InterFaces esittelee henkilökuvia toiminnan ytimessä ja taustalla. Interissä jokainen lenkki on yhtä tärkeä. Yhteistä sinimustien toimijoille on kyky ja halu ottaa vastuuta yhteisen hyvän saavuttamiseksi.

Mika Hemmilä on aloittanut Interin seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjänä keväällä 2019. Interin seurayhteisö on osa Palloliiton Valmennusosaamisen kehittäjä -ohjelmaa. Ohjelmassa Inter huolehtii yhteistyössä Turun Nappulaliigan, Kimito Sportföreningin, Piikkiön Palloseuran ja Pargas IF:n kanssa alueen seurojen valmentajakoulutuksesta. Tällä hetkellä seurayhteisössä on yhteensä noin 2700 pelaajaa ja 270 valmentajaa.

– Valmennusosaamisen kehittäjän työ on osaksi Palloliiton tukemaa toimintaa. Mun tehtävään kuuluu tittelin mukaisesti kehittää valmentajia. Eli pidän meidän seurayhteisöön kuuluvien valmentajien Palloliiton alaiset koulutukset, toki valmennuspäällikötkin auttaa niissä. Sitten on seurojen omia koulutuksia, joita me räätälöidään. Lisäksi on valmentajien tuutoroinnit, joissa tavataan kentällä valmentajia ja autetaan niissä heidän haasteissaan, mitä siellä on. Ne on oikeastaan ne suurimmat työtehtävät, mutta tässä on vähän vuosien saatossa tullut seurakehitystä siihen mukaan, Hemmilä avaa työnkuvaansa.

Kun jalkapallokausi on päättynyt ja myös vok-kausi on päättymässä, Hemmilän työtehtäviin kuuluu kuluneen kauden koulutusten, tuutorointien ja muiden suoritusten tilastointi ja raportointi. Samalla on tehty kuitenkin jo seuraavan vuoden koulutuskalenteri.

– Tietenkin raportointi on tässä päällimmäisenä, mutta kyllä tässä jo kovasti ensi kautta tehdään. Ensi vuoden koulutuskalenteri on jo valmis. Koulutuksia on ollut nyt kolmena vuotena ja niiden määrä on vähän kasvanut joka vuosi. Viime vuonna oli 13 Palloliiton koulutusprosessia. Koulutusprosessi tarkoittaa, että on kahdesta kuuteen lähipäivää per koulutusprosessi. Ensi vuodelle näyttäisi olevan suht sama määrä tulossa. Lisäksi on seurojen omia koulutuksia, joita on suunniteltu ensi vuodelle  parikymmentä. Tällä hetkellä luon siis tätä palettia niin, että se olisi järkevä valmentajille, ja saataisiin valmentajia kehittymään myös koulutusten kautta, Mika kerto tehtävistään vuoden lopulla.

Hemmilä kertoo valmentajaliikenteen kiihtyneen Interin suuntaan.

– Nyt alkavan kauden kynnyksellä ollaan huomattu valmennuspäällikkö Mäenpään kanssa, että kiinnostus tulla Interiin valmentajaksi on selkeästi kasvanut. Kyselyjä tulee aina enemmän ja enemmän, että halutaan tulla valmentamaan Interiin. Se on ehdottomasti positiivinen signaali. Se on varmaan osittain syynä siihen, että tällä hetkellä Interin valmentajien paikat on tulevalle kaudelle täytetty. Tämä on erinomainen tilanne, ainakaan minun aikana ei ole ollut tällaista tilannetta. Mäenpää on tehnyt hyvää työtä, mutta kyllä tämä ilmapiiri ja kehittymisen halu, mikä tässä seurassa on valmentajien kesken, selkeästi kiinnostaa valmentajia jopa Turun ulkopuolelta, Hemmilä kertoo FC Interin tämän hetkisestä valmentajatilanteesta tyytyväisenä.
 
– Inter on pelaajakehittäjänä ollut jo aika korkeallakin, meiltä on maajoukkuepelaajia joka ikäluokassa. Nyt näyttää siltä, että me ollaan myös valmentajien kasvattajia. Tietenkään ei voida ottaa koko crediittiä, sillä valmentajilla on pitkä polku takana, siellä on koulutuksia, ihmisiä ja he kehittävät itseään muutenkin, mutta Interillä on osansa siinä polussa, Mika pohdiskelee.

Hemmilän mukaan tulevaisuudessa on töitä tehtävänä pidemmän valmentajapolun rakentamisessa oman seuran sisälle. Seuraan valmentajaksi siirtyneiden valmentajien kertomasta on selvää, että Interiin valmentajia ajava tekijä on sinimustien kehittyvä ja positiivinen tekemisen ilmapiiri, sekä innostava työympäristö.

– Kun on jutellut valmentajien kanssa, jotka on tullut Interiin, niin kyllä se tänne vetävä tekijä on se positiivinen tekemisen ilmapiiri. Valmentajat on Interissä innostuneita ja innostavat pelaajia. Täällä keskustellaan paljon jalkapallosta. Yhteisöllisyyden ja kehittymisen ilmapiiri on semmoinen, mikä vetää valmentajia puoleensa. Ja tietenkin osalle valmentajille, joilla voi olla tähtäimessä ammattilaisuus valmentamisessa, Inter on hyvä paikka kehittyä ja ottaa askeleita kohti sitä päätoimisuutta. Toivottavasti se päätoimisuus on jatkossa Interissä, Hemmilä päättää toiveikkaana.

 

Katso Mika Hemmilän koko haastattelu videolta alta.

 

Katso tulevan vuoden koulutuskalenteri.

 

Sivu päivitetty 09.04.2024

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit