InterAction-toiminta kiihtyy kevättä kohti
InterAction-toiminta on jatkunut vauhdikkaana läpi talven ja orastavan kevään. Viime vuonna toiminta tarjosi lapsille 136 maksutonta liikuntatapahtumaa Turussa ja sen lähialueilla. Tänä vuonna toiminta on ollut aktiivista läpi talven, kiihdyttäen vauhtia kesää kohden. Tähän mennessä tapahtumia on järjestetty vuoden 2024 aikana yhteensä 36 ja niihin on osallistunut lähes 5700 lasta.
InterAction-tiimi on kiertänyt viime vuonna käynnistyneen lähiötoiminnan lisäksi Turun ja sen lähialueiden kouluissa liikuttamassa lapsia. Pelitapahtumien yhteydessä on puhuttu kiusaamisesta, toisten kunnioittamisesta, yhdenvertaisuudesta ja yleisesti joukkuepelaamisen periaatteiden viemisestä osaksi muutakin elämää.
– Jalkapallo ja liikunta yleensä on lähtökohtaisesti ryhmäytymistä kehittävää toimintaa. Toiminta ryhmässä vaatii tietyt pelisäännöt, mitkä pätevät pitkälti myös normaalissa elämässä. Näitä ovat muun muassa yhdenvartaisuus, oman joukkueen ja vastustajien kunnioittaminen ja välittäminen. Kun nämä toimivat vältämme helpommin myös kiusaamista, korostaa InterAction-päällikkö Jani Meriläinen.
Inter haluaa seurana puuttua rohkeasti yhteiskunnan haasteisiin. Meriläisen mukaan ongelmien ratkaisu jää liian monta kertaa pelkkien puheiden varaan konkreettisten toimien sijasta.
– Me haluamme InterActionin kautta kantaa vastuumme yhteiskunnan ongelmista ja pyrkiä toimia konkreettisesti näitä vastaan. Monesti ongelmat tiedostetaan, mutta varsinaiset teot niiden kitkemiseksi jäävät toteutumatta. Me haluamme omalla toiminnallamme ratkoa näitä ongelmia, eikä vain puhua niistä, painottaa Meriläinen.
Vastuullisuus on InterAction-ohjelmakokonaisuuden kautta yksi Interin toiminnan kivijalka. Meriläisen mukaan tämä on myös eurooppalaisten jalkapalloseurojen painopistealueita tulevaisuudessa.
– Olemme keskustelleet ECA:n (European Club Association) vastuullisuustyöryhmässä tulevan neljän vuoden painopistealueista. Yksi näistä on lasten ja nuorten suojelu sekä yhdenvertaisuus. Voimme seurana toimia vahvasti esikuvan asemassa ja näyttää omalla toiminnallamme konkreettista esimerkkiä muille, toteaa Meriläinen, joka edustaa FC Interiä ECA:n vastuullisuustyöryhmässä neljä seuraavaa vuotta.
Meriläinen toivoo myös muiden jalkapalloseurojen ottavan rohkeasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Seuroilla on paljon hyviä toimintamalleja yhteiskunnallisten haasteiden kampittamisessa. Näistä viestiminen on hänen mukaansa monta kertaa liian vajavaista.
– Jos haluamme, että jalkapallo saa yhteiskunnallisesti merkittävämmän aseman Suomessa, meidän pitää nostaa myös ikäviä asioita esille. Jokaiselta seuralta löytyy myös toimintamalleja, millä näihin asioihin voi puuttua. Tätä tietoa täytyy pystyä viestimään uskottavasti, korostaa Meriläinen.
Vastuullinen ajattelutapa urheiluseuratoiminnassa ottaa ensiaskeleitaan Suomessa. FC Inter haluaa InterAction-toiminnan kautta näyttää, että vastuullinen seuratoiminta ja huippu-urheilu voivat toimia toisiaan tukevasti.
– Meiltä on monesti kysytty, miksi teemme tätä työtä urheiluseurana ja mitä hyödymme siitä? Vastaus tähän on helppo: Meidän on pakko ajatella toimintaa vastuullisesti ja sitä kautta pitkäjänteisesti. Ilman vastuullisuutta huippu-urheilulla ei ole tulevaisuutta, eikä myöskään vastuullisuudella ole samalaista vaikuttavuutta ilman huippu-urheilua. Nämä kaksi tukevat vahvasti toisiaan, päättää Meriläinen.
InterActionin tavoitteena on olla yhteiskunnallisesti merkittävä ohjelmakokonaisuus Varsinais-Suomessa ja samalla yhteiskuntavastuullisen toiminnan esikuva ja haaste muille seuroille. Ohjelmien myötä tartumme ja vaikutamme yhteiskunnallisiin epäkohtiin sekä kannamme oman vastuumme yhteiskunnan kehittämisessä.
Sivu päivitetty 10.04.2024