FC Inter Powerchair -toiminta käynnissä jälleen

FC Interin sähköpyörätuolijalkapallojoukkue FC Inter Powerchair on perustettu vuonna 2015. Seuran ja Powerchairin kehitystyö on jatkunut asteittain vuosi vuodelta. Sähköpyörätuolijalkapallon Suomen mestaruus -juhlia on saatu viettää turnausten päätteeksi jo viisi kertaa. Vuonna 2020 alkanut pandemiatilanne vaikeutti sähköpyörätuolijalkapallon toimintaa. Joukkueessa ollaan luottavaisia, että toiminta voisi jatkua täysipainoisemmin jo vuoden 2022 aikana ja saada uusia ulottuvuuksia InterActionin puitteissa.

Emoseuran tuki on ensiarvoisen tärkeää ja FC Inter Powerchair -joukkueen kuuluminen InterActioniin tuo mukanaan kaivattua kasvutarinaa ja yhteenkuuluvuutta. InterActionilla on valtava merkitys yhdenvertaisen urheilukulttuurin rakentamisessa, sekä merkittävä rooli vammaisurheilun suuremmassa näkyvyydessä ja haitallisten stereotypioiden kitkemisessä.

– Sähköpyörätuolijalkapallon pelaajille on tärkeää antaa mahdollisuus kokea onnistumisia, keskittyä olennaiseen, sekä saada uusia kokemuksia ja tulevaisuuden visioita erityisjalkapallossa, toteaa joukkueen viestintävastaava Ewa Lundell.


Mitä on sähköpyörätuolijalkapallo? 

Sähköpyörätuolijalkapallo on yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista maailmalla sähköpyörätuolia käyttäville henkilöille.

Sähköpyörätuolijalkapallo on joukkuelaji, jota pelataan erityisellä lajiin kehitetyllä pelituolilla, johon on kiinnitetty puskuri jolla palloa liikutellaan. Säännöt ovat pitkälti samat kuin tavallisessa jalkapallossa. Sähkärifutista pelataan halliolosuhteissa koripallokentän kokoisella pelialueella, jossa on erityiset pelikentän rajamerkinnät. Maalitolppien väli on kuusi metriä ja maali on verkoton. Pallon koko on normaalia jalkapalloa suurempi, halkaisijaltaan 33cm. Pelissä on kaksi kahdenkymmenen minuutin puoliaikaa, jossa kentällä pelaa kaksi neljän pelaajan joukkuetta, eli maalivahti sekä kolme kenttäpelaajaa. Pelin tarkoitus on, kuten tavallisessakin jalkapallossa, tehdä vastustajajoukkuetta enemmän maaleja.

Pelaajat liikuttavat pelituoliaan ohjausyksiköllä ns. joystickillä ja pelituolien huippunopeus on säädetty kaikille samoin eli 10km/h. Pelituolien nopeutta valvotaan tuomarien toimesta ennen peliä nopeustestilaitteella sekä pelin jälkeisillä satunnaistarkastuksilla, joilla varmistetaan tuolien sääntöjenmukainen huippunopeus eteen- ja taaksepäin. Koska nopeus on säädetty samaksi kaikille pelaajille, korostuu tällöin pelaajien ja koko joukkueen taktinen osaaminen.

Kovimmat lyönnit palloon saa puskurin sivuosalla, kun pelituolia pyöräytetään sivuttain ns. Spinkickaamalla. Puskurin etuosaa käyttämällä pelaaja saa usein tarkempia puskuja.  Pelaajat syöttävät, kuljettavat ja puskevat palloa metallisella puskurillaan. Myös maalivahti voi toimia kenttäpelaajana, mutta lähtiessään maalialueen ulkopuolelle maalivahtiin kohdistuu samat säännöt kuin muihin kenttäpelaajiin. Esimerkiksi kaksi vastaan yksi sääntö tarkoittaa, että pelitilanteessa pallosta voi taistella vain kaksi pelaajaa kerralla. Jos tähän yhtälöön vaikuttaa jommankumman joukkueen toinen pelaaja alle kolmen metrin säteellä pallosta, voi tuomari viheltää epäsuoran vapaapotkun. Tuomari voi kuitenkin jättää viheltämättä tämän, jos rikottu joukkue hyötyy yhtälöstä tai jos pelin keskeytys hyödyttäisi rikkojaa. Maalialueella olevaa maalivahtia ei tämä kaksi vastaan yksi sääntö kuitenkaan koske.

Puolustavalla joukkueella saa olla maalialueellaan vain maalivahti ja yksi pelaaja. Kolmannen pelaajan siirtyessä maalialueelle, voi tuomari viheltää epäsuoran vapaapotkun vastustajalle, tämä on ns. kolme boksissa sääntö.

Suorat vapaapotkut aiheutuvat virheellisistä kontakteista tai vaarallisesta pelaamisesta, eli törmäykset eivät ole sallittuja. Tuomari voi antaa keltaisella kortilla varoituksen ja punaisella ulosajon.

Suomessa pelataan turnausmuotoisesti Suomen mestaruudesta, kansainvälisesti kilpaillaan seuramestaruudesta, Euroopan mestaruudesta ja maailmanmestaruudesta. Myös muissa maissa järjestetään esimerkiksi nuorten turnauksia ja harjoitusleirejä.

(Kuva: Ewa Lundell)

FC Inter Powerchair joukkue on voittanut Suomen mestaruuden viisi kertaa. Joukkue on osallistunut kerran Champions Cup -turnaukseen Tanskassa. FC Inter Powerchair -pelaajista kaksi on osallistunut Suomen maajoukkueen kanssa Suomessa järjestettyyn Nations Cup -turnaukseen ja kaksi pelaajaa U16-nuorten leiriin Skotlannissa.

Sähköpyörätuolijalkapallo on kehitetty silmälläpitäen kaikkein vaikeimmin liikkuvien henkilöiden mahdollisuutta harrastaa urheilulajia täysipainoisena liikkujana ja joukkueurheilijana. Suomessa on tällä hetkellä sähköpyörätuolijoukkueita neljässä kaupungissa, Turussa, Helsingissä, Tampereella ja Seinäjoella.

 

Lisätietoa joukkueen toiminnasta:
Erik Lundell
lundell.ea@gmail.com
p. 050 5817280

Sivu päivitetty 09.04.2024

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit