituksen johtamisen tutorointi. Kuten joka viikko, myös tällä viikolla valmentajat keskustelivat VOK:n kanssa kenttien laidoilla ja Junior Loungessa Veritas Stadiolla mieltä askarruttavista kysymyksistä. Keskustelua herättivät pallokosketusten määrän nostaminen harjoituksissa, harjoitteluolosuhteet ja niiden tehokas käyttö, vaatimustason nostaminen ja tietenkin viikonloppuna pelatut pelit.

“Olen iloinen että minulla on tässä seurassa mahdollisuus saada tutorointia. Jos on itse avoin ja utelias kehittämään omaa osaamistaan, niin VOK:n kanssa käytävät keskustelut auttavat näkemään kehityskohteet tai vahvistamaan omaa tekemistä.”
– kommentoi valmentaja tutoroinnista.

 

Valmennusosaamisen kehittäjän illat täyttyvät koulutuksista ja tutoroinneista. Päivällä työn painopiste on koulutusten, tutorointimetodien ja seurojen toimintatapojen kehittämisessä sekä erilaisissa raportointi ja tiedotustöissä. Viime viikolla VOK oli mukana kehittämässä harjoitusenseuranta -työkalua. Kehitystyötä tehtiin tiiviissä yhteistyössä valmennuspäälliköiden Jani Mäenpään, Olli Juuselan sekä urheilutoimenjohtaja Kalle Parviaisen kanssa.

Lapsuusvaiheessa seurantaan käytetään Palloliiton työkalua, mutta nuorisovaiheeseen (U15-U20) seura haluaa kehittää edelleen omia työkaluja, jotka tukevat otteluista saatavaa dataa. VOK -toiminnan myötä seurayhteisössä on käytössä erilaisia tutor- ja seurantatyökaluja, joita on kehitetty vuodesta 2019 lähtien. Uudella seurantatyökalulla pyritään entistä tarkempaan analyysiin harjoitusten tehokkuudesta ja seuran valmennuslinjan toteutumiseen arjessa.

 

Valmennusosaamisen kehittäjän hektiseen arkeen luovia taukoja tuovat mahtavat työkaverit eri seuroissa. Viime viikolla arjen kohtaamisia, kahvitauko- ja lounaskeskusteluja sekä nauruja tarjosivat PIF valmennuspäällikkö Stefan Strömborg, PiPS:n toiminnanohjaaja Heli Paakki, MaPS:n valmennuspäällikkö Zeeshan Khan, Interin työntekijät sekä Palloliiton koulutusasiantuntija Ari Kervinen.

“Viime viikko oli taas yksi vauhdikas futisviikko. Ilman näitä huikeita ihmisiä seuroissa tätä työtä tuskin jaksaisi tehdä. Ihmiset ovat seura ja meidän tapauksessa seurayhteisö. Tunnen olevani etuoikeutettu että saan kehittyä yhdessä näiden kaikkien futisihmisten kanssa.”

– kertoo valmennusosaamisen kehittäjä Mika Hemmilä

Sivu päivitetty 02.05.2024

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit