InterFaces esittelee henkilökuvia toiminnan ytimessä ja taustalla. Lukuaika n. 5 min.

Uusi Litmanen pökertyi ottelun jälkeen Saksassa – Sairastuminen pilasi suomalaislupauksen unelmalainan Hampurissa

Matias Ojala sai teini-ikäisenä niskaansa Suomen jalkapallokansan valtavat odotukset. Lainajakso Saksassa päättyi ikävästi, jonka jälkeen teinitähteä ei enää ulkomaiden kentillä nähty.

Noin 13 vuotta sitten Suomen mediassa ja jalkapallopiireissä alettiin kohista uudesta Litmasesta, kun 12. elokuuta AC Oulun ja MyPan välisessä ottelussa kentälle asteli 15-vuotias Matias Ojala. Hänestä tuli Veikkausliigan historian nuorin pelaaja. Huomiota alkoi sataa teini-ikäiselle ovista ja ikkunoista.

– Olen sitä aikaa jälkeenpäin miettinyt ja huomannut, että tykkäsin siitä, että musta puhuttiin ja lehdet kirjoittelivat. Pidin siitä huomiosta ja siitä, että mua kohtaan oli kovat odotukset. En osannut silloin nuorena niitä mitenkään paineina ottaa.

Odotukset yleisön sekä jalkapalloilijan omissa silmissä kasvoivat lopulta ehkä liiankin suuriksi. Pelaaja ajatteli, että tie tähtiin on auennut.

– Tuli ajateltua, että nyt tulen pelaamaan pitkän uran Euroopan parhaissa sarjoissa, sekä pelaamaan Mestarien liigassa. Myöhemmin sitä tajusi, että kuinka pieni prosentti pääsee pelaamaan edes Veikkausliigassa.

Debyyttikaudella esiintymisiä ei Ojalalle enempää pääsarjatasolla tullut. Kun seuraavalle kaudelle AC Oulu ei onnistunut saamaan enää liigalisenssiä, niin jatkui pelaajan matka Ykköseen. Ojala murtautui Ykkösessä Oulun kokoonpanoon ja sai hyvin vastuuta seuraavien kolmen vuoden aikana.

(Kuva: Tara Jaakkola, 2022)

Lainalla Saksassa

Nuorena Ojala myös kiersi näytillä useissa Euroopan suurseuroissa. Hän kävi tutustumassa jo 12-vuotiaana Liverpoolissa. Hän harjoitteli myös Fulhamissa ja Anderlechtissa. Vuonna 2012 hän oli viikon mittaisella testijaksolla St. Paulissa Hampurissa. Treenejä oli paikalle tullut katsomaan myös paikallisvastustajan HSV:n kykyjenetsijä.

– Hän bongasi, että nyt on Suomesta tullut näppärä pieni poika näytille. Siitä vuoden päästä siirryin lainalle HSV:n.

2013 Ojala lähti kauden mittaiselle lainajaksolle Hampuriin, jossa hän pelasi HSV:n reservijoukkueessa. Omien sanojensa mukaan kuuluminen niin suureen organisaatioon oli unelmien täyttymys.

– Saksassa jalkapalloilijoita arvostetaan suuresti. Vaikka pelasinkin reserveissä, niin ihmiset arvostivat silti. Suomessa jalkapalloilijoita ehkä vähän vähätellään. Täällä jos kerrot jollekin, että pelaan jalkapalloa, seuraavaksi kysytään yllättyneenä: ai se on ihan sun työ!

HSV:n pelatessa Bundesliigaa, liikkui seurassa kovan luokan pelureita. Yksi tulevaisuuden nimimies oli nuori toppari Jonathan Tah, joka nykyään pelaa Bayer Leverkusenissa yhdessä Lukas Hradeckyn kanssa. Saksan maajoukkuepuolustaja oli Ojalan mukaan erittäin hyvä tyyppi.

– Vaikka olikin sille kaudelle kirjoittanut miljoonasopimuksen, oli hän tosi jalat maassa kulkeva kaveri, Ojala muistelee hymyillen.

Oululainen nautti ajastaan Saksassa, kun vastuuta tuli ja peli kulki. Lainakauden loppupuoliskolla kuitenkin iskivät sitten ikävämmät ongelmat.

– Peliä ennen iski tosi huono ja kuumeinen olo. Kerroin sitten valmentajille, että nyt on varmaan parempi, että en pelaa.

Pelin jälkeen asuntolassa henkilökunta tuli tarkastamaan suomalaisen vointia. Kesken keskustelun Ojalalta oli lähtenyt taju, jonka jälkeen hänet ohjattiin lääkärin vastaanotolle.

– Jouduin olemaan muutaman päivän sairaalassa, jossa otettiin verikokeita ja selviteltiin, että mikä oikein on. Lopulta selvisi, että minulla on mykoplasma.

Jalkapallosta tuli muutaman kuukauden tauko ja tauti pilasi lopun lainajaksosta. Muutaman kuukauden verran kesti, että mies palasi takaisin pelikuntoon.

Saksaan hän ei enää sen jälkeen palannut.

– Siinä oli pieniä viritelmiä vielä ilmassa. He olisivat minut halunneet uudelle lainalle, mutta päätin, että olisi parempi pistää itsensä kuntoon Oulussa.

(Kuva: Tara Jaakkola, 2021)

Veikkausliigaan oli pakko päästä

Saksan lainan jälkeen seurasi paluu AC Ouluun, jossa pelit jatkuivat Ykkösessä vielä kauden 2015 ajan, jonka jälkeen oli kova tarve päästä Veikkausliigakentille. Liigajoukkueeksi lopulta löytyi PS Kemi.

– Ikää oli siinä kohtaa päälle 20 vuotta ja tilillä oli yksi minuutti liigaa. Jos olisin siinä kohtaa vielä jäänyt pelaamaan Ykköstä, olisi ollut vaarana jämähtää divariin. Tavoitteet olivat siinä kohtaa kuitenkin vielä ulkomailla.

Sopimus syntyi vasta noin pari viikkoa ennen kauden alkua. Ojalan mukaan hän siirtyi Kemiin pelaamaan käytännössä ilmaiseksi.

– Pakko oli vain päästä liigaan, joten tein heidän kanssaan yhden vuoden sopimuksen. Ajattelin, että kyllä minä yhden kauden, vaikka sitten kituuttelen. Se oli sellainen steppi, mikä minun piti ottaa.

Kemissä kausi sujui hyvin ja vastuuta tuli 21-vuotiaalle tuli runsaasti. Aika Kemissä oli Ojalalle hyvin kasvattavaa, koska hän pääsi näkemään millaista on pelata putoamistaistelussa olevassa joukkueessa.

– Paineet olivat kovat ja kaikki oletti meidän putoavan molempina kausina. Se oli hyvää oppia nähdä, millaista on taistella putoamista vastaan.

Kahden Kemin kauden jälkeen matka jatkui Tampereelle Ilvekseen. Se oli harkittu seuraava askel, kun nimi oli lyöty Veikkausliigassa niin sanotusti kartalle.

– Hyppäsin putoamistaistelussa olevasta joukkueesta europelijoukkueeseen. Miten olisin siitä voinut kieltäytyä?

 

Ojala laukoi pilkun sisään HJK:a vastaan Suomen Cupissa 2022 kotistadionilla. (Kuvat: Tara Jaakkola)

Tampereelta Turkuun

Ilveksessä Ojala pääsi ensimmäistä kertaa pelaamaan Jarkko Wissin alaisuudessa. Tamperelaista Ojala kuvailee hyvällä tavalla vaativaksi valmentajaksi. Jos jokin asia ei suju, ei hän pelkää asiasta kertoa.

– Musta tuntuu, että Jallu on ehkä Ilveksen ajoista hieman rauhoittunut. Ennen tappion jälkeen saattoi roskikset vähän lennellä ja saatiin kuulla kunniamme, mutta nykyään hän on kannustavampi.

– Persoonana hän on kuitenkin edelleen ihan samanlainen kuin ennenkin. 50-vuotias mies, jolla on 15-vuotiaan huumorintaju, Ojala nauraa.

Ilveksessä Ojala lopulta viihtyi kahden kauden ajan, kunnes siirtyi Interiin. Turussa keksikenttäpelaaja on viihtynyt nyt jo neljä vuotta.

– Olen oppinut arvostamaan sitä kuinka hyvät olosuhteet täältä löytyvät ja pelaajana on helppo keskittyä itse asiaan. Olen sitä yrittänyt nuorille pelaajille sanoa, että älkää ottako tätä itsestäänselvyytenä.

 

 

Interissä Ojala on ollut vaikuttunut seuran yhteisöstä. Erityisesti InterAction-toiminta on oululaisen mielestä äärimmäisen tärkeää.

Koulupelikiertueet ovat kerta toisensa jälkeen olleet pelaajille erittäin palkitsevia tapahtumia.

– Bussilla, kun lähdetään treenien jälkeen esimerkiksi Paimioon tai Naantaliin, voi helposti tuntua vähän raskaalta. Se on kuitenkin isoin kiitos, mitä voi saada, kun näkee, mitä se lapsille oikein merkitsee, että tehdään tätä.

Ojala muistaa omilta junnuvuosiltaan, kuinka iso juttu se oli, jos sai AC Oulun pelaajilta läpyt. Tämän takia hän ymmärtää kuinka tärkeää pelaajien roolimallina oleminen on.

– Se, että vaihtaa pari sanaa lapsen kanssa tai heittää läpyt hienon maalin jälkeen, on meille pelaajille niin pieni vaiva. Se lapsi voi muistaa sen lopun elämänsä.

Yhteisön kasvun on voinut tällä kaudella huomata kasvaneista yleisömääristä. Tunnelma Interin otteluissa on Ojalan mukaan parantunut huimasti.

– Se on ehkä hyvä esimerkki siitä, että seurassa on asioita tehty oikein. Sen takia me tätä tehdään, että me antaisimme katsojille elämyksiä. Nyt yleisö on löytänyt peleihin, vaikka tulokset eivät aina olisi olleetkaan hyviä.

Loppukaudelle Interillä ja yleisöllä riittää vielä jännitettävää, kun edessä on taistelu europaikoista. Ojalan mukaan niihin joukkueella on vain yksi tavoite.

– Olen tosi pettynyt, jos ei sitä paikkaa onnistuta ottamaan. Kyllä se meille on se selkeä päämäärä, että ensi vuonna ollaan europeleissä mukana.

Kotiotteluiden jälkeen katsomon kautta koppiin. (Kuva: Tara Jaakkola)

Opiskelua ja Golfia

Kentän ulkopuolelle Ojala on onnistunut saamaan tämän vuoden aikana hyvää vastapainoa jalkapallolle. Hän aloitti noin kuukausi sitten opiskelun Haaga-Helian avoimessa ammattikorkeakoulussa.

– Aloitin sellaisessa ammattiurheilijoille räätälöidyssä parin vuoden kestoisessa opintopolussa, joista ei mihinkään tutkintoon valmistu, mutta siitä voi sitten jatkaa muihin opintoihin.

Usean vuoden ajan tutut olivat yrittäneet painostaa Ojalaa aloittamaan opiskelun. Suomessa, kun jalkapalloilijoiden palkat eivät ole sellaisia, että uran jälkeen jalat voisi vain nostaa pöydälle.

– Onneksi näin 28-vuotiaana sain otettua itseäni niskasta kiinni ja aloitettua opinnot. Mikael Almén haki ja lupasin hänelle, että minä haen myös.

Vapaa-aikaa ammattiurheilijalla riittää, joten Ojala on iloinen, että saa sen nyt hyötykäytettyä paremmin kuin ennen. Toinen asia, mikä miehen vapaa-aikaa on viime aikoina vienyt, on golf. Siihen Ojala on omien sanojensa mukaan hurahtanut täysin.

– Olen aivan surkea sitä pelaamaan, mutta tykkään pelata. Aiemmin pelasin pleikkaria paljon, mutta nykyään käytän sen ajan golfin pelaamiseen tai katson netistä jotain golfvideoita, Ojala nauraa.

Peliuraansa Ojala haluaa jatkaa mahdollisimman pitkään, mutta on alkanut kuitenkin miettimään, mitä tehdä sen jälkeen, kun nappulakengät laitetaan naulaan.

– Olemme Karjalaisen Rasmuksen kanssa mietitty yhdessä jotain yhteisiä projekteja, mitä voisi uran jälkeen tehdä. Vielä ei ole mitään konkreettista, mutta jotain suunnitelmia on. Yrittäjyys itseäni kiinnostaa ja tietynlainen vapaus siitä, että voi päättää omista työajoistaan.

Yksi asia mitä, mitä keskikenttämies odottaa, kun ura joskus vuosien päästä päättyy.

– Haluan viettää kesäloman Suomessa ja päästä mökille!

 

Katso Matiaksen pikahaastattelu alta:

 

Matias Ojalan mukana

 

 

 

Kirjoittanut: Matias Hauhia

 

Sivu päivitetty 09.04.2024

TULEVAT OTTELUT

Katso kaikki tulevat ottelut

VEIKKAUSLIIGA

ovthtm - pmerop
1.KuPS1274123 - 111225
2.VPS1273221 - 14724
3.HJK1364323 - 131022
4.Ilves1263323 - 131021
5.SJK1263320 - 16421
6.FC Haka1162318 - 16220

7.IFK Mariehamn1134413 - 15-213
8.Gnistan1233614 - 21-712
9.FC Inter1232715 - 23-811
10.AC Oulu1115517 - 23-68
11.FC Lahti111468 - 20-127
12.EIF1113710 - 20-106

MIESTEN KAKKONEN

ovthtm - pmerop
1.FC Inter 21181239 - 182125
2.Tampere United1373330 - 121824
3.HJS1264226 - 17922
4.TPV1263318 - 16221
5.P-Iirot1161432 - 201219
6.VJS1145221 - 13817

7.FC Honka1243520 - 21-115
8.EBK1142515 - 28-1314
9.Ilves/21231822 - 31-910
10.Ilves-Kissat1231816 - 37-2110
11.SexyPöxyt11101013 - 39-263

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit