FC Interissä Fair Play -vastaavat tukevat ottelutapahtumien myönteistä ja turvallista ilmapiiriä

Kuva: Pia Kankare

Tästä kaudesta alkaen Palloliiton alle 15-vuotiaiden sarjojen ottelutapahtumissa läsnä ovat Fair Play -vastaavat. Heidän tehtävänsä on tukea turvallista ja positiivista ilmapiiriä pelitapahtumissa. Tavoitteena on, että pelaajilla on hauskaa ja turvallista pelata jalkapalloa, ja erotuomarit sekä pelinohjaajat viihtyvät, ja heille annetaan mahdollisuus kehittyä omassa roolissaan.

Toistaiseksi Fair Play -vastaavien toiminta P15 ja nuorempien ikäkausien joukkueissa on vapaaehtoista ja jokaisen joukkueen oman harkinnan varaista, mutta FC Interissä toivotaan ja kannustetaan kaikkia alle 15-vuotiaiden sarjojen joukkueita ottamaan uusi toimintamalli heti käyttöönsä. Jatkossa toiminta tullee pakolliseksi. Nyt on hyvä harjoitella matalalla kynnyksellä, toteaa junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen.

Fair Play -vastaavan tehtävät otteluissa

Fair Play-vastaava käyttää oranssia liiviä, jossa on teksti ”Fair Play – vastaava / Fair Play –ansvarig”. Tehtävää voivat hoitaa kotijoukkueen vanhemmat vuorotellen. Kotijoukkueen vastuulla on asettaa Fair Play-vastaava järjestämiinsä otteluihin.

Palloliiton suositukset Fair Play -vastaavien keskeisiksi tehtäviksi otteluissa ovat: toivottaa joukkueet, erotuomarit, pelinohjaajat ja katsojat tervetulleiksi otteluun, rohkaista heitä positiiviseen kannustamiseen ja olla tarvittaessa pelinohjaajan tai erotuomarin käytettävissä tauon aikana. Ottelun jälkeen Fair Play -vastaava kiittää molempien joukkueiden taustoja ja pelinohjaajaa tai erotuomaria pelistä, kuuntelee kokemuksia ja ilmoittaa seuran nimetylle yhteyshenkilölle, mikäli ei-toivottuja tapahtumia ottelussa tapahtui.

Viimeisimmässä vapaaehtoisten toimihenkilöiden palaverissamme kävimme aiheesta rikasta keskustelua. Erilaista asiatonta huutelua kenttien laidoilla valitettavasti esiintyy, joten aihe on erittäin ajankohtainen ja tarve ilmapiirin parantamiselle myönteisempään suuntaan ilmeinen. Yhteistuumin todettiin, että jo Fair Play-vastaavan liivin käyttäminen, ja se, että Inter on lähtenyt tukemaan turvallista ilmapiiriä, sekä siitä laajasti sanan levittäminen, on askel turvallisempaan ja asiallisempaan käyttäytymiseen lasten ja nuorten jalkapallotapahtumissa, pohtii Hulkkonen.

Myöhemmin käyttöön otetaan vielä kentille kiinnitettäväksi julisteita, joissa muistutetaan hyvän ja turvallisen ilmapiirin Fair Play -säännöistä.

Sivu päivitetty 14.06.2024

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit