Turnauksessa noudatetaan SPL:n sääntöjä ja määräyksiä sekä nuorten turnausohjeita.
Palloliiton lopputurnausten säännöt 2023.
Pelaajien lukumäärä
Joukkueen pelaajamäärää turnauksessa ei ole rajoitettu, suositus on enintään 20 pelaajaa. Ottelua kohden voi nimetä enintään 18 pelaajaa. Numeroitu pelaajalueettelo päivitetään Taso-järjestelmään viimeistään viikkoa ennen turnauksen alkua. Lisäksi pelaajaluettelo tulee tarvittaessa toimittaan turnauksen järjestäjälle. Luetteloa voi täydentää, kunnes joukkue pelaa ensimmäisen ottelunsa turnauksessa.
Kaikkien turnaukseen osallistuvien pelaajien (lista, joka vahvistetaan turnaukseen ilmoittautumisen yhteydessä) on saatava pelata turnauksessa vähintään yksi kokonainen puoliaika.
Päivitys 11.10.2023. Jos pelaaja on tilapäisesti pois joukkueen toiminnasta, laittetaan pelaajaluettelossa rasti kohtaan ”Ei akt”, jolloin pelaaja ei tule pöytäkirjaan. Jos pelaaja ei ole mukana joukkueen toiminnassa, hänet voidaan poistaa pelaajaluettelosta valitsemalla kohta ”Poista”; pelaaja poistuu listalta, mutta tiedot säilyvät Taso:ssa.
Edustusoikeus
- Myönnetyt kaksoisedustusluvat ovat voimassa.
- Pelaajalla tulee olla edustusoikeus seurassa, jota hän näissä kilpailuissa edustaa. Poikkeuksena on tilanne, jossa kilpailuun osallistuvien seurojen välillä on hyväksytty yhteisjoukkuesopimus. Yhteisjoukkueen toiminnan tulee käsittää vähintään yksi sarjakausi, eikä sitä voida perustaa vain erilliseen yksittäiseen kilpailuun tai sen karsintaan osallistumiseksi.
- Lopputurnaukseen selvinnyt joukkue voi käyttää vapaasti oman seuran pelaajia, mutta sama pelaaja ei saa pelata kahdessa eri lopputurnauksessa samassa ikäluokassa. Poikkeuksena maalivahti, joka voi pelata maalivahtina saman ikäluokan kahdessa eri lopputurnauksessa.
- Yli-ikäisiä voi käyttää kilpailumääräysten mukaan. Lopputurnauksessa yli- ikäisyysluvalla pelaavalla tulee olla voimassa oleva yli-ikäisyyslupa.
- Seuralla voi olla ylimmän tason lopputurnauksessa vain yksi joukkue. II –tason lopputurnauksessa voi olla kaksi joukkuetta.
Katso myös edustusoikeusmääräykset, 13 § Kansallinen siirtoaika ja rekisteröinti
Olosuhteet
Pelipallot
Ottelut pelataan 3:n pallon systeemillä. Palloliitto toimittaa turnauksen pelipallot.
Pallohenkilöt
Jokainen joukkue asettaa pallopojat/-tytöt oman maalinsa taakse. Loppuottelussa järjestäjä vastaa pallohenkilöistä.
Otteluohjelmat
Palloliitto tekee turnauksen lohkojaot ottaen huomioon joukkueiden sijoitukset sarjoissa, joista joukkueet karsitaan lopputurnaukseen. Otteluohjelmat Palloliiton tulospalvelussa tässä.
Peliaika
SM-lopputurnauksen peliaika on 2*30 minuuttia.
Muissa SPL-lopputurnauksissa peliaika on 2*25 minuuttia.
Pelaajavaihdot
- SM- ja I -tason turnauksissa ottelukohtainen vaihtojen määrä on 7, ei edestakaisia vaihtoja. Vaihdot suoritetaan pelikatkon aikana. Toisella puoliajalla saa käyttää enintään 3 vaihtotapahtumaa. Puoliajalla tehdyt vaihdot eivät vähennä vaihtotapahtumien määrää.
- II -tason ja kaikissa 8v8- turnauksissa on käytössä edestakaiset vaihdot. Vaihdot suoritetaan keskiviivan tuntumassa erotuomarin luvalla.
Lopullisessa listassa olevien pelaajien peluutuksen on täytettävä Palloliiton nuorten peluutuskriteerit.
Varoitukset ja kentältäpoistot
Muissa kilpailuissa saadut varoitukset ja kentältäpoistot eivät vaikuta lopputurnauksessa, ellei pelaajalle toi toimihenkilölle ole määrätty erillistä kurinpidollista rangaistusta.
Lopputurnauksen ottelussa saaduilla yksittäisillä varoituksilla ei ole merkitystä. Jos pelaaja tai taustahenkilö saa samassa ottelussa lopputurnauksessa kaksi varoitusta, hänet poistetaan kentältä tai tekniseltä alueelta. Suorasta kentältäpoistosta koodilla H, I, J tai M seuraa yhden ottelun pelikielto. Kentältäpoiston syy varmistetaan ottelun erotuomarilta.
Tekniseltä alueelta poistosta on seurauksena yhden ottelun toimitsijakielto.
Luovutukset
Mikäli joukkue luopuu turnauksesta, mitätöidään kaikki sen ottelut.
Mikäli luovutus tapahtuu myöhemmin kuin 21 vrk ennen turnauksen alkua, joukkue on velvoitettu maksamaan Palloliiton taloudellisten määräysten mukaisen luovutusmaksun. Osallistumismaksua ei palauteta.
Järjestys alkulohkoissa
Turnauksessa tasapisteissä ratkaisee sijoituksen:
a) kaikkien tasapisteisiin päätyneiden joukkueiden keskinäisten ottelujen 1) pisteet 2) maaliero 3) tehdyt maalit;
b) tasapisteisiin päätyneiden keskinäinen ottelu tai ottelut;
c) joukkueiden sarjassa tai lohkossa saavuttama 1) maaliero 2) tehdyt maalit;
d) keskinäiset ottelut;
e) arpa.
Ottelun voittajan ratkaiseminen alkulohkon jälkeen pelattavissa otteluissa
Kai Pahlman-lopputurnauksessa pelattaessa sijoista 1-2 ja 3-4 voittajan ratkaisemiseksi pelataan jatko-ottelu, jonka peliaika on 2*10 minuuttia. Jos jatko-ottelu päättyy tasan, voittaja ratkaistaan suorittamalla rangaistuspotkukilpailu. Muissa sijoitusotteluissa voittaja ratkaistaan suorittamalla rangaistuspotkukilpailu.
Kaikissa muissa SPL taso I/II-lopputurnauksissa pelattaessa sijoista 1-2 voittajan ratkaisemiseksi pelataan jatko-ottelu, jonka peliaika on 2*10 minuuttia. Jos jatko-ottelu päättyy tasan, voittaja ratkaistaan suorittamalla rangaistuspotkukilpailu. Muissa sijoitusotteluissa voittaja ratkaistaan suorittamalla rangaistuspotkukilpailu.
Rangaistuspotkukilpailu suoritetaan Palloliiton kilpailu- ja Kaikki Pelaa-määräysten mukaisesti.
Palkinnot
Palloliitto toimittaa erikseen sovittavaan osoitteeseen mitalit (25 kpl) sekä mestaruuspokaalin. Lisäksi Kai Pahlman-lopputurnauksessa palkitaan loppuottelun erotuomarit.
Mitalijoukkueet voivat halutessaan tilata lisämitaleita omaan laskuun Palloliitosta.