FC Interin Kapteenikoulussa keskityttiin intensiteetin kasvattamiseen

FC Interin perinteinen Kapteenikoulu keräsi Veritas Stadionille maanantai-iltana yhdeksäntoista juniorijoukkueiden kapteenia opiskelemaan johtamista.

Kuudennetta vuotta peräkkäin pidettyyn Kapteenikouluun kutsutaan joukkueiden kapteenistot kaikista yli 13-vuotiaista juniorijoukkueista. Tarkoituksena on vahvistaa nuorten valmiuksia toimia kapteenin roolissa ja kasvaa johtamistehtävän vaatimuksiin.

Esimerkkiä edustukselta

Koulutuksen aluksi Interin edustusjoukkueen valmentaja Riku Paularinne muistutti, että kapteenina on helppoa toimia, kun joukkueella menee hyvin, mutta haastavampaa on, kun menee huonosti, esimerkiksi vastustajan tehdessä maalin. Hän toikin kapteenikoululaisille uunituoreen esimerkin kapteenin roolista näissä tilanteissa FC Interin ja HJK:n lauantaisesta pelistä. Videoklipillä HJK onnistuu tekemään maalin ensimmäisestä maalipaikasta Interin pitkän hallintajakson jälkeen.

–Vastustajan tehtyä maalin, mitä kapteeni Juuso Hämäläinen tekee konkreettisesti? Hän kerää saman tien joukkueen yhteen kentällä ja valaa uskoa joukkueen pelaamiseen, Paularinne kertoo.

Kapteeniksi ei synnytä vaan kasvetaan

Kapteenikoulun varsinaisessa koulutusosuudessa seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjä Mika Hemmilä kannusti kapteeneita ryhmätöissä palaamaan perusasioiden äärelle ja muun muassa pohtimaan, miksi jalkapalloa ylipäänsä pelataan. Mitkä asiat motivoivat joukkuetta ja yksilöitä? Millainen ilmapiiri kannustaa yrittämään parhaansa ja antamaan kaikkensa kentällä? Kannattaako kaikkien pelaajien kanssa toimia samalla tavalla? Millainen on hyvä kapteeni? Voiko aivan erilaiset persoonat olla hyviä kapteeneja?

–Pyrkimys koulutuksessa on saada nuoret pelaajat tiedostamaan omaa rooliaan kapteenina, ei niinkään opettaa, miten tulee toimia. Lähtökohtana itse kehittämässämme Kapteenikoulussa onkin, että kapteeniksi ei synnytä, vaan sitä täytyy harjoitella kuten muutakin johtamista ja kenestä tahansa voi tulla hyvä kapteeni, konseptin kehittänyt junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen muistuttaa.

Kapteeni vaikuttaa pelaamisen intensiteettiin

Erityisenä teemana tämän vuoden koulutuksessa oli kapteenin rooli pelaamisen intensiteetin kasvattamisessa.

–Interissä kehittämiskohteena on jo jonkin aikaa ollut se, kuinka kasvattaa niin harjoittelun kuin pelaamisenkin intensiteettiä. Teillä kapteeneilla on tässä merkittävä rooli sekä joukkueen tsemppaajana että oman esimerkin kautta, Mika Hemmilä painotti.

Koulutuksessa pureuduttiinkin videoklippien avulla pelitilanteisiin, joissa joukkueen ja kapteenin tekemisen vahva intensiteetti ja tempo vaikuttivat hyviin lopputuloksiin.

Joukkueenjohtajana pitkään edustusjoukkueessa toiminut nykyinen InterAction-päällikkö Jani Meriläinen kannusti kapteeneita rohkeuteen.

–Omaa rooliaan ei kannata aliarvioida. Vaikka kapteeni toimiikin yhteyshenkilönä valmennuksen ja joukkueen välillä, on hyvä muistaa, että kapteenin sana painaa monessa asiassa usein enemmän kuin valmentajan, Meriläinen muistutti ja kapteenit olivat asiasta samaa mieltä.

 

 

Sivu päivitetty 14.05.2024

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit