Inter-pelaajia maajoukkuetehtävissä

 

Suomen maajoukkueet pelaavat kuun vaihteen molemmin puolin maaotteluita. Ensimmäisinä Inter-pelaajien joukkueista maajoukkuepaidat päälleen vetivät U16-pelaajat. 2006-syntyneiden maajoukkue pelasi eilen kaksi ikäluokan ensimmäistä maaottelua Viroa vastaan ja voitti molemmat lukemin 3-0.

Interistä mukana olivat Lucas Kagan, Anssi Lehtonen, Henri Asikainen, Iiro Mendolin sekä Tino Kangasaho. Lisäksi mukana oli Viljami Jokiranta, joka on PEPO:n pelaaja, mutta pelaa kaksoisedustuksella Interissä.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkueen karsintaotteluihin Interistä valittiin puolustuspään Juho Hyvärinen ja Noah Nurmi. Heistä Nurmi joutuu kuitenkin jättämään maajoukkuekomennuksen väliin harjoituksissa tulleen kolhun takia. Pikkuhuuhkajat kohtaa Viron vieraskentällä perjantaina 3. syyskuuta ja Oulussa pelattavassa kotiavauksessaan Suomi isännöi Kroatiaa tiistaina 7. syyskuuta.

Interiä edustavien pelaajien lisäksi seuran kasvatteihin kuuluva Kaan Kairinen valittiin A-maajoukkueeseen. Huuhkajat kohtaa A-maaottelussa Walesin keskiviikkona 1.9. MM-karsinnat jatkuvat puolestaan lauantaina, kun Suomi kohtaa Kazakstanin ja vielä Ranskan 7.9.

Interin valmennuspäällikkö Jani Mäenpää oli paikan päällä tarkkailemassa 2006-syntyneiden maaotteluiden antia.

– Ensimmäisessä pelissä Iiro oli keskikentän keskustassa kentän – jollei paras – niin parhaimmistoa. Se on paljon sanottu maaottelussa. Suomi pelasi 4-4-2 -formaatiolla, jossa Iiro oli hyökkäävämpi (kasipaikka) keskikenttäpelaaja. Iiro oli paljon pallossa kiinni ja hän pystyi rohkeasti kääntymään ahtaissa väleissä yhtä ja kahta vastustajaa vastaan. Siihen hänellä on poikkeuksellinen kyky, Mäenpää kehuu.

Asikainen ja Lehtonen pelasivat samassa ottelussa vasemman pakin paikalla, kumpikin puoliajan verran.

– Ei ollut loistokkuutta, mutta puhtain paperein selvisivät hekin. Puolustussuuntaan oli vähän haasteita ajoittain.

Loput kolme Interin 06-syntynyttä pelasivat päivän jälkimmäisessä ottelussa.

– Tino Kangasaholle tuli maalissa nolla torjuntaa. Pelin avaaminen oli häneltä hyvää, ja hän ohjasi puolustuslinjaa todella äänekkäästi.

– Lucasilta nähtiin tasapainoinen esitys ja hänen suoritus topparina oli varmaa pelaamista. Peli oli pääosin Viron päässä, niin näyttöjen antaminen oli Tinolle ja Lucasille haastavampaa, Mäenpää arvioi.

Jokirannan esitys oli myös hänen mieleensä.

– Viljami onnistui tosi hyvin keskikentän keskellä. Hän pelasi puolestaan kutospaikkaa (puolustavampi pelaaja kesikentän keskustan kaksikosta).

Kyseiselle ikäluokalle on syyskuun lopulle merkitty Islanti-maaottelut. Mäenpää uskoo, että sinimustien pelaajien näytöt poikivat jatkoa myös noihin peleihin.

– Jonkun verran ryhmä tulee elämään, sillä tällä kertaa puuttui HJK:n ja Lahden pelaajia korona-altistumisen vuoksi, mutta kyllä voisin kuvitella, että muutama pelaaja siellä ainakin taas on.

Kokonaisuudessaan yhdeksän maajoukkuekutsua samaan sykliin on hieno saavutus seuralle.

– Hyvä suoritus, josta pitää aidosti olla ylpeä. Jos pienemmistä seuroista silloin tällöin pääsee edes yksi pelaaja mukaan, niin se on tosi kova suoritus. Ei meiltäkään todellakaan näin montaa ole aina mukana. Sinne ei ole helppo päästä. Se vaatii pitkäjänteistä työtä ja seuran panostusta. Valmennuksen pitää olla hyvä ja pelaajien oikeanlaisella asenteella liikenteessä, Mäenpää muistuttaa.

Kairisen murtautuminen Huuhkajiin on myös seuralle tietysti ylpeyden aihe.

– Totta kai se on äärettömän iso asia. Aina puhutaan siitä, että halutaan kasvattaa pelaaajia liigaan ja maajoukkueisiin ja sitä kautta ulkomaan kentille. Se toimii hyvänä mittarina.

Sivu päivitetty 09.04.2024

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit